backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Payudara Kendur? Jangan Risau Ada Pembedahan Untuk Naikkan Buah Dada Jadi Lebih Tegang!

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 19/05/2021

Payudara Kendur? Jangan Risau Ada Pembedahan Untuk Naikkan Buah Dada Jadi Lebih Tegang!

Pembedahan naikkan payudara (mastopexy) adalah pembedahan kosmetik untuk menghilangkan kulit yang berlebihan daripada payudara anda untuk memperbaiki bentuknya dan mengetatkan kulit dan tisu sekeliling untuk membina semula bentuk payudara yang kukuh sama seperti ketika anda masih muda.

Di samping itu, pembedahan ini dapat mengurangkan areola (kawasan gelap di sekitar puting susu), kawasan ini cenderung menyebar dari semasa ke semasa.

Punca-punca payudara kendur selalunya termasuk:

  • Kehamilan
  • Menyusu;
  • Turun naik berat badan
  • Penuaan
  • Graviti

Mengapakah Pembesaran Payudara dijalankan?

Sebab-sebab yang paling biasa yang menjadikan payudara anda tidak lagi kukuh dan montok seperti ketika anda masih muda adalah kehamilan, menyusu dan turun berat badan.

Selain itu apabila anda makin tua, payudara anda secara beransur-ansur akan kehilangan bentuk asalnya dan menjadi kendur dari semasa ke semasa. Untuk memperbaiki keadaan ini, anda boleh melakukan pembedahan menaikkan payudara jika anda menghadapi masalah berikut:

  • Dua payudara kendur
  • Tisu payudara lembut, lembab, tidak lagi kukuh seperti dahulu
  • Dua puting menuju ke bawah
  • Kehilangan berat badan yang cepat menyebabkan kulit payudara hilang ketegangan dan menjadi berkerut

Biasanya, kebanyakan wanita berpuas hati dengan payudara mereka selepas menjalani pembedahan ini. Tetapi anda boleh membuat payudara kelihatan lebih baik jika anda mahu dengan menggabungkan dengan pembedahan pembesaran payudara.

Anda perlu memahami dengan berhati-hati dan amaran sebelum pembedahan. Bincang dengan doktor anda jika anda mempunyai sebarang soalan.

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kesihatan, sila dapatkannya di sini. 

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Pembedahan Naikkan Payudara?

tanda kanser payudara

Pembedahan dilakukan di bawah anestesia, yang bermakna anda akan tidur semasa pembedahan. Anda akan diminta mematuhi arahan untuk puasa, di mana anda tidak dibenarkan makan atau minum, terutamanya selama enam jam sebelum pembedahan. Walaubagaimanapun, perkara yang paling penting adalah mengikuti nasihat pakar bius.

Di hospital, jururawat anda boleh memeriksa kadar jantung, tekanan darah, dan menguji air kencing anda. Pakar bedah akan menjelaskan bagaimana untuk bersedia untuk pembedahan. Anda mungkin memerlukan mamogram (x-ray payudara) sebelum pembedahan.

Adalah penting untuk anda memahami risiko dan komplikasi sebelum menjalani pembedahan ini. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Diagnosis dan Rawatan

Apa yang berlaku semasa Naikkan Payudara?

Pembedahan biasanya mengambil masa kira-kira 90 minit.

Pakar bedah membuat insisi pada sempadan areola (kawasan gelap di sekitar puting susu) dan dipotong di sepanjang bahagian bawah areola anda. Mereka akan mengeluarkan kulit yang berlebihan dan membentuk semula tisu payudara. Pakar bedah akan mengangkat puting anda ke kedudukan yang lebih tinggi.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau kebimbangan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Pemulihan

Apa yang berlaku selepas Naikkan Payudara?

kanser payudara, glikogen

Payudara anda akan berubah warna; anda akan merasa kukuh dan bengkak. Anda sudah boleh pulang ke rumah pada hari pembedahan.

Anda boleh kembali ke aktiviti harian dalam masa 2-3 minggu. Anda boleh kembali bekerja selepas dua minggu, bergantung kepada jenis pekerjaan. Anda akan dapat membuat beberapa aktiviti yang terhad, seperti membawa bayi anda, selepas kira-kira dua minggu.

Bersenam dengan kerap akan membantu anda kembali ke aktiviti harian secepat mungkin. Sebelum anda memulakan latihan, tanya pendapat doktor anda.

Keputusan pembedahan menaikkan payudara diperbaiki secara beransur-ansur dalam enam bulan pertama. Payudara anda akan menjadi lebih lembut dan lebih semula jadi.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 19/05/2021

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan