backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Pembalikan Vasektomi

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farizah Mohd Ikbal · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apakah itu Pembalikan Vasektomi?

Vasektomi adalah kaedah tetap untuk kontrasepsi (pencegahan kehamilan) bagi lelaki. Membalikkan vasektomi adalah prosedur untuk menyambung semula tiub yang dipotong semasa vasektomi.

Prosedur ini boleh gagal, walaupun tiub itu berjaya disambung semula.

Mengapakah Pembalikan Vasektomi dilakukan?

Pembalikan vasektomi dilakukan apabila anda telah menjalani vasektomi tetapi setelah itu mahu menjadi subur semula.

Fahami Risiko

Apakah risiko Pembalikan Vasektomi?

Kemungkinan pembalikan vasektomi berjaya bergantung kepada tempoh masa yang telah berlalu di antara vasektomi dan pembalikan. Lama kelamaan, penyumbatan tambahan boleh terbentuk, dan sesetengah lelaki membina antibodi terhadap sperma mereka sendiri.

Pembedahan ini bertambah rumit dan memerlukan lebih banyak masa apabila penyumbatan antara vas deferens dan epididimis memerlukan pembaikan (vasoepididimostomi).

Adakah terdapat sebarang alternatif kepada pembedahan ini?

Anda mungkin mahu mempertimbangkan menggunakan sperma penderma, sama ada dari orang yang anda kenal atau dari bank sperma.

Doktor anda juga boleh mengambil sperma dari salah satu testis anda menggunakan jarum (aspirasi sperma). Ini boleh digunakan dalam rawatan IVF.

Adalah penting untuk memahami risiko dan komplikasi sebelum menjalani pembedahan ini. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut

Proses

Apakah persediaan yang saya perlu lakukan sebelum menjalani Pembalikan Vasektomi?

Anda mesti berbincang dengan doktor anda tentang ubat yang anda ambil baru-baru ini, alahan anda atau mana-mana keadaan kesihatan anda. Sebelum menjalani pembedahan, anda akan bertemu dengan anestetik anda dan merancang anestetik anda bersama-sama. Adalah penting untuk mengikuti arahan mengenai masa untuk berhenti makan dan minum sebelum pembedahan.

Anda harus diberikan arahan yang jelas untuk diikuti sebelum pembedahan, termasuk sama ada anda boleh makan apa-apa pada waktu yang akan datang. Dalam kebanyakan kes, anda sepatutnya mula berpuasa kira-kira enam jam sebelum prosedur anda. Anda mungkin dapat minum cecair, seperti kopi, sehingga beberapa jam sebelum pembedahan anda.

Apakah yang berlaku semasa Pembalikan Vasektomi?

Pembedahan dilakukan di bawah anestetik am dan biasanya mengambil masa satu jam hingga 90 minit.

Pakar bedah anda biasanya akan membuat dua potongan pada setiap sisi skrotum anda.

Mereka akan memeriksa setiap testis sebelum mencari dan membebaskan tiub, dan mengeluarkan mana-mana tisu parut. Pakar bedah anda akan menggunakan mikroskop pembedahan untuk menjahit kembali hujung tiub bersama-sama.

Apakah yang perlu saya lakukan selepas menjalani Pembalikan Vasektomi?

Anda sepatutnya dapat pulang ke rumah pada hari yang sama atau sehari selepas itu.

Anda sepatutnya dapat kembali bekerja selepas kira-kira seminggu.

Senaman yang kerap akan membantu anda untuk kembali ke aktiviti normal secepat mungkin. Sebelum anda mula bersenam, minta nasihat dari pasukan penjagaan kesihatan atau GP anda.

Doktor anda akan meminta anda memberikan sampel air mani anda selepas enam hingga lapan minggu. Sampel akan diuji untuk mengetahui sama ada terdapat sebarang sperma. Sekiranya tiada sperma, pembedahan itu tidak berkemungkinan untuk berjaya.

Sekiranya pembedahan gagal dan anda dengan pasangan anda masih ingin mempunyai bayi, anda harus membincangkan alternatif dengan doktor anda.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau kebimbangan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Pemulihan

Apa yang berlaku selepas Pembalikan Vasektomi?

Seperti mana-mana prosedur, terdapat beberapa risiko. Anda harus meminta pakar bedah anda untuk menerangkan bagaimana risiko ini berlaku kepada anda.

Komplikasi yang mungkin berlaku dalam mana-mana prosedur termasuk tindak balas yang tidak dijangka kepada anestetik, pendarahan berlebihan atau darah beku (trombosis vena dalam, DVT).

Risiko spesifik pembalikan vasektomi termasuk:

  • Jangkitan di tapak pembedahan;
  • Pembentukan cecair di skrotum (hidrosele) yang mungkin memerlukan penyaliran;
  • Kecederaan kepada arteri atau saraf di skrotum.

Anda boleh mengurangkan risiko komplikasi anda dengan teliti mengikuti arahan doktor anda untuk melakukan persiapan untuk menjalani pembedahan, seperti berpuasa dan menghentikan pengambilan ubat-ubatan tertentu.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farizah Mohd Ikbal · Disemak pada 27/11/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan