home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Laser Fotona dalam Ginekologi

Laser Fotona dalam Ginekologi

Anda mempunyai masalah faraj atau serviks? Pernahkah anda mendengar tentang laser fotona? Adakah anda tahu bahawa laser fotona boleh digunakan untuk merawat masalah ginekologi? Jangan terkejut, baca artikel ini untuk mengetahui keajiabannya.

Apa itu laser fotona?

Laser fotona adalah laser berteknologi tinggi yang digunakan dalam sistem perubatan: anestesia, pembedahan, ginekologi, pergigian dan dermatologi. Dua jenis laser fotona yang digunakan dalam ginekologi ialah Er: YAG dan Nd: YAG. Laser ini boleh dikawal di bawah konsol. Berdasarkan keadaan anda, doktor akan menggunakan sistem yang betul untuk merawat.

Sistem laser fotona direka untuk beroperasi dalam beberapa model, seperti sistem laser Er: YAG tunggal, Nd tunggal: sistem laser YAG, atau kombinasi sistem laser YAG dan Nd: YAG.

Penggunaan laser fotona dalam ginekologi

Laser Er: YAG boleh diserap terbaik di dalam air sehingga sesuai untuk prosedur penyingkiran yang memerlukan ketepatan. Dalam ginekologi, ia boleh digunakan dalam rawatan untuk herpes simplex, sista, kondiloma, endometrial adhesion, cervical intraepithelial, cervical vulvar, dan vaginal neoplasia. Laser Er: YAG juga digunakan untuk merawat kekenduran atau kelemahan faraj atau mengeluarkan lesi benign dan pigmentasi.

Laser Nd: YAG diserap homogen dalam tisu manusia. Oleh itu, jenis laser ini sesuai untuk pembedahan tisu lembut dan rawatan lapisan yang lebih mendalam, seperti myomectomy dan sindrom ovarium polikistik (PCOS). Ia juga digunakan dalam anestesia.

Kelebihan laser fotona dalam ginekologi

Laser Er: YAG digunakan untuk melakukan pelbagai prosedur perubatan yang tidak terkait, tidak invasif, dan berketetapan tinggi. Dalam prosedur ini, anda mungkin berasa sedikit atau tidak sakit; dan dalam banyak rawatan, anda mungkin tidak perlu menerima anestesia. Oleh itu, luka dan penyembuhan cepat dan anda boleh sembuh dengan cepat selepas itu. Anda mungkin tidak tahu bahawa laser Er: YAG boleh membantu meningkatkan kekebalan di kawasan setempat.

Laser Nd: YAG boleh digunakan untuk pemotongan dan pemisahan yang dilakukan di bawah bendalir. Apabila pakar bedah menggunakan laser ini, mereka dengan mudah mencapai tempat-tempat yang sukar diakses, dan mereka dapat mengawal kedalaman penembusan. Dalam prosedur ini, laser Nd: YAG tidak akan membakar tisu anda, dan tisu sekitarnya dapat dilindungi. Oleh itu, anda mungkin berasa sedikit sakit dan bengkak dapat dikurangkan.

Laser fotona boleh digunakan dalam ginekologi untuk merawat beberapa masalah penyakit ginekologi. Rawatan yang menggunakan laser ini sedikit invasif, hanya membawa kesakitan yang sedikit atau tiada, dan memerlukan pemulihan jangka pendek. Sekiranya anda mempunyai masalah, anda boleh berbincang dengan doktor anda untuk mengetahui sama ada ia sesuai untuk anda atau sebaliknya.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

510(k) Submission: Fotona Dynamis-Laser System Family. Food and Drug Administration.

Fotona technology. http://www.fotona.com/de/technology/. Accessed February 26, 2017.

Fotona laser gynecological treatments. http://www.fotona.com/media/objave/priponke/90440_gyneco_leaflet_ok_v1_web.pdf. Accessed February 26, 2017.

Zdenko Vizintin, Mario Rivera, Ivan Fistonić. Novel Minimally Invasive VSP Er:YAG Laser Treatments in Gynecology. Journal of the Laser and Health Academy. 2012 (1):46-58.

Vizintin Z, Lukac M, Kazic M, Tettamanti M. Erbium laser in gynecology. Climacteric. 2015;18(1):4-8. doi: 10.3109/13697137.2015.1078668.

Kirschner R. Laser in gynecology. Tidsskr Nor Laegeforen. 1991 Sep 20;111(22):2747-50.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x