Laser Fotona dalam Ginekologi

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Anda mempunyai masalah faraj atau serviks? Pernahkah anda mendengar tentang laser fotona? Adakah anda tahu bahawa laser fotona boleh digunakan untuk merawat masalah ginekologi? Jangan terkejut, baca artikel ini untuk mengetahui keajiabannya.

Apa itu laser fotona?

Laser fotona adalah laser berteknologi tinggi yang digunakan dalam sistem perubatan: anestesia, pembedahan, ginekologi, pergigian dan dermatologi. Dua jenis laser fotona yang digunakan dalam ginekologi ialah Er: YAG dan Nd: YAG. Laser ini boleh dikawal di bawah konsol. Berdasarkan keadaan anda, doktor akan menggunakan sistem yang betul untuk merawat.

Sistem laser fotona direka untuk beroperasi dalam beberapa model, seperti sistem laser Er: YAG tunggal, Nd tunggal: sistem laser YAG, atau kombinasi sistem laser YAG dan Nd: YAG.

Penggunaan laser fotona dalam ginekologi

Laser Er: YAG boleh diserap terbaik di dalam air sehingga sesuai untuk prosedur penyingkiran yang memerlukan ketepatan. Dalam ginekologi, ia boleh digunakan dalam rawatan untuk herpes simplex, sista, kondiloma, endometrial adhesion, cervical intraepithelial, cervical vulvar, dan vaginal neoplasia. Laser Er: YAG juga digunakan untuk merawat kekenduran atau kelemahan faraj atau mengeluarkan lesi benign dan pigmentasi.

Laser Nd: YAG diserap homogen dalam tisu manusia. Oleh itu, jenis laser ini sesuai untuk pembedahan tisu lembut dan rawatan lapisan yang lebih mendalam, seperti myomectomy dan sindrom ovarium polikistik (PCOS). Ia juga digunakan dalam anestesia.

Kelebihan laser fotona dalam ginekologi

Laser Er: YAG digunakan untuk melakukan pelbagai prosedur perubatan yang tidak terkait, tidak invasif, dan berketetapan tinggi. Dalam prosedur ini, anda mungkin berasa sedikit atau tidak sakit; dan dalam banyak rawatan, anda mungkin tidak perlu menerima anestesia. Oleh itu, luka dan penyembuhan cepat dan anda boleh sembuh dengan cepat selepas itu. Anda mungkin tidak tahu bahawa laser Er: YAG boleh membantu meningkatkan kekebalan di kawasan setempat.

Laser Nd: YAG boleh digunakan untuk pemotongan dan pemisahan yang dilakukan di bawah bendalir. Apabila pakar bedah menggunakan laser ini, mereka dengan mudah mencapai tempat-tempat yang sukar diakses, dan mereka dapat mengawal kedalaman penembusan. Dalam prosedur ini, laser Nd: YAG tidak akan membakar tisu anda, dan tisu sekitarnya dapat dilindungi. Oleh itu, anda mungkin berasa sedikit sakit dan bengkak dapat dikurangkan.

Laser fotona boleh digunakan dalam ginekologi untuk merawat beberapa masalah penyakit ginekologi. Rawatan yang menggunakan laser ini sedikit invasif, hanya membawa kesakitan yang sedikit atau tiada, dan memerlukan pemulihan jangka pendek. Sekiranya anda mempunyai masalah, anda boleh berbincang dengan doktor anda untuk mengetahui sama ada ia sesuai untuk anda atau sebaliknya.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Walaupun Cara Ini Selamat, Namun Ada Kesan Sampingan Suntikan Epidural Ini, Anda Wajib Tahu!

  Kesan sampingan daripada suntikan epidural, ini antara yang ibu boleh alaminya selepas melahirkan anak. Sebaiknya bincang dengan doktor tentang risiko ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Kesihatan A-Z, Pusat Kesihatan, Pembedahan A-Z 22/03/2019 . 2 minit bacaan

  Kesan Sampingan Anestesia: Apa yang Patut Anda Jangkakan Selepas Pembedahan

  Anestesia adalah cara untuk mengawal kesakitan semasa pembedahan atau prosedur perubatan dengan menggunakan ubat yang dinamakan anestetik (ubat bius). Ia boleh membantu mengawal pernafasan, degupan jantung, peredaran ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Kesihatan A-Z, Pusat Kesihatan, Pembedahan A-Z 22/03/2019 . 3 minit bacaan

  Anestesia dan Sedatif, Apakah Perbezaannya?

  Apabila doktor anda mengesyorkan pembedahan atau prosedur diagnostik atau pengimejan yang memerlukan sedatif atau anestesia, pakar bius akan menilai dan membuat keputusan tentang jenis anestetik atau sedatif yang ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Kesihatan A-Z, Pusat Kesihatan 20/02/2019 . 2 minit bacaan

  Pemeriksaan Ginekologi

  Apakah pemeriksaan gyn? Ginekologi, juga dikenali sebagai gyn, adalah pemeriksaan kesihatan tahunan. Ini memberi tumpuan kepada sistem pembiakan wanita. Dalam pemeriksaan ini, terdapat beberapa perkara yang perlu ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz

  Artikel lain untuk anda

  doktor sakit puan

  Ada Masalah Berkaitan Wanita? Ini 75 Doktor Pakar Sakit Puan Terkenal Di Malaysia

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 30/03/2020 . 5 minit bacaan
  berat-badan-turun

  Berat Badan Turun 50 kg? Biar Betul!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 03/10/2019 . 3 minit bacaan

  Pembedahan Plastik & Pembedahan Kosmetik BUKAN Benda Sama! Ini Bezanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 27/08/2019 . 8 minit bacaan
  orang tua, ubat bius, pembiusan, warga emas

  Anestesia bagi Warga Emas: Bahaya atau Selamat?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Diterbitkan pada 22/03/2019 . 3 minit bacaan