backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Antroskopi Siku

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Mellisa Lim · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apa itu Antroskopi Siku?

Artroskopi siku anda membolehkan pakar bedah anda untuk mendiagnosis dan merawat masalah yang menjejaskan sendi, tanpa memerlukan potongan besar pada kulit anda. Ini boleh mengurangkan jumlah kesakitan yang anda rasakan dan mempercepat pemulihan anda.

Artroskopi (pembedahan lubang kunci) melibatkan pemeriksaan di dalam siku anda menggunakan teleskop yang dimasukkan melalui potongan kecil pada kulit anda. Pakar bedah anda sepatutnya dapat merawat beberapa masalah menggunakan alat pembedahan khas.

Mengapa Artroskopi siku dilakukan?

Matlamatnya adalah untuk memastikan dengan tepat apakah masalah tersebut dan untuk kebanyakan orang, masalah tersebut dapat dirawat pada masa yang sama.  

Doktor anda mungkin mengesyorkan artroskopi siku jika anda mempunyai keadaan yang menyakitkan yang tidak menunjukkan perubahan terhadap rawatan tanpa bedah. Rawatan tanpa bedah termasuk rehat, terapi fizikal, dan ubat-ubatan atau suntikan yang boleh mengurangkan keradangan. Keradangan adalah salah satu reaksi biasa badan anda terhadap kecederaan atau penyakit. Keradangan menyebabkan bengkak, sakit, dan kekakuan dalam sendi siku yang cedera atau berpenyakit.

Kecederaan, lewah guna, dan haus dan lusuh berkaitan umur yang biasanya menyebabkan kebanyakan masalah siku. Artroskopi siku boleh melegakan simptom yang menyakitkan disebabkan pelbagai masalah yang merosakkan permukaan tulang rawan dan tisu lembut lain yang mengelilingi sendi. Artroskopi siku juga mungkin disyorkan untuk mengeluarkan kepingan tulang dan tulang rawan yang longgar, atau melepaskan tisu parut yang menghalang gerakan.

Simptom-simptom

Apakah risiko Artroskopi siku?

Oleh sebab pesakit mempunyai keadaan siku yang berbeza-beza, masa pemulihan yang lengkap adalah berbeza untuk semua orang.

Sekiranya anda hanya menjalani pembaikan kecil, anda mungkin tidak memerlukan splin dan pelbagai gerakan dan fungsi anda boleh kembali selepas tempoh pemulihan yang singkat. Anda mungkin dapat kembali ke tempat kerja atau sekolah dalam masa beberapa hari selepas prosedur anda.

Ia mengambil masa yang lebih lama untuk pulih dari prosedur yang lebih rumit. Walaupun saiz insisi adalah kecil dalam artroskopi, kerosakan yang meluas dalam sendi boleh diperbaiki dengan prosedur tersebut.

Anda harus berbincang dengan doktor anda sebelum pembedahan tentang kemungkinan beberapa kesan sampingan. Untuk diagnosis, imbasan CT dan MRI boleh menggantikan artroskopi, tetapi anda masih memerlukan artroskopi untuk merawat masalah ini. Beberapa kesan sampingan yang mungkin berlaku adalah:

  • Pendarahan ke dalam sendi;
  • Jangkitan di dalam sendi siku anda
  • Sakit yang teruk, kekakuan dan hilang guna lengan dan tangan anda (sindrom sakit kompleks sekawasan)
  • Kerosakan saraf;
  • Kerosakan saraf radial;

Adalah penting anda memahami risiko dan komplikasi sebelum menjalani pembedahan ini. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Apakah persediaan yang perlu saya lakukan sebelum menjalani Artroskopi siku?

Pembedahan biasanya dilakukan di bawah anestetik am. Anda harus diberikan arahan yang jelas untuk diikuti sebelum pembedahan, termasuk sama ada anda boleh makan apa-apa pada waktu yang akan datang. Dalam kebanyakan kes, anda sepatutnya mula berpuasa kira-kira enam jam sebelum prosedur anda. Anda mungkin boleh minum cecair, seperti kopi, sehingga beberapa jam sebelum pembedahan anda.

Punca

Apa yang berlaku semasa Artroskopi siku?

Pembedahan ini biasanya mengambil masa selama 30 minit.

Pakar bedah anda biasanya akan membuat dua hingga empat potongan kecil di sekeliling sendi. Mereka akan memasukkan teleskop kecil melalui salah satu potongan supaya mereka boleh memeriksa sendi. Mereka akan memasukkan instrumen pembedahan melalui potongan lain jika perlu untuk merawat sebarang masalah dengan sendi.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau kebimbangan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Faktor-faktor Risiko

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Apa yang berlaku selepas Artroskopi siku?

Anda sepatutnya boleh balik ke rumah pada hari yang sama.

Ahli fisioterapi mungkin memberi latihan dan nasihat untuk membantu anda pulih dari pembedahan. Ia boleh mengambil masa beberapa minggu untuk kembali melakukan aktiviti seperti biasa.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Bersenam secara kerap akan membantu anda untuk kembali ke aktiviti normal secepat mungkin. Sebelum anda mula bersenam, minta nasihat pasukan penjagaan kesihatan anda atau doktor anda.

Kebanyakan orang dapat merasakan perubahan besar tetapi memerlukan masa untuk rasa sakit berkurang dan meningkatkan pergerakan. Simptom-simptom sering kali kembali selepas satu jangka masa.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Mellisa Lim · Disemak pada 27/11/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan