Tip Teruskan Puasa Walaupun Demam

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 28/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Demam adalah keadaan ketika suhu tubuh melebihi 38 darjah celsius. Demam merupakan sebahagian daripada proses imun tubuh yang sedang melawan jangkitan akibat virus, bakteria, atau parasit. Jadi, bagaimana jika anda tetap ingin menjalani puasa semasa demam? Di artikel ini kongsikan beberapa tip menjalani puasa semasa demam.

Bagaimana menjalankan puasa semasa demam?

Walaupun kadang-kadang membimbangkan, demam yang tinggi tidak semestinya anda menghidap suatu penyakit yang serius. Demam sering dijumpai pada kes jangkitan kanak-kanak adalah tidak berbahaya. Malah, demam adalah pertanda bahwa sistem kekebalan tubuh anda sedang berusaha melawan jangkitan tersebut.

Sebenarnya ketika anda sakit, anda tidak boleh berpuasa. Orang sakit biasanya akan mendapatkan keringanan dari segi agama (anda boleh bertanya perkara ini kepada ahli agama). Namun, jika anda tetap ingin menjalani ibadah puasa semasa demam, ada beberapa hal yang harus anda perhatikan.

Walaupun demam merupakan tanda bahawa sistem imunisasi sedang bekerja melawan virus, bakteria, atau perkara lain yang masuk pada tubuh. Tetapi, anda perlu menguruskan demam sehingga anda merasa sihat, terutama ketika anda tetap ingin menjalankan puasa semasa demam. Di sini beberapa perkara yang perlu anda lakukan ketika berpuasa semasa deman.

1. Pastikan keperluan cecair mencukupi

Pastikan anda memenuhi keperluan cecair. Mengapa ia penting? Kerana ketika demam tubuh akan mengalami kenaikan suhu sehingga tubuh anda akan terasa panas. Ketika ini cecair dalam tubuh seperti meruap dan tubuh sangat mudah mengalami dehidrasi.

Elakkan dehidrasi dengan perbanyakkan minum air putih dari waktu berbuka puasa hingga menjelang imsak. Anda tidak boleh minum ais atau air sejuk, kerana boleh memburukkan lagi demam. Sebaiknya minum air suam. Anda boleh menggunakan rumus 2-4-2, dua gelas semasa berbuka puasa, empat gelas pada  waktu malam, dan dua gelas semasa sahur.

2. Tuam air suam

Menuam merupakan tindakan yang biasa dilakukan ketika demam. Namun, tuam tidak akan berkesan menurunkan suhu tubuh jika menggunakan air sejuk. Jika seseorang demam, disarankan tuam menggunakan air suam, bukan air sejuk. Ini untuk memindahkan suhu panas pada tubuh. Bahagian tubuh yang boleh dituam adalah dahi dan ketiak.

3. Elakkan memakai pakaian yang tebal

Sebolehnya elakkan selimut yang tebal dan pakaian yang panas, ini kerana melambatkan proses pelepasan panas dari dalam tubuh. Walaupun anda merasa kesejukan semasa demam, sebenarnya suhu tubuh Anda sangat tinggi, dan anda harus menurunkannya supaya tubuh menjadi lebih hangat.

Biarkan tubuh anda mengeluarkan panas yang berlebihan dengan mengenakan pakaian yang nipis dan menutupi tubuh dengan selimut atau kain yang nipis apabila diperlukan. Mengenakan baju panas dan selimut sangat berbahaya semasa demam kerana membuatkan suhu tubuh semakin tinggi.

4. Titikberatkan makanan untuk berbuka dan sahur

Anda boleh memasukkan buah-buahan ke dalam menu berbuka puasa atau sahur anda seperti tembikai dan oren. Buah-buahan ini kaya akan kandungan vitamin C, yang dapat melawan jangkitan dan menurunkan demam.

Buah-buahan ini juga akan memenuhi keperluan cecair tubuh anda. Elakkan makanan berat yang berminyak dan berlemak seperti bergoreng semasa berbuka puasa. Anda juga perlu mengelakkan makanan pedas untuk sementara waktu.

5. Ubat

Demam dengan suhu yang tidak terlalu tinggi dan tidak berlarutan dalam tempoh lama biasanya tidak memrlukan ubat. Namun untuk mengatasi ketidakselesaan tubuh, ada beberapa ubat demam yang boleh di beli di kedai ubat atau farmasi. Gunakan ubat demam ini semasa demam sudah mencapai 38 darjah celcius atau lebih.

Anda boleh memilih paracetamol, aspirin atau antibiotik. Anda makan ubat ketika waktu berbuka puasa atau sahur.  Disarankan untuk menemui doktor jika suhu demam semakin tinggi atau tidak sembuh selepas tiga hari.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Pneumonia: Punca, Gejala, Faktor Risiko, Rawatan & Langkah Pencegahan

  Dalam mengharungi wabak jangkitan pandemik COVID-19, istilah pneumonia sering digunakan untuk menggambarkan komplikasi virus tersebut...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kesihatan Pernafasan, Pneumonia 07/01/2021 . 3 minit bacaan

  Mahu Anak Sentiasa Sihat? Ketahui 10 Masalah Kesihatan Lazim Kanak-kanak Prasekolah

  Memasuki alam prasekolah, ibu bapa pasti risau akan masalah kesihatan kanak kanak. Ini 10 penyakit paling kerap menjangkiti anak.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Kesihatan Anak, Penyakit Kanak-Kanak 23/12/2020 . 3 minit bacaan

  Pakai IUD Untuk Cegah Hamil? Fahami Dulu Risikonya, Boleh Sebabkan Jangkitan & Mandul!

  Pemakaian alat perancang keluarga IUD adalah salah satu cara yang amat berkesan dalam mencegah kehamilan. Namun, ia juga boleh menyebabkan jangkitan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kesihatan Seksual, Kontraseptif 22/12/2020 . 3 minit bacaan

  Pembunuh Senyap, Jutaan Penduduk Dunia Maut Angkara Keracunan Darah! Jaga-jaga Penyakit Sepsis

  Pada 13 September setiap tahun, kita akan menyambut Hari Sepsis Sedunia. Persoalannya, apa itu sepsis? Jom ikuti artikel ini untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Berita Kesihatan, Kesihatan 11/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  spotting coklat

  Hamil, Tapi Ada Tompokan Coklat Pada Seluar Dalam, Ini Tanda Gugur @ Sebab Lain?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 02/03/2021 . 2 minit bacaan
  jangkitan kuman

  Maklumat Lengkap Mengenai Penyakit Berjangkit: Simptom, Punca, Rawatan & Langkah Pencegahan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 26/02/2021 . 4 minit bacaan
  pendarahan awal kehamilan

  Hamil TAPI Kenapa Ada Pendarahan, Takkan ‘Period’? Ini 8 RISIKO Yang Mungkin Terjadi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 19/02/2021 . 3 minit bacaan
  senaman melampau punca penyakit sepsis

  Bahaya Kalau Kuat Sangat Bersenam, Anda Boleh Terdedah Dengan Penyakit Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 4 minit bacaan