backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Sindrom Abercrombies


Ditulis oleh Muhammad Basheer Yahya · Disemak pada 10/09/2021

Definisi

Apa itu Sindrom Abercrombies?

Sindrom Abercrombies ialah keadaan apabila berlaku penyusupan amyloid antara sel dan fiber tisu dan organ. Amyloid adalah protein seperti lilin yang mengandungi kanji dan selulosa. Protein jenis ini tidak boleh larut atau dipecahkan. Apabila amyloid menembusi organ ia biasa tersimpan di dalam sel tisu penghubung dan dinding kapilari.

Keadaan ini berlaku apabila amyloid meresap ke dalam fiber atau sel tisu dan menyebabkan degeneration. Sindrom Abercrombie biasanya berlaku di dalam limpa, buah pinggang dan hati, dan ia juga boleh menjejaskan mana-mana tisu. Apabila tisu berterusan merosot,  beberapa atau keseluruhan fungsi tisu akan hilang. Disebabkan simptom sindrom Abercrombie tidak jelas, keadaan ini mungkin tidak dapat didiagnos sehingga jumlah kemerosotan berlaku sangat ketara.

Apakah kebarangkalian Sindrom Abercrombies?

Sindrom Abercrombies dikategorikan sebagai gangguan yang jarang berlaku.

Tetapi, ia boleh diatasi dengan mengurangkan faktor risikonya. Sila berbincang dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Sindrom Abercrombies?

Organ yang terjejas akibat sindrom Abercrombie akan menjadi:

 • Membesar
 • Licin
 • Keras

Tisu akan kelihatan sedikit putih atau kuning lut sinar, sama seperti bacon daging. Di dalam tisu tersebut, kortex juga menjadi tiada darah. Apabila saluran darah atau otot melapisi arteri yang terjejas, tisu akan menjadi tebal dan menjadi lut sinar. Organ yang lazim terjejas dengan sindrom ini ialah limpa, buah pinggang, pankreas dan hati. Kebanyakan organ atau tisu boleh terjejas dengan sindrom Abercrombie.

Tanda-tanda dan simptom sindrom Abercrombie berbeza mengikut organ yang terjejas. Disebabkan pesakit terjejas akibat penyakit yang menjadikan pesakit semakin kurus, simptom ini mungkin terlepas pandang. Pesakit sindrom Abercrombie yang terjejas buah pinggang mungkin dapat mengesan peningkatan penghasilan air kencing, muntah, cirit-birit, nafas berbau dan bengkak (edema). Pesakit yang mengalami kemerosotan pada organ lain mungkin dapat mengesan simptom yang sama atau simptom yang lebih spesifik pada fungsi organ tersebut.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Diagnosis dan rawatan awal boleh menghentikan keadaan ini daripada menjadi teruk dan menghalang daripada kecemasan perubatan lain. Sila berbincang dengan doktor anda sesegera mungkin untuk menghalang keadaan serius ini.

Jika anda mempunyai sebarang tanda atau simptom seperti yang dinyatakan di atas, atau sebarang persoalan, sila berunding dengan doktor anda. Setiap individu memberi tindak balas berbeza. Berbincang dengan doktor tentang rawatan anda adalah pilihan yang terbaik.

Punca

Apakah punca Sindrom Abercrombies?

Penyakit ini bukanlah sejenis penyakit bebas tetapi biasanya berlaku dengan keadaan cachectic tertentu akibat tuberculosis kronik, sifilis, penyakit yang melibatkan penanahan berpanjangan, disenteri kronik dan lain-lain.

Punca sindrom Abercrombie adalah luar biasa, seperti leukemia, penyakit Hodgkin (malignant lymphoma), dan jarang sekali akibat kanser atau sarkoma. Ia biasa berlaku bersama keradangan kronik buah pinggang, tetapi ia terkeliru sama ada radang adalah punca kepada sindrom ini, atau penyakit amyloid ini yang menjadi punca kepada nephritis atau dalam keadaan lain, kedua-dua keadaan merupakan kesan daripada sifilis.  

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada sindrom Abercrombies?

Anda mungkin berisiko tinggi untuk keadaan ini jika anda mengalami keadaan berkut:

 • Trachoma merupakan risiko penting. Pengkaji menyatakan bahawa kekurangan nutrisi mungkin menjadi punca. Pengkaji juga menyatakan bahawa kemerosotan amyloid adalah sebahagian daripada penyusupan hyaline.
 • Diagnosis dan Rawatan

  Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

  Bagaimana pesakit Sindrom Abercrombies didiagnosis?

  Sekiranya doktor anda mengesyaki anda mengalami sindrom Abercrombies, mereka akan melakukan pemeriksaan secara teliti untuk menentukan keadaan anda.

  Doktor akan melakukan ujian-ujian berikut:

  • Kewujudan bahan amyloid ditentukan dengan ciri-ciri fizikal dan ujian warna tertentu.

  Yang paling awal diketahui tentang ini ialah tindak balas dengan iodin.Tindak balas iodin sangat berguna untuk ujian kasar secara makroskopik semasa bedah siasat.

  • Untuk tujuan mikroskopik, larutan air methylviolet atau gentian violet seperti yang diperkenalkan oleh Cornil adalah paling sesuai.

  Pewarna tersebut menghasilkan warna merah jambu ros dengan bahan amyloid, manakala tisu normal akan berwarna biru. Untuk ujian iodin secara mikroskopik, larutan yang mempunyai sebahagian kekuatan daripada larutan di atas akan digunakan dalam ujian ini.

  • Bahan tersebut kelihatan lut sinar terang khas, dan strukturnya jelas kelihatan di bawah mikroskop kerana ia biasanya membesar.

  Bagaimana pesakit Sindrom Abercrombies dirawat?

  Rawatan yang diberikan mestilah bertujuan untuk memperbaiki darah dan membuang kesemua bahan septik dengan cepat. Anemia yang merupakan bahagian yang jelas pada penyakit ini perlu dirawat dengan zat besi dan pemulihan secara langsung untuk membantu membawa oksigen ke dalam darah. Penggunaan satu atau lebih alternatif sayur-sayuran terbaik akan menghasilkan kesan yang memberangsangkan. Echinacea di kepala dan dengan ini terdapat phytolacca, polymnia, stillingia, baptisia, corydalis, dermaga kuning, burdock, dan dandelion, dengan ubat hati tertentu. Ini mungkin berterusan selama beberapa minggu pada satu-satu masa dengan hanya hasil yang baik. Untuk kesan tonik umum, glycerophosphates, hydrastis dan strychnin akan dipilih.

  Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

  Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Sindrom Abercrombies?

  Dipercayai bahawa pesakit dinasihatkan untuk mengambil diet yang bernutrisi dan bersenam dengan kerap untuk menghalang kemerosotan berterusan.

  Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.
  Ditulis oleh Muhammad Basheer Yahya · Disemak pada 10/09/2021

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan