backup og meta

Perkara Paling Penting yang Manusia Perlukan

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  Perkara Paling Penting yang Manusia Perlukan

  Pernahkah anda tertanya-tanya apa yang diperlukan dalan hidup? Terdapat begitu banyak perkara seperti keperluan asas dan kehendak. Tetapi, pada akhirnya, apa yang kita paling perlukan?

  Hierarki Keperluan Maslow

  Psikologi moden telah menemui beberapa teori; Walau bagaimanapun, salah satu daripadanya adalah hierarki keperluan Maslow. Maslow ingin mengetahui apa yang mendorong kita untuk melakukan apa yang kita lakukan. Beliau berhujah bahawa manusia mempunyai keperluan tertentu dalam kehidupan dan sebahagian daripadanya adalah lebih penting daripada yang lain. Dalam erti kata lain, kita perlu mencapai sebahagian daripadanya sebelum yang lain. Yang paling asas ialah keperluan untuk terus hidup termasuk dua peringkat di bahagian bawah piramid: keperluan fisiologi (makanan, air, kehangatan, rehat) dan keperluan keselamatan (selama, keselamatan). Dua peringkat seterusnya keperluan psikologi adalah di tengah-tengah piramid, keperluan kepunyaan dan kasih sayang (hubungan intim, rakan-rakan) dan keperluan harga diri (martabat dan pencapaian rasa). Peringkat terakhir di bahagian atas piramid adalah memenuhi keperluan diri yang merupakan aktualisasi diri (mencapai potensi seseorang, termasuk aktiviti kreatif).

  Hierarki beroperasi berdasarkan asas bahawa apabila setiap peringkat dipenuhi, peringkat seterusnya akan menjadi salah satu yang mendorong kehidupan. Sebagai contoh, jika kita tidak mendapatkan secukupnya untuk kehidupan seharian (kekurangan makanan, tidur, air, dll), apa yang kita akan cuba dilakukan pada kebanyakan masa ini adalah mencari makanan dan tempat tinggal. Walau bagaimanapun, jika kita mendapat secukupnya, maka kita akan bergerak ke peringkat seterusnya iaitu keperluan keselamatan. Untuk meletakkan ini semata-mata, kita membeli sebuah rumah bagi keperluan untuk berehat dan kehangatan, dan apabila kita benar-benar membelinya, kita akan lebih cenderung untuk mempertimbangkan sejauh mana selamatnya kita tinggal di rumah yang baru dibeli.

  Enam keperluan asas Tony Robbins

  Sama seperti Maslow, terdapat teori lain daripada Tony Robbins tentang enam keperluan kita perlukan yang paling dalam hidup:

  • Kepastian / keselesaan
  • Ketidakpastian / pelbagai
  • Kepentingan
  • Cinta dan perhubungan
  • Pertumbuhan
  • Sumbangan

  Berbeza dengan salah satu daripada Maslow, enam keperluan berfungsi sedikit berbeza. Dengan keperluan Maslow, peringkat berfungsi seperti tangga dalam hierarki dan peringkat bawah sekali yang kurang memenuhi, peringkat yang lebih tinggi mendapatkan dipecahkan. Walau bagaimanapun, dengan Tony Robbins, keperluan seolah-olah berfungsi pada masa yang sama. Mengambil wang, sebagai contoh, jika anda bertujuan untuk wang semata-mata, anda seterusnya boleh memenuhi 5 daripada 6 daripada keperluan (tolak cinta kerana wang tidak boleh membeli cinta). Terdapat satu cara untuk berfungsi di sekitar itu tetapi anda perlu memikirkan semuanya sendiri.

  Walaupun apa pun psikologi moden tawarkan, apa yang kita perlukan sepenuhnya bergantung kepada diri kita sendiri. Secara umumnya, kita inginkan perkara kita kurang. Oleh itu, dalam usaha untuk mengetahui apa keperluan yang paling penting ialah dalam hidup kita, kita perlu menyoal diri kita apa yang kita kurang. Jika kita tidak mempunyai wang, maka dapatkannya. Jika kita kekurangan kasih sayang, kita cuba mencarinya. Jika kita mengidamkan interaksi manusia, kami berusaha untuk memperolehnya. Akhirnya, hidup adalah mengenai apa yang anda suka untuk dapatkan. Semudah itu. Ia boleh mewujudkan rasa yang salah; Walau bagaimanapun, ia adalah mudah untuk mendalami diri kita dalam apa yang kita fikirkan kurang tetapi pada hakikatnya, tidak. Tetapi, ia adalah cerita lain, bukan?

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan