backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Mengapa Perlu Habiskan Antibiotik?

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 03/05/2018

Mengapa Perlu Habiskan Antibiotik?

Berhenti menggunakan antibiotik: Adakah ia selamat?

Terdapat banyak penyelidikan terhadap berapa lama perlu mengmbil antibiotik, untuk menentukan tempoh yang sesingkat mungkin sudah tentu diperlukan untuk membunuh semua bakteria.

Jika anda sedang dirawat untuk jangkitan, jenis antibiotik yang doktor anda tetapkan dan berapa lama untuk meneruskannya perlu berdasarkan bukti terbaik.

Jika anda berhenti rawatan awal, terdapat risiko antibiotik tidak akan membunuh semua bakteria yang menyebabkan anda sakit dan ia akan bermutasi dan menjadi kebal. Ini tidak akan berlaku kepada semua orang – masalahnya ialah kita tidak tahu siapa yang selamat berhenti rawatan awal.

Dengan mengambil semuanya seperti ditetapkan oleh doktor anda, walaupun jika anda mula berasa lebih baik daripada sebelum ini, anda meningkatkan peluang membunuh semua bakteria dan mengurangkan risiko rintangan.

WHO telah menerbitkan banyak garis panduan tentang rawatan untuk jangkitan yang berbeza dan telah mencadangkan jangka masa rawatan dan dos antibiotik berdasarkan bukti klinikal yang terbaik bagi setiap kes.

Kadang-kadang cadangan ini adalah untuk pengambilan pendek antibiotik daripada disyorkan sebelum ini, kerana kajian baru menunjukkan pengambilan pendek mempunyai kesan yang sama seperti pengambilan panjang terhadap merawat dan simptom. Dalam kes ini, rawatan yang lebih pendek lebih masuk akal – ia lebih cenderung untuk diselesaikan dengan baik, kurang kesan sampingan dan juga mungkin lebih murah.

Dasarnya adalah, doktor anda perlu mempunyai latihan tahunan dan akses kepada bukti terbaru – jadi mendengarnya. Apa sahaja yang pengambilan panjang antibiotik – ambil preskripsi penuh.

Menggunakan antibiotic dengan betul

Antibiotik digunakan untuk merawat hampir setiap simptom jerawat pneumonia. Menggunakan antibiotik adalah cara yang cepat untuk sembuh dalam masa yang singkat.

Ia adalah bernilai menyatakan bahawa antibiotik hanya memberi kesan kepada jangkitan bakteria. Walau bagaimanapun, antibiotik sering tidak mempunyai manfaat untuk jenis jangkitan lain.

Menggunakannya secara rutin akan meningkatkan risiko rintangan antibiotik, yang akan menyebabkan pemulihan yang berpanjangan, lebih lama tinggal di hospital, lebih banyak lawatan doktor dan rawatan yang lebih mahal.

Untuk selamat apabila menggunakan antibiotik, anda boleh mengambil langkah-langkah berikut:

Ikut preskripsi doktor. Ini bermakna mengambil dos harian dan melengkapkan keseluruhan kursus rawatan. Anda boleh meminta doktor anda apa yang perlu dilakukan jika anda terlupa satu dos.

Jika anda mempunyai antibiotik lebihan, tidak teragak-agak dan membuangny. Ia mungkin tidak menjadi antibiotik yang betul untuk masa depan anda jatuh sakit, dan ia bukanlah rawatan kursus penuh.

Jangan sekali-kali mengambil antibiotik yang ditetapkan untuk orang lain.

Jangan minta doktor untuk memberikan anda antibiotic. Doktor anda tahu apa yang mereka lakukan. Anda boleh, bagaimanapun, tanya doktor anda bagaimana untuk merawat simptom anda.

Amalkan kebersihan yang baik. Ia memang satu amalan yang baik untuk membasuh tangan anda dengan kerap. Pekerja Starbucks perlu mencuci tangan mereka setiap 30 minit untuk sebab itu. Ingat mencuci tangan selepas ke tandas, sebelum makan, semasa menyediakan makanan atau daging mentah. Basuh buah-buahan dan sayur-sayuran anda dan pastikan tempat kerja anda bersih.

Berikan anak-anak anda vaksin disyorkan. Anda tidak perlu bimbang tentang antibiotik apabila anak anda imun kepada beberapa jenis bakteria. Pastikan anak anda boleh mendapatkan vaksinasi untuk melindungi mereka daripada jangkitan bakteria.

Jadi adakah ia selamat untuk berhenti menggunakan antibiotik apabila anda berasa lebih baik? Sudah tentu tidak. Berhenti antibiotik sebelum menamatkan rawatan kursus penuh boleh membawa kepada rintangan antibiotik dan hanya membuat kesihatan anda lebih buruk pada masa akan datang.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 03/05/2018

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan