backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Lymphedema (halangan limfatik)

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 13/09/2019

Definisi

Apa itu Lymphedema (halangan limfatik)?

Lymphedema, juga dikenali sebagai halangan limfatik, selaras dengan tangan edema limfatik, kaki atau kedua-dua tangan dan kaki. Ini adalah hasil daripada peredaran limfatik yang lemah akibat daripada tersumbat, rosak atau saluran limfa akibat daripada perkembangan yang tidak normal. Halangan limfatik di sekeliling kaki kadangkala dipanggil edema kaki gajah, perlawanan kaki kerana kaki gajah yang besar.

Halangan limfatik boleh dilihat sebagai keadaan yang tidak dapat dielakkan untuk rawatan kanser dan biasa selepas rawatan kanser (contoh: rawatan untuk kanser payudara, kanser serviks, endometrium, vulvar, kepala dan leher, kanser prostat dan melanoma dan sarcoma).

Apakah kebarangkalian Lymphedema (halangan limfatik)?

Halangan limfatik sering berlaku selepas rawatan kanser. Penyakit ini boleh muncul pada mana-mana umur. Anda boleh mengehadkan keupayaan anda untuk penyakit ini dengan mengurangkan faktor risiko. Sila berunding dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Lymphedema (halangan limfatik)?

Tanda-tanda dan gejala lymphedema berlaku di bahagian lengan atau sakit kaki, termasuk:

 • Bengkak di bahagian atau keseluruhan lengan atau kaki, termasuk jari atau jari kaki anda.
 • Wanita yang mempunyai terapi radiasi untuk kanser payudara mungkin di tangan kanan.
 • Halangan limfatik lelaki akibat metastasis kanser prostat mungkin di kaki kanan.
 • Bengkak yang tidak menyakitkan tetapi kekal.
 • Bahagian lain pada badan seperti alat kelamin atau muka juga mungkin sesuai.
 • Edema kaki kerbau dan kelihatan seperti kaki batang pokok untuk pembengkakan buku lali. Kaki persegi untuk sepadan dengan jari kaki.
 • Lymphedema yang disebabkan oleh rawatan kanser tidak mungkin berlaku sehingga berbulan-bulan atau bertahun-tahun selepas rawatan.

Mungkin ada gejala lain yang tidak disebutkan. Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai tanda-tanda ini, sila berunding dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Jika anda mempunyai tanda-tanda dan gejala-gejala yang disebut di atas, atau mempunyai sebarang pertanyaan atau kebimbangan, sila berunding dengan doktor anda. Sekiranya anda telah dirawat untuk kanser, anda harus menghubungi doktor anda jika bengkak kaki atau lengan atau kaki atau tangan kemerahan, panas dan sakit.

Status dan keadaan boleh berbeza-beza dalam banyak individu. Sentiasa berbincang dengan doktor anda untuk menentukan kaedah diagnostik, rawatan dan rawatan terbaik untuk anda.

Punca

Apakah Punca Lymphedema (halangan limfatik)?

Lymphedema berlaku apabila saluran limfatik menjadi tersekat dan membuatkan cecair limfa tidak dapat mengalir dengan normal. Ada 2 jenis limfatik yang konsisten iaitu primer dan sekunder:

Bentuk utama yang jarang berlaku disebabkan gangguan perkembangan. Selaras dengan limfatik utama berlaku pada orang di bawah umur 20 tahun. Biasanya, penyakit ini berlaku pada wanita berbanding lelaki.

Limfatik sekunder yang konsisten disebabkan oleh penyakit lain seperti penyakit berjangkit (Streptococcus, filariasis). Kecederaan daripada trauma atau radiasi, atau kanser juga boleh menjadi punca. Kanser tipikal edema limfatik kanser payudara, kanser prostat dan tumor nodus limfa.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Lymphedema (halangan limfatik)?

Faktor-faktor ini boleh meningkatkan risiko limfangitis:

 • Tua;
 • Berat badan berlebihan atau obes;
 • Artritis reumatoid atau sendi psoriatik.

Tiada faktor risiko tidak bermakna anda tidak boleh sakit. Tanda-tanda ini hanya untuk rujukan sahaja. Anda perlu berunding dengan doktor pakar untuk maklumat lanjut.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Lymphedema (halangan limfatik) didiagnosis?

Rawatan bergantung kepada penyebabnya. Rawatan untuk pematuhan termasuk memperbaiki kaki limfa utama, mengurut kaki dan membawa tekanan yang sesuai dan tekanan yang betul. Semua penyelesaian yang mungkin termasuk: semua bantal, semua paha atau sarung kaki.

Pembedahan limfatik pematuhan ditentukan untuk pesakit yang terus meningkat pada saiz walaupun kaki dirawat, kaki tidak normal, jangkitan berulang, atau kebimbangan mengenai isu estetik.

Bagi limfatik sekunder, penyebab utama (kanser prostat, kanser payudara) harus dikenal pasti dan dirawat.

Bagaimana pesakit Lymphedema (halangan limfatik) dirawat?

Doktor mendiagnosis berdasarkan sejarah perubatan, pemeriksaan fizikal dan kaedah pengimejan yang disebut sebagai limfangiografi. Dalam kaedah limfangiografi, doktor meletakkan pewarna ke dalam saluran limfa untuk melihat imej untuk mencari kesesakan. Doktor anda boleh menguji darah atau imbasan CT untuk menyingkirkan penyakit lain.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Lymphedema (halangan limfatik)?

Berikutnya merupakan gaya hidup dan rawatan sampingan di rumah yang mungkin membantu anda mengatasi lymphedema (halangan limfatik):

 • Makan makanan yang sihat.
 • Ambil ubat-ubatan seperti yang diarahkan oleh doktor anda.
 • Apabila tangan dijangkiti, kaki, anda harus dirawat secepat mungkin. Dalam sesetengah kes perlu menggunakan diuretik untuk mengurangkan bengkak.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 13/09/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan