home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Ketahui Jenis Bentuk Badan Anda

Ketahui Jenis Bentuk Badan Anda

Menentukan bentuk badan anda merupakan langkah pertama dalam mempelajari cara berpakaian yang menjadikan tubuh anda kelihatan lebih baik. Hampir setiap wanita mempunyai bahagian badan yang ingin mereka sembunyikan dan juga bahagian positif yang menambah keyakinannya. Panduan ini akan membantu anda mengetahui apa bentuk badan anda. Terdapat sekurang-kurangnya 5 jenis: pear, epal, segi empat tepat, segi tiga terbalik atau jam pasir.

Apakah bentuk yang sempurna?

Bentuk badan anda akan kekal dengan anda untuk seumur hidup, tidak kira betapa banyak berat badan anda berkurang atau bertambah, anda tidak akan mencapai bentuk yang ideal (yang tidak anda miliki). Tidak ramai orang yang mempunyai bentuk yang ideal (hanya 2% populasi). Mujurlah, kecantikan bukanlah satu standard, tetapi bergantung pada pendapat masing-masing. Daripada menukar jenis badan anda – tonjolkanlah kelebihan anda. Setiap jenis bentuk badan mempunyai beberapa bahagian indah yang boleh diserlahkan.

Jenis bentuk badan

Bentuk jam pasir

Ini dikenali sebagai jenis badan yang ideal. Bentuk jam pasir dicirikan sebagai ukur lilit pinggul dan ukur lilit dada anda mempunyai kelebaran yang sama dan pinggang anda jelas terbentuk. Selain itu, anda berkemungkinan besar mempunyai ukuran bentuk badan menegak yang seimbang.

Segi tiga terbalik

Ini adalah bentuk kedua terbaik dengan ciri: payudara yang besar sepadan, atau anda mempunyai bahu yang luas, atau kedua-duanya; peha yang runcing dengan bentuk pinggang yang jelas; kaki yang panjang dan ramping dan punggung yang rata.

Badan bentuk pear

Bentuk ini melibatkan ukur lilit payudara yang lebih kecil berbanding ukur lilit pinggul dan bentuk pinggang yang jelas; bahu sempit, ukuran bentuk badan menegak dengan kaki lebih pendek, peha penuh dan bahagian punggung yang bulat penuh.

Badan segi empat tepat

Ini adalah jenis bentuk dengan lilitan payudara dan lilitan pinggul dengan lebar yang sama, kaki dan lengan yang sama panjang, payudara kecil atau sederhana, badan seimbang atau jenis badan kaki panjang dengan punggung rata. Ini boleh dianggap sebagai bentuk jam pasir dalam beberapa kes, tetapi jenis bentuk ini membuatkan anda kelihatan lebih pendek dan lebih berat daripada keadaan sebenar anda.

Bentuk epal

Bentuk ini mempunyai penampilan khas keseluruhan yang bulat di pinggang, perut yang besar dan ke bawah, peha lebar dan peha bahagian atas penuh.

Bentuk badan adalah berdasarkan struktur rangka anda. Titik penentunya adalah pada bahu, pinggang, dan pinggul anda. Dalam kebanyakan orang, anda akan mempunyai bentuk yang sama sepanjang hayat anda. Walau bagaimanapun, anda mungkin berubah antara bentuk langsing dan bentuk bulat pada waktu yang berbeza. Adakah anda terkejut mengetahui bentuk badan anda? Apa jua bentuk badan anda, ingat bahawa yang paling penting adalah keyakinan diri anda terhadap badan anda.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

How to determine your body shape https://windycitywardrobe.com/2016/03/15/body-shape/  Accessed November 05, 2016

The foolproof way to find out your real body type http://www.whowhatwear.com/how-to-find-body-shape-calculator/slide10 Accessed November 05, 2016

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 29/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x