backup og meta

Kenapa Perlu Dapatkan Vaksin Setiap Tahun?

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 03/05/2018

Kenapa Perlu Dapatkan Vaksin Setiap Tahun?

Ramai orang percaya bahawa vaksin adalah perkara yang hanya kanak-kanak perlukan. Walau bagaimanapun, itu adalah salah. Walaupun orang dewasa mungkin mempunyai sistem imun yang lebih baik daripada yang kanak-kanak, mereka masih boleh dijangkiti. Jadi, jika anda berfikir tentang mengelak vaksinasi tahun ini, di sini sebab-sebab utama mengapa anda tidak patut lakukannya:

Penyakit maut tidak berlalu

Virus dan bakteria masih wujud. Begitu juga dengan penyakit. Jika orang boleh melakukan perjalanan di seluruh dunia maka penyakit juga boleh berbuat demikian.

Vaksin memastikan anda kekal sihat

Sebab mengapa Centers for Disease Control and Prevention (CDC) mengesyorkan vaksin dari lahir melalui dewasa adalah untuk membina perlindungan seumur hidup secara beransur-ansur. Jika anda tidak mendapat vaksin sekali setiap tahun, anda telah membiarkan diri anda terdedah kepada jangkitan.

Vaksin adalah selamat

Vaksin adalah dianggap salah satu produk perubatan paling selamat. Ia boleh mencegah penderitaan dan perbelanjaan yang berkaitan dengan penyakit berjangkit. Terdapat risiko kesan sampingan. Walau bagaimanapun, perlindungan yang ditawarkan adalah lebih besar daripada potensi risiko.

Vaksin tidak akan memberikan penyakit

Penyakit ini tidak boleh melepasi kepada anda melalui vaksinasi. Sesetengah vaksin mengandungi virus tidak aktif, menjadikannya mustahil untuk menghantar penyakit kepada anda. Orang lain mungkin mempunyai virus hidup, tetapi ia sudah lemah ke tahap yang anda tidak boleh dijangkiti penyakit itu daripada mereka.

Merawat penyakit adalah lebih mahal

Penyakit datang dengan harga, biasanya yang sangat tinggi. Walaupun selesema biasa memerlukan penyembuhan selama 15 hari, yang mengandungi kira-kira 5 atau 6 hari bekerja tanpa dibayar.

Jika jatuh sakit, boleh tersebar kepada keluarga anda

Satu penyakit yang boleh dicegah melalui vaksin hanya boleh membuat anda sakit untuk beberapa minggu. Walau bagaimanapun, untuk mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah seperti anak-anak anda, cucu, atau ibu bapa, ia boleh menjadi maut. Secara umumnya, penyakit boleh dicegah melalui vaksin adalah lebih merbahaya kepada kanak-kanak dan warga tua. Itulah sebabnya mendapat vaksin untuk diri bermaksud melindungi keluarga anda juga.

Ada orang yang memerlukan anda

Jika anda jatuh sakit, siapa yang akan menjaga anak-anak anda dan ibu bapa anda? Jika anda terlepas hari kerja anda, rakan sekerja anda akan menanggung beban kerja untuk anda, yang boleh membahayakan produktiviti keseluruhan.

Mendapatkan vaksin setiap tahun mungkin kelihatan sukar, dan juga mahal pada mulanya. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai menitikberat kebaikan terhadap keburukan, anda akan melihat keseluruhan banyak masalahtahunan vaksinasi boleh menyelamatkan anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 03/05/2018

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan