home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Formula Memperbaharui Gaya Hidup Harian Anda

Formula Memperbaharui Gaya Hidup Harian Anda

Hidup kadangkala menjadi bosan jika kita membiarkan rutin menguasai diri. Menjadikan diri hadir adalah penting kerana ia adalah asas kepada kehidupan. Kunci untuk berkembang terletak pada menuntut masa depan. Rahsianya ialah keseimbangan 2 sisi tersebut. Samada anda mencari perubahan yang lengkap atau sekadar pandangan yang segar, terdapat 7 cara anda memperbaharui hidup anda hari ini.

Cara memperbaharui hidup

Berhenti seketika

Perlahankan kelajuan anda bagi mendengar kata hati agar anda boleh membuat keputusan yang tepat. Anda perlu Tanya diri anda, “Adakah ini yang memang aku ingin lakukan? Adakah terdapat cara yang lebih baik untuk menangani perkara ini?” Behenti seketika boleh membantu anda mencari pendekatan baru bagi tugasan lama yang sama.

Ubah fikiran

Apa yang anda fikir akan terpantul ke dalam hidup anda. Jika anda biarkan tabiat tersebut mengawal hidup anda, anda mungkin lupa arahan-arahan yang telah anda berikan kepada minda separa sedar anda. Anda mungkin akan membesar-besarkan perkara yang anda takut. Hari ini, ambil beberapa ketika untuk mengenalpasti dan tulis fikiran anda. Di penghujung hari, lihat polanya. Jika anda menemui sesuatu yang negatif, gantikannya dengan yang positif.

Lihat realiti baru

Selama bertahun-tahun, atlet telah menggunakan visualisasi sebagai satu teknik untuk meningkatkan pencapaian mereka. Anda boleh menggunakannya untuk meningkatkan kehidupan anda dengan melatih otak anda melihat kejayaan. Jika anda tidak senang dengan situasi terkini anda, anda boleh mula membayangkan dunia baru. Gunakan kuasa imaginasi dan visualisasi untuk mengembangkan potensi anda. Kemudian, ambil langkah dan jadikannya sebagai realiti.

Caskan tenaga anda

Aktiviti fizikal boleh membantu meletakkan anda di dalam bingkai minda yang betul untuk membuat transformasi. Semasa bersenam, badan anda melepaskan bahan kimia yang memperbaik mod anda. Tambahan pula, senaman boleh meningkatkan ketahanan secara umum yang akan memberikan kekuatan kepada anda untuk mencapai destinasi.

Buang perkara yang tidak berguna

Membersihkan kekacauan tersebut dari kehidupan seharian anda boleh membantu anda membentuk ruang untuk perkara yang baru. Semasa anda membuang perkara-perkara fizikal, anda mungkin juga perlu melepaskan beberapa orang di dalam bulatan anda sekarang. Walaupun anda adalah arkitek kepada kehidupan anda, kadangkala terdapat pekerja di sekeliling anda yang menunggu untuk merobohkan bangunan yang telah dibina. Pecat mereka – atau sekurang-kurangnya tahan mereka dengan meletakkan sempadan baru.

Ubah persekitaran anda

Persekitaran baru membantu mengubah cara anda melihat sesuatu. Jika anda berjalan ke tempat kerja, luangkan masa selama satu jam untuk berjalan di sekitar lokasi tempat kerja anda. Pergi ke taman yang anda tidak pernah pergi sebelum ini. Biarkan minda anda mengembara dan deria anda merasai perkara di sekeliling anda. Anda akan kagum tentang bagaimana perkara ini boleh menghasilkan kreativiti dan memberikan wawasan baru.

Cari pengalaman baru di luar kebiasaan anda

Lakukan sesuatu yang anda tidak pernah lakukan sebelumnya. Jia anda selalu berlari, cuba pula kelas menari. Jika anda meminati makanan, cuba ambil kelas memasak. Pengalaman baru akan memberikan anda perspektif yang berbeza.

Sila ingat, semuanya adalah satu pilihan. Tiada yang wajib. Setiap detik ialah satu peluang untuk membentuk kehidupan yang anda inginkan dan apa yang anda inginkan semuanya di tangan anda.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

7 ways to renew your life today  http://www.huffingtonpost.com/dr-terri-kennedy/personal-transformation_b_2981824.html Accessed October 1, 2016

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Fong Jiar Yi Disemak pada 08/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x