backup og meta

Bagaimana Umur Mempengaruhi Kesihatan Anda?

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 13/09/2019

  Bagaimana Umur Mempengaruhi Kesihatan Anda?

  Apabila seseorang menjadi lebih berusia, mereka lebih cenderung kepada penyakit. Disebabkan itu, menyedari dan mengakui perubahan dalam tubuh seseorang adalah sangat penting bagi warga tua untuk menjalani kehidupan tersendiri dan sihat.

  Sistem kardiovaskular

  Orang yang berusialebih cenderung untuk mengalami degupan jantung rendah (pulse), dan jantung mereka mungkin menjadi lebih besar disebabkan oleh saluran darah dan arteri mereka kini lebih kaku berbanding sebelum ini. Akibatnya, aliran darah melalui sistem menjadi sukar, menyebabkan tekanan darah tinggi (hipertensi) dan masalah kardiovaskular yang lain.

  Sendi, tulang, dan otot

  Selepas 50 atau 60 tahun bekerja, tulang cenderung menyusut dari segi saiz dan ketumpatan, ini bermakna mereka yang lebih terdedah kepada aktiviti fizikal yang melampau dan lebih lemah berbanding ketika mereka masih muda. Warga tua mungkin terkejut tetapi mereka juga boleh menjadi sedikit lebih rendah/pendek. Bagi otot anda, ia menjadi kurang fleksibel dan kuat, menyebabkan masalah dalam mengimbangi dan mengambil bahagian dalam aktiviti seharian.

  Sistem pencernaan

  Sembelit adalah sangat biasa dalam kalangan warga tua, dan terdapat banyak sebab yang boleh menyumbang kepada keadaan ini, seperti diet rendah serat, tidak minum air yang mencukupi, kurang bersenam, diabetes, dan sindrom usus besar. Anehnya, beberapa ubat anda boleh menjadi punca sembelit, contohnya, diuretik dan suplemen zat besi.

  Pundi kencing dan saluran kencing

  Warga tua biasanya mempunyai masa yang sukar untuk mengawal pundi kencing mereka, dan beberapa keadaan perubatan mungkin menyumbang kepada masalah ini. Contohnya, kencing manis mungkin menyumbang kepada inkontinen seperti menopaus, bagi wanita, dan pembesaran prostat, bagi lelaki.

  Sistem ingatan

  Sistem ingatan kurang cekap apabila anda sudah tua, dan juga sukar untuk mempelajari perkara-perkara baru. Berhati-hati dengan perubahan dalam ingatan anda, kerana ia merupakan simptom Alzheimer, penyakit otak. Alzheimer bukan sahaja menyebabkan kehilangan ingatan, tetapi ia juga menyebabkan kesukaran bagi warga tua untuk berfikir atau menjadi seseorang yang rasional.

  Apa yang boleh anda lakukan untuk melambatkan proses penuaan dan menjadi sihat?

  • Makan makanan yang sihat

   Pilih apa yang anda makan dengan berhati-hati. Elakkan makanan dengan kadar gula, karbohidrat, natrium, lemak, dan minyak yang tinggi. Kurangkan gula yang diproses dalam kek dan aiskrim, dan makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Kedua-dua buah-buahan dan sayur-sayuran menawarkan banyak serat dan vitamin yang diperlukan untuk tubuh anda, terutama sistem pencernaan, jantung, arteri dan banyak lagi.

  • Bersenam dan melakukan aktiviti fizikal

  Bersenam dengan kerap dan betul membuat tubuh anda sihat, mengekalkan berat badan yang disasarkan, menurunkan tekanan darah dan menguatkan otot anda. Ia juga baik untuk kehidupan mental dan sosial anda.

  • Berhenti merokok

  Merokok menyumbang kepada pengerasan arteri, meningkatkan tekanan darah dan degupan jantung anda. Sekiranya anda merokok atau menggunakan produk tembakau lain, minta doktor anda untuk membantu anda berhenti.

  • Dapatkan jumlah kalsium, vitamin D, dan vitamin E yang mencukupi

  Tiada rahsia lagi bahawa ketika berumur, anda lebih terdedah kepada penyakit, bahkan yang kecil. Walau bagaimanapun, jika warga tua menyedari sepenuhnya dan mendidik perubahan yang disenaraikan di atas, mereka lebih cenderung mempunyai masa tua yang menyeronokkan.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

   

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 13/09/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan