What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Apakah Punca Kematian di Malaysia?

  Apakah Punca Kematian di Malaysia?

  Pada tahun 2016, sebanyak 162,201 kematian telah dilaporkan di Malaysia. Ia menunjukkan peningkatan sebanyak 4.1 peratus daripada tahun 2015 (155,786). Bilangan kematian yang disahkan secara perubatan pula adalah sebanyak 85,637 (52.8%) pada tahun 2016 berbanding 80,691 (51.8%) pada tahun 2015.

  Daripada keseluruhan jumlah tersebut, apakah yang menjadi punca kematian di Malaysia?

  1. Penyakit jantung iskemik

  Penyakit jantung iskemik atau ischaemic heart disease menggungguli tangga pertama dalam kalangan punca kematian di Malaysia. Malah, pola yang sama juga didapati di peringkat global. Penyakit jantung iskemik adalah disebabkan oleh pembuluh darah yang membekalkan darah dan oksigen kepada sel-sel jantung menjadi sempit dan tersumbat.

  Sel-sel yang tidak menerima oksigen akan terganggu fungsinya dan berkemungkinan mati. Jika banyak sel-sel jantung mati, ia mungkin akan membawa kepada kegagalan jantung.

  Salah satu punca peningkatakan penyakit ini di peringkat global adalah kerana gaya hidup masyarakat pada hari ini. Pemakanan yang kurang sihat (tinggi lemak dan kolesterol, rendah serat) serta kehidupan sedentari (tidak aktif secara fizikal) menjadi penyumbang kepada masalah ini. Orang lelaki lebih banyak terkesan berbanding wanita.

  2. Jangkitan paru-paru (pneumonia)

  Penumonia boleh disebabkan oleh virus, bakteria atau kulat. Antara agen utama menyebabkan jangkitan ini adalah haemophillus influenza B (Hib) dan streptococcal pneumoniae. Kedua-duanya mempunyai vaksin yang boleh diambil untuk mencegah jangkitan.

  Selain itu, ia juga kerap berlaku dalam kalangan mereka yang kurang bergerak disebabkan hilang upaya (contohnya strok), sistem ketahanan badan lemah (seperti kencing manis) atau mengalami banyak penyakit kronik.

  3. Penyakit serebrovaskular (strok)

  Ini adalah sejenis penyakit yang menjejaskan pembuluh darah di dalam otak. Apa yang berlaku adalah sama seperti penyakit jantung iskemik tetapi ia berlaku di dalam otak. Sel-sel otak yang tidak menerima bekalan darah dan oksigen yang mencukupi akan terjejas dan mati menyebabkan serangan strok.

  Pesakit boleh mati langsung disebabkan oleh strok atau hidup dalam keadaan kurang upaya sehingga terdedah kepada risiko keadaan kesihatan lain seperti pneumonia, embolisme (darah beku) dan penyakit mental.

  4. Kemalangan jalan raya

  Pada tahun 2016, sebanyak 4,640 kematian disebabkan kemalangan jalan raya telah dilaporkan. Ini bermakna, lebih kurang 12 kematian berlaku disebabkan kemalangan jalan raya sehari.

  5. Kanser trakea, bronkus dan paru-paru

  Kanser yang melibatkan saluran pernafasan adalah paling kerap berlaku di Malaysia. Punca utamanya adalah merokok dan kes dalam kalangan lelaki adalah jauh lebih banyak berbanding wanita.

  health-tool-icon

  Kalkulator BMI

  Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

  Lelaki

  Wanita

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 27/11/2019
  Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Next article: