backup og meta

Anestesia dan Sedatif, Apakah Perbezaannya?

Fakta Disemak oleh Dr. Shelby


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 08/07/2020

Anestesia dan Sedatif, Apakah Perbezaannya?

Apabila doktor anda mengesyorkan pembedahan atau prosedur diagnostik atau pengimejan yang memerlukan sedatif atau anestesia, pakar bius akan menilai dan membuat keputusan tentang jenis anestetik atau sedatif yang sesuai untuk anda.

Penentuan sama ada anda memerlukan anestesia atau sedatif adalah bergantung kepada jenis, lokasi dan tempoh prosedur, sejarah perubatan, alahan, ubat-ubatan dan apa-apa reaksi sebelumnya terhadap anestesia.

Perbezaan Anestesia dan Sedatif

Sedatif

Secara amnya, sedatif dianggap sebagai “tidur yang lebih ringan.” Seseorang tidak menyedari persekitarannya, tetapi mungkin bertindak balas terhadap rangsangan seperti diminta untuk membuka mata. Terdapat tahap sedatif yang berbeza iaitu ringan, sederhana dan mendalam. Sedatif sering digunakan untuk prosedur kecil.

Menurut U.S. National Institute of Health’s Medline Plus, sedatif sedar adalah gabungan ubat-ubatan untuk membantu anda berehat (sedatif) dan menghalang kesakitan (anestesia) semasa prosedur perubatan atau pergigian. Anda mungkin terjaga, tetapi tidak boleh bercakap. Sedatif sedar membolehkan anda pulih dengan cepat dan kembali ke aktiviti harian tidak lama selepas prosedur.

Anestesia (sedatif mendalam)

Tahap seterusnya sedatif adalah merujuk kepada sedatif mendalam (deep sedation), yang mana anda tidak menyedari apa-apa di sekeliling anda. Anestesia am biasanya digunakan untuk pembedahan, tetapi ia juga biasa digunakan di luar bilik pembedahan.

Dalam sedatif mendalam, pesakit hanya bertindak balas terhadap rangsangan yang menyakitkan atau berulang. Dalam kebanyakan bentuk sedatif mendalam, pesakit pra-perubatan sebelum pembedahan adalah untuk membantu mereka berehat.

anestesia dan sedatif
Sumber grafik: jointcommission.org

Walaupun sedatif dan anestesia am kedua-duanya adalah bentuk anestesia, dan sedatif adalah komponen anestesia am. Ia berbeza dalam beberapa aspek. Pesakit di bawah anestesia am mempunyai kehilangan kesedaran sepenuhnya. Ini bermakna pesakit tidak akan merasakan, mendengar atau mengingati apa-apa. 

Sebaliknya, sesetengah keadaan menjadi sangat mengantuk, menjadi santai dalam kesedaran,dan tidak sedarkan diri, mencirikan sedatif. Pesakit tidak akan berasa sakit, tetapi menyedari apa yang sedang berlaku di sekeliling mereka.

Kelebihannya, kesan buruk yang mungkin dikaitkan dengan anestetik am akan dielakkan dengan sedatif. Selain itu, pesakit mengekalkan refleks fisiologi semula jadi mereka dan mampu bernafas sendiri.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Dr. Shelby


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 08/07/2020

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan