home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Anestesia dan Sedatif, Apakah Perbezaannya?

Anestesia dan Sedatif, Apakah Perbezaannya?

Apabila doktor anda mengesyorkan pembedahan atau prosedur diagnostik atau pengimejan yang memerlukan sedatif atau anestesia, pakar bius akan menilai dan membuat keputusan tentang jenis anestetik atau sedatif yang sesuai untuk anda.

Penentuan sama ada anda memerlukan anestesia atau sedatif adalah bergantung kepada jenis, lokasi dan tempoh prosedur, sejarah perubatan, alahan, ubat-ubatan dan apa-apa reaksi sebelumnya terhadap anestesia.

Perbezaan Anestesia dan Sedatif

Sedatif

Secara amnya, sedatif dianggap sebagai “tidur yang lebih ringan.” Seseorang tidak menyedari persekitarannya, tetapi mungkin bertindak balas terhadap rangsangan seperti diminta untuk membuka mata. Terdapat tahap sedatif yang berbeza iaitu ringan, sederhana dan mendalam. Sedatif sering digunakan untuk prosedur kecil.

Menurut U.S. National Institute of Health’s Medline Plus, sedatif sedar adalah gabungan ubat-ubatan untuk membantu anda berehat (sedatif) dan menghalang kesakitan (anestesia) semasa prosedur perubatan atau pergigian. Anda mungkin terjaga, tetapi tidak boleh bercakap. Sedatif sedar membolehkan anda pulih dengan cepat dan kembali ke aktiviti harian tidak lama selepas prosedur.

Anestesia (sedatif mendalam)

Tahap seterusnya sedatif adalah merujuk kepada sedatif mendalam (deep sedation), yang mana anda tidak menyedari apa-apa di sekeliling anda. Anestesia am biasanya digunakan untuk pembedahan, tetapi ia juga biasa digunakan di luar bilik pembedahan.

Dalam sedatif mendalam, pesakit hanya bertindak balas terhadap rangsangan yang menyakitkan atau berulang. Dalam kebanyakan bentuk sedatif mendalam, pesakit pra-perubatan sebelum pembedahan adalah untuk membantu mereka berehat.

anestesia dan sedatif
Sumber grafik: jointcommission.org

Walaupun sedatif dan anestesia am kedua-duanya adalah bentuk anestesia, dan sedatif adalah komponen anestesia am. Ia berbeza dalam beberapa aspek. Pesakit di bawah anestesia am mempunyai kehilangan kesedaran sepenuhnya. Ini bermakna pesakit tidak akan merasakan, mendengar atau mengingati apa-apa.

Sebaliknya, sesetengah keadaan menjadi sangat mengantuk, menjadi santai dalam kesedaran,dan tidak sedarkan diri, mencirikan sedatif. Pesakit tidak akan berasa sakit, tetapi menyedari apa yang sedang berlaku di sekeliling mereka.

Kelebihannya, kesan buruk yang mungkin dikaitkan dengan anestetik am akan dielakkan dengan sedatif. Selain itu, pesakit mengekalkan refleks fisiologi semula jadi mereka dan mampu bernafas sendiri.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Conscious sedation for surgical procedures https://medlineplus.gov/ency/article/007409.htm Accessed on Feb 20, 2019.

Anesthesia and Sedation https://www.jointcommission.org/assets/1/6/Speak_Up_Anesthesia_infographic_final.pdf Accessed on Feb 20, 2019.

Conscious sedation versus Anesthesia: Know the difference BEFORE you consent! https://pilotonline.com/life/fitness/quick-tips-for-wellness/article_1b3b2e8f-c65d-57e0-9cb1-a7b2f7cd1705.html Accessed on Feb 20, 2019.

What is the Difference Between Sedation and General Anesthesia? https://www.news-medical.net/health/What-is-the-Difference-Between-Sedation-and-General-Anesthesia.aspx Accessed on Feb 20, 2019.

Sedation and General Anesthesia: What’s the Difference? https://blog.cincinnatichildrens.org/patient-family-experience/sedation-general-anesthesia/ Accessed on Feb 20, 2019.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 08/07/2020
Fakta Disemak oleh Dr. Shelby
x