backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

6 Perkara yang Boleh Dilakukan Selepas Bersara

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

6 Perkara yang Boleh Dilakukan Selepas Bersara

Kita biasanya berfikir bahawa kebahagiaan adalah tujuan hidup. Orang sentiasa ingin menikmati kehidupan mereka setiap hari. Selepas bersara, orang mempunyai lebih banyak masa kerana mereka tidak perlu bekerja. Persaraan adalah salah satu perkara yang akhirnya semua orang memikirkannya. Semua orang berfikir mereka akan duduk dan melakukan apa sahaja yang mereka mahu. Walau bagaimanapun, itu yang jarang berlaku. Jika anda tidak mempunyai rancangan untuk bersara, anda mungkin bosan. Jadi, bagaimana membuatkan masa bernilai dan menarik?

Dapatkan pekerjaan

Ia selaunya kerja sambilan. Ia adalah lebih baik untuk melakukan kerja ringan dan bertemu dengan seseorang yang baru daripada hanya tinggal di rumah. Mempunyai kerja juga merupakan cara yang baik untuk mendapatkan pendapatan yang kecil dan merasa seperti anda menyumbang kepada masyarakat. Yang kerjaya yang ramai orang dapat kebebasan dan kepuasan. Ia juga baik untuk kesihatan anda kerana otot anda perlu bersenam.

Sukarelawan

Ini merupakan laluan jelas bahawa ramai pesara mencari ganjaran. Terdapat peluang yang tidak terkira banyaknya. Daripada membantu di perpustakaan atau hospital, mentor bagi orang-orang yang memerlukan, menolong kumpulan sukarelawan tempatan, atau menjaga kanak-kanak di rumah anak yatim, dan lain-lain. Ia adalah salah satu cara terbaik untuk mempunyai kehidupan mental yang baik .

Lakukan aktiviti fizikal

Kekal aktif adalah satu lagi cara yang penting untuk tetap sibuk semasa persaraan. Terdapat banyak aktiviti fizikal seperti tenis, bermain golf, berenang, atau berjoging, dilakukan seminggu sekali, boleh membuatkan anda sihat. Jika anda sedang berjumpa dengan orang lain atau bersosial, pergi lakukan aktiviti kumpulan atau kelab sukan.

Melawat negara lain

Mungkin anda mempunyai saudara yang anda ingin dilawati tetapi tidak mempunyai masa yang cukup untuk melakukannya sebelum ini. Atau mungkin anda sentiasa ingin melihat Menara Eiffel di Perancis, Piramid di Mesir atau Menara Condong Pisa, Itali. Rancang perjalanan untuk melihat keajaiban yang besar di dunia, dengan rakan, keluarga atau menjadi seorang pengembara tunggal.

Belajar kemahiran baru

Fokus pada hobi yang anda ingin meningkatkan atau meneroka kemahiran baru anda. Sertai kelas memasak, lukisan atau mengambil gambar adalah idea semua hebat untuk memenuhi masa anda.

Menghabiskan masa bersama keluarga

Salah satu cara yang terbaik untuk menggunakan masa lapang anda adalah dengan menghabiskan masa yang berkualiti bersama ahli keluarga. Menguruskan tarikh mingguan untuk bermain dengan cucu anda dan menjaga mereka. Pergi ke acara kebudayaan, seperti opera atau persembahan, atau menghabiskan masa berkelah dan pergi berjalan dengan mereka pada hujung minggu atau hari cuti.

Apa sahaja yang anda rancang, lakukannya dengan sukacita. Selepas berdekad-dekad dalam tenaga kerja, pesara akhirnya mendapat kawalan sepenuhnya ke atas bagaimana anda menghabiskan masa. Menjadikannya lebih baik dan tidak dapat dilupakan

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan