home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

4 Tip Berjumpa Doktor

4 Tip Berjumpa Doktor

Temu janji dengan doktor bukanlah sesuatu yang digemari oleh semua orang. Kebiasaannya, temu janji dengan doktor dibuat kerana anda ada masalah kesihatan. Sesetengah orang malu untuk menceritakan masalahnya kepada orang asing seperti doktor.

Hubungan antara doktor dan pesakit adalah penting dalam memberikan kesan yang baik terhadap keadaan kesihatan anda. Rawatan untuk sesuatu penyakit bukanlah sekadar pada ubat-ubatan, tetapi ia bermula seawal pertemuan pertama dengan doktor.

Oleh itu, hubungan dengan doktor adalah sangat penting. Ikuti 5 tip berikut untuk menjadikan pertemuan dengan doktor sesuatu yang berkesan dan menyeronokkan.

1. Bersedia sebelum temu janji

Anda hendaklah sediakan senarai ubat-ubatan atau rawatan yang pernah anda jalani sebelum ini, begitu juga dengan maklumat dan keputusan-keputusan ujian yang lalu. Ini adalah penting untuk doktor tahu keadaan anda secara keseluruhan.

Setiap rawatan dan keputusan ujian anda yang lalu mungkin memberi kesan terhadap pelan rawatan anda.

2. Kongsikan kerisauan utama anda

Jangan hanya memaklumkan kepada doktor tentang masalah kesihatan anda sahaja tetapi kongsikan juga kerisauan utama anda seperti anda takut menghadapi pembedahan atau pekerjaan anda tidak membolehkan anda menghadiri temu janji berkala. Semua ini akan dipertimbangkan oleh doktor.

3. Utamakan masalah anda

Walaupun anda mahu menceritakan banyak perkara kepada doktor, anda harus memprioritikan masalah yang paling utama dahulu sebelum yang lain. Jangan mulakan dengan masalah picisan, tetapi mulakan dengan sesuatu yang paling mengganggu dan membuatkan anda datang ke hospital. Anda tentu tidak mahu membuatkan orang lain di luar menunggu lama kerana anda memakan masa yang lama dengan doktor.

4. Pastikan anda meninggalkan bilik doktor dengan maklumat yang tepat

Ini adalah langkah yang paling penting. Jika anda gagal mendapatkan maklumat yang tepat, temu janji anda mungkin menjadi sia-sia. Catitkan perkara-perkara yang perlu anda lakukan dan tarikh temu janji akan datang. Bawa bersama teman jika anda kurang berkemampuan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Susan E. Matthews (4 Oktober 2014). 10 Easy Ways To Improve Your Relationship With Your Doctor. Dimuat turun daripada https://www.everydayhealth.com/news/easy-ways-improve-relationship-with-doctor/.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 27/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x