home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

3 Formula Ramadan yang Menyihatkan

3 Formula Ramadan yang Menyihatkan

Selepas sebulan berpuasa, umat Islam di seluruh dunia menyambut akhir puasa Ramadan dengan hari raya bersama saudara-mara mereka. Walau bagaimanapun, di sebalik keseronokan dan kegembiraan hari raya itu, terdapat bahaya yang mengancam kesihatan anda. Banyak item dalam menu adalah karbohidrat dan lemak yang tinggi dan sangat tidak sihat. Tapi jangan risau. Anda boleh kekal sihat sambil menikmati hidangan. Bagaimana? Cuba “3 Formula Sihat” berikut.

Tip sihat 1 – Mengawal selera anda

Sepanjang bulan Ramadan, anda telah melalui kelaparan dan menahan dahaga. Walau bagaimanapun, ia tidak bermakna bahawa anda makan semua makanan di depan anda apabila puasa berakhir. Kawal selera makan dan makan mengikut kalori keperluan harian anda. Mengira kalori harian keperluan adalah mudah, hanya ikuti formula ini:

  • Lelaki: 30 kcal x badan berat
  • Perempuan: 25 kcal x berat badan

Untuk mengatasi makan yang berlebihan, anda boleh makan pembuka selera sebelum melawat keluarga anda. Pilihan terbaik adalah mungkin makan buah-buahan kerana ia menyihatkan tetapi tidak akan membuat anda terlalu kenyang. Anda boleh makan sebiji epal dengan kulit, kerana kulit epal boleh mengawal selera makan. Jika anda tidak suka epal, anda boleh makan buah-buahan yang kaya dengan air yang lain, seperti tembikai atau betik. Buah-buahan yang mengandungi vitamin C seperti oren juga boleh meneutralkan lemak.

Tip sihat 2 – Makan dengan “3 Right”

Makan dengan baik kadang-kadang cabaran semasa perayaan. Pilihan makanan di majlis ini cenderung untuk menjadi kurang baik untuk kesihatan. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna anda perlu mengelak semua hidangan, yang anda perlu lakukan adalah memilih apa yang perlu makan dengan “3 Right”:

  1. Jadual yang betul

Makan mengikut jadual makan seperti pada hari-hari lain. Makan makanan yang besar 3 kali sehari (sarapan, makan tengah hari, makan malam) dan menambah snek pada 11 dan 5 petang. Dapatkan kudapan baik yang mengandungi serat yang tinggi seperti buah-buahan dan sayur-sayran.

Makanan ringan boleh membantu mengisi perut tidak terlalu kenyang dan mengelak dari rasa kosong. Ini menghalang makan di bahagian-bahagian yang besar semasa makan.

  1. Jumlah yang betul

Jumlah makanan yang kita makan juga perlu diambil kira. Jumlah makanan yang disyorkan oleh pakar pemakanan adalah seperti berikut:

  • Karbohidrat: 45% – 60% daripada jumlah kalori harian
  • Lemak: 20% – 25% daripada jumlah kalori harian
  • Protein: 10% – 20% daripada jumlah kalori harian
  • Fiber: >25 gram / hari
  • Garam: maksimum 3000 gram

Jika sukar untuk mengira dengan cara yang disebutkan, menetapkannya adalah lebih mudah. Hanya dapatkan beberapa hidangan dalam jumlah yang kecil dan letakkan pada hidangan anda. Ini bertujuan untuk mengelakkan anda daripada makan dalam jumlah yang besar.

  1. Jenis yang betul

Jenis makanan pada majlis makan malam keluarga / cuti hari raya cuti selalunya sangat pelbagai. Pilih makanan yang anda suka dengan mempertimbangkan kandungan nutrisi makanan. Elakkan makanan yang terlalu pedas dan terlalu masam kerana ia boleh meningkatkan tahap asid perut. Anda juga perlu memilih makanan yang direbus atau dibakar berbanding makanan yang digoreng. Makanan goreng boleh meningkatkan tahap kolesterol anda boleh menyebabkan loya, pening, sakit leher atau sakit perut.

Hadkan pengambilan makanan yang masin dan minuman manis juga. Kafein dan alkohol juga perlu dielakkan, kerana ia mampu meningkatkan asid urik anda. Banyakkan minum air.

Tip sihat 3 – Kekal mesra dan aktif

Hujung puasa adalah masa yang tepat untuk dapat berhubung dengan keluarga dan saudara-mara. Kekal sihat dengan berjalan-jalan ke rumah saudara jika ia tidak terlalu jauh, atau meletakkan kenderaan anda dalam jarak berjalan kaki dari rumah. Di samping itu, sentiasa tersenyum, kerana ia boleh merangsang pengeluaran endorfin, hormon yang mampu mewujudkan rasa kebahagiaan.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 27/04/2018
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x