Majoriti Berita Kesihatan Dikongsi di Facebook Palsu atau Mengelirukan

  Majoriti Berita Kesihatan Dikongsi di Facebook Palsu atau Mengelirukan

  Daripada 10 artikel yang dikongsi, saintis mendapati bahawa tiga perempat daripadanya sama ada mengelirukan atau memasukkan beberapa maklumat palsu. Hanya tiga dianggap “sangat dipercayai (highly credible).” Sesetengahnya lemah konteks isu, memperbesar bahaya/ancaman yang berpotensi, atau penemuan penyelidikan yang terlalu banyak. Ramai penulisnya mengulangi data atau tidak dapat menafsirkannya. Yang lain, kelihatan mempunyai agenda.

  Anggaran Health Feedback daripada 10 artikel berkenaan adalah 2.1 juta perkongsian (33%) mempunyai penilaian saintifik yang sangat rendah, 2.5 juta perkongsian (41%) kedudukan neutral dan kategori terkecil adalah tinggi penilaian saintifik dikongsi sebanyak 1.7 juta (26%).

  Penyelidik kemudiannya mengkaji 100 artikel teratas, yang kebanyakannya turut dikongsi dalam beratus-ratus ribu. Tiga topik teratas ialah:

  • Penyakit/rawatan penyakit
  • Makanan dan pemakanan
  • Vaksinasi (sudah pasti)

  Dari segi kredibiliti keseluruhannya, sedikit kurang daripada separuh mencapai penilaian kredibiliti tinggi. Walau bagaimanapun, artikel yang diberi undian yang tinggi mendapat 11 juta perkongsian, sementara artikel yang dinilai rendah mempunyai kira-kira 8.5 juta perkongsian.

  Pasukan Health Feedback percaya perkongsian tertinggi pelaporan yang mengelirukan sebahagiannya adalah disebabkan oleh tajuk berita disensasikan yang menarik perhatian para pembaca (clickbait). Menurut pasukan penyelidik, ini bermakna orang ramai lebih cenderung berhubung dengan maklumat yang mengelirukan daripada yang tepat di media sosial.

  Berita palsu lebih cepat tersebar

  Berdasarkan laporan dalam Science, berita palsu telah terbukti tersebar lebih cepat, lebih mendalam, dan lebih luas berbanding yang benar dalam semua kategori maklumat. Cerita palsu sering menjadi mangsa emosi seperti ketakutan, jijik, atau kejutan, dan orang lebih cenderung berkongsi apa yang mendorong mereka. Itu menjadikannya lebih menarik.

  Penyebaran tuntutan kesihatan yang tidak tepat di seluruh internet mendorong AMA Journal of Ethics untuk meminta doktor membersihkan maklumat palsu dengan pesakit mereka. Pada akhirnya, trend yang mengganggu ini menimbulkan risiko kesihatan awam, seperti yang dibuktikan oleh peningkatan kandungan anti-vaksinasi.

  Health Feedback mendapati berita kesihatan palsu tersebar luas di Facebook. Platform media sosial menyumbang 96% perkongsian daripada 100 artikel teratas, diikuti oleh akaun Reddit (2%) dan Twitter (1%).

  Kecenderungan percaya akibat orang terdekat

  Pengarah eksekutif Johns Hopkins Center for Communication Program, Susan Krenn, memberitahu Fast Company bahawa beliau melihat peningkatan yang ketara dalam cerita palsu yang tidak tepat dan benar di platform media sosial. Selalunya, penyiaran seperti ini jauh lebih banyak berbanding outlet kandungan.

  Ini adalah satu cabaran kerana apabila melihat sesuatu yang disiarkan di laman media sosial berasal daripada salah seorang rakan, rakan sekerja atau ahli keluarga, anda lebih cenderung untuk mempercayainya.

  Facebook hapuskan laman (pages) palsu dan mengelirukan

  Menyedari keadaan ini, pembersihan yang dilakukan bermula Jun, beberapa bulan selepas Ketua Pegawai Eksekutif Facebook, Mark Zuckerberg, secara terbuka bersumpah untuk menentang berita palsu. Walaupun ia biasanya dikaitkan dengan politik, laman kesihatan alternatif juga telah diketahui menyebarkan maklumat yang salah atau palsu mengenai ubat-ubatan yang tidak disokong oleh sains tradisional.

  Facebook telah menghapuskan berpuluh-puluh laman khusus untuk ubat sampingan atau holistik dalam tindakan keras yang jelas terhadap pseudosains. Global Freedom Movement, sebuah laman media alternatif, melaporkan bahawa platform sosial yang dibersihkan lebih daripada 80 akaun dan tiada alasan disediakan serta tiada jawapan untuk pertanyaan yang akan datang.

  Ini termasuk akaun yang agak besar yang memberi tumpuan kepada kesihatan, ubat-ubatan semulajadi, dan kehidupan organik, seperti Just Natural Medicine (1 juta pengikut), Natural Cures Not Medicine (2.3 juta pengikut), dan People’s Awakening (3.6 juta pengikut). Akaun kecil dengan kurang daripada 15,000 pengikut tidak terkecuali.

  Facebook mendakwa usaha sedemikian mengurangkan penyebaran berita palsu dengan kira-kira 80%.

  Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Dr. Shelby


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 09/07/2020

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan