backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Senggugut: Kesannya Terhadap Kesuburan

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 17/05/2019

Senggugut: Kesannya Terhadap Kesuburan

Dismenorea merujuk kepada kesakitan dan kekejangan melampau semasa haid. Walaupun dismenorea tidak menjejaskan kesuburan, ia mungkin menjadi isu kesuburan. Kebanyakan wanita dengan dismenorea mempunyai dismenorea primer, yang disebabkan oleh sakit perut semula jadi semasa haid. Jenis dismenorea ini tidak dikaitkan dengan kesuburan.

Bagaimana pun, satu daripada empat wanita mengalami dismenorea sekunder, iaitu kesakitan atau kekejangan disebabkan oleh ginekologi. Berikut adalah kesakitan akibat haid yang boleh memberi kesan terhadap kesuburan.

Fibroid rahim

Fibroid rahim adalah ketumbuhan bukan biasa yang berlaku di dinding otot rahim. Ia boleh terdiri daripada saiz yang sangat kecil (¼ inci) hingga lebih besar daripada cantaloupe dan anda boleh mendapat satu atau banyak fibroid.

Ramai wanita mempunyai fibroid rahim semasa hidup tidak menyedarinya kerana ia selalunya tidak menunjukkan simptom. Doktor boleh menemui fibroid secara kebetulan semasa pemeriksaan pelvik atau ultrabunyi pranatal.

Fibroid mungkin atau tidak boleh menjejaskan kesuburan, biasanya bergantung pada lokasinya. Fibroid submucosal adalah jenis yang paling mungkin untuk menjejaskan keupayaan anda untuk hamil. Fibroid ini boleh merosakkan rahim dan mengganggu implantasi embrio.

Endometriosis

Endometriosis adalah gangguan menyakitkan yang mana tisu yang biasanya melekat di dalam rahim tumbuh di luar rahim anda, iaitu di ovari, tiub fallopio, belakang rahim dan pundi kencing. Seperti lapisan rahim, tisu endometriosis rosak dan berdarah semasa haid dan ini menyebabkan kesakitan, terutama semasa haid anda.

Tisu parut (adhesions) boleh membentuk di dalam pelvis di mana pendarahan berlaku, dan boleh menyebabkan organ-organ melekat menyebabkan kesakitan. Masalah kesuburan juga mungkin timbul akibat daripadanya.

Sista ovari (Ovarian cysts)

Sista (cysts) adalah kantung berisi cecair yang boleh membentuk dalam ovari sebagai sebahagian daripada folikel yang berkembang secara bulanan dengan telur. Apabila telur tidak dilepaskan (iaitu ovulasi tidak berlaku) atau kantung telur tidak dibubarkan selepas telur dikeluarkan, ia boleh membentuk sista. Terdapat juga benign (tumor yang tidak berbahaya, bukan kanser) dan, jarang, sista kanser yang boleh terbentuk di ovari.

Kebanyakan wanita akan mengalami sista di ovari mereka sekurang-kurangnya sekali. Kebanyakan sista tidak disedari kerana ia tidak menyakitkan dan tidak menunjukkan simptom dan ditemui semasa ujian pelvik rutin.

Sesetengah sista ovari boleh dikaitkan dengan penurunan kesuburan, bergantung kepada jenis sista ovari yang anda miliki. Sista ovari yang boleh menjejaskan kesuburan anda termasuk:

 • Endometriomas
 • Endometriomas adalah sista yang disebabkan oleh endometriosis. Sista ovari ini boleh dikaitkan dengan masalah kesuburan.

  • Sista ovari yang disebabkan oleh sindrom ovarium polikistik.
  • Sindrom ovarium polikistik (PCOS) adalah keadaan yang ditandakan oleh banyak sista kecil pada ovari anda, haid tidak teratur dan tahap hormon tertentu. PCOS dikaitkan dengan ovulasi yang tidak teratur, yang mungkin menyumbang kepada masalah kesuburan pada sesetengah wanita.

   Sekiranya anda mengalami senggugut yang teruk dan tidak sembuh seperti biasa, rujuk pakar sakit puan anda untuk memastikan keadaan kesihatan rawatan yang bersesuaian.

   Penafian

   Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.   Disemak secara perubatan oleh

   Panel Perubatan Hello Doktor


   Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 17/05/2019

   ad iconIklan

   Adakah artikel ini bermanfaat?

   ad iconIklan
   ad iconIklan