What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Menghadapi Haid Pertama di Sekolah

  Menghadapi Haid Pertama di Sekolah

  Soalan ini sering diajukan oleh golongan wanita kepada teman-teman mereka. Ketika peralihan daripada seorang kanak-kanak perempuan kepada anak gadis sunti, pernahkah anda mendapat kedatangan haid tepat pada waktunya?

  Kedatangan haid adalah perubahan besar dalam kehidupan seseorang perempuan apabila mengalami akil baligh kerana semua organ dalam tubuh akan berkembang menjadi wanita matang. Bagi kanak-kanak perempuan, kedatang haid pada fasa awal akil baligh tidak selalu datang tepat pada masanya setiap bulan.

  Oleh itu, terdapat beberapa petua yang boleh membantu anda untuk mempersiapkan haid pertama anda, sekiranya anda berada di sekolah.

  Artikel di bawah memberi petua bagaimana kita dapat membantu mereka yang bakal mendapat haid kali pertama, terutamanya jika ia berlaku ketika waktu sekolah.

  Bagaimana untuk bersedia pada haid pertama kali?

  Untuk mengurangkan kebimbangan mengenai haid pertama, anda perlu bersedia dan mempunya beberapa bekalan dengan anda ketika pergi ke sekolah. Atau anda boleh bertanya pada ibu, saudara perempuan atau seseorang yang anda berasa selesa dengannya untuk bantuan. Anda harus menyimpan pad sanitari di dalam beg bersama anda. Ini boleh menyerap darah yang keluar dan mengelakkan pakaian anda ada kesan warna.

  Sesetengah kanak-kanak perempuan boleh menggunakan tampon dalam tempoh mereka. Walau bagaimanapun, tampon adalah penyerap yang dimasukkan ke dalam faraj. Ini lebih mudah sekiranya anda bersukan atau berenang.

  Apa yang perlu dilakukan jika tidak bersedia?

  Sekiranya anda berada dalam haid pertama dan anda tidak bersedia, tolong jangan risau kerana ini adalah perkara biasa bagi mana-mana gadis. Sebaliknya, disyorkan agar anda menjaga keseimbangan kesucian anda dan meminta jururawat untuk bantuan. Sekiranya sekolah anda tidak mempunyai jururawat, anda boleh meminta kaunselor sekolah atau guru anda untuk berasa selesa. Mereka benar-benar dapat membantu anda.

  Walau bagaimanapun, sekiranya guru atau kaunselor anda adalah lelaki, anda mungkin merasa sedikit malu untuk bertanya. Tetapi jangan bimbang, anda hanya mengatakan bahawa anda berada dalam hari haid dan anda tidak mempunyai sebarang bekalan. Dia akan mencari wanita untuk membantu anda.

  Atau anda boleh menghubungi ibu bapa anda, mereka akan tahu apa yang perlu dilakukan untuk membantu anda.

  Bagaimana jika pakaian anda ada kesan darah?

  Malangnya, dalam beberapa kes, untuk beberapa gadis dengan haid pertama sangat berat, mereka memikirkan bahawa ia berlaku sebelum pakaian mereka terkena darah. Jadi jika anda berada dalam kes ini, anda perlu berjumpa kaunselor. Ini kerana anda tidak perlu bimbang sepanjang hari bahawa seseorang akan melihat kotoran itu, jadi anda memerlukan pakaian baru.

  Jika anda tidak mempunyai pakaian ganti, anda perlu berjumpa seseorang yang boleha boleh menghubungi ibu bapa, yang boleh membawa anda pakaian atau menjemput anda dan membawa anda ke rumah. Bagaimana jika anda kembali ke kelas dengan seluar yang berbeza dan seseorang bertanya mengenainya? Anda tidak perlu mengatakan apa yang sebenarnya berlaku. Itu akan memalukan. Sebaliknya, anda boleh mengatakan sesuatu seperti anda tertumpahkan sesuatu pada seluar anda.

  Akhirnya, adalah tidak selesa mendapatkan haid pertama anda di sekolah, ingat bahawa ada orang yang boleh anda berikan bantuan. Selepas haid pertama ini, anda akan mendapat tabiat baru yang disediakan.

  Kalkulator Ovulasi

  Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

  Kalkulator Ovulasi

  Kalkulator Ovulasi

  Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

  Kalkulator Ovulasi

  Panjang Kitaran

  (hari)

  28

  Objektif

  (hari)

  7

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Getting your period at school. http://kidshealth.org/kid/grow/body_stuff/period_school.html#. Accessed August 26, 2016.

  Starting period. http://www.nhs.uk/Livewell/puberty/Pages/Startingperiods.aspx. Accessed August 26, 2016.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
  Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Next article: