backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Gangguan Dismorfik Tubuh

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 27/11/2019

Gangguan Dismorfik Tubuh

Mempunyai gangguan dismorfik tubuh adalah sesuatu yang sangat berbahaya. Pada tahap tertentu, ia boleh membawa kepada keadaan yang mengancam nyawa. Oleh itu, gangguan dismorfik tubuh tidak boleh dianggap ringan kerana ia boleh menjejaskan banyak kehidupan orang ramai.

Apa itu dismorfik tubuh?

Gangguan dismorfik badan adalah gangguan mental yang menyebabkan anda sentiasa berfikir tentang satu atau lebih kekurangan yang dirasakan atau kecacatan dalam penampilan anda, sama ada sangat tidak penting atau tidak boleh diperhatikan. Walau bagaimanapun, keadaan ini membuatkan anda mungkin berasa malu dan cemas sehingga anda mengelakkan banyak situasi sosial dan mengelakkan muncul di tempat awam.

Gangguan dismorfik tubuh berlaku paling kerap terhadap seeorang pada tahun-tahun remaja mereka dan mangsa termasuk kedua-dua jantina. Rawatan gangguan dismorfik tubuh mungkin melibatkan ubat atau terapi perilaku kognitif.

Simptom

 • Menjadi sangat cemas tentang kecacatan yang dilihat yang mana orang lain tidak dapat melihatnya atau kelihatan sangat kecil.
 • Mempunyai kepercayaan kuat bahawa kecacatan yang membuat anda hodoh atau berbeza dengan orang biasa.
 • Mempunyai kepercayaan kuat bahawa orang mengambil perhatian tambahan dalam penampilan anda atau mereka melihat anda dengan cara yang negatif atau mengejek anda.
 • Mengambil bahagian dalam tingkah laku dan tindakan yang bertujuan untuk membetulkan atau menyembunyikan kekurangan yang dirasakan yang sukar dikawal atau ditentang, seperti sentiasa memeriksa cermin, memetik kulit atau dandanan.
 • Cuba untuk bersembunyi dengan solekan, topi, pakaian, kedudukan badan dan sebagainya.
 • Tidak boleh berhenti membandingkan rupa anda dengan orang lain.
 • Kerap kali mencari jaminan dalam penampilan anda dari orang lain.
 • Mempunyai kecenderungan untuk menjadi seorang mementingkan kesempurnaan.
 • Mengelakkan penampilan sosial, hubungan sosial dan situasi.
 • Mengelakkan pencerminan, pembedahan atau senaman berlebihan.
 • Menjadi begitu sibuk dengan penampilan kerana ia menyebabkan masalah utama atau masalah yang terlibat dalam hubungan sosial, kerja, sekolah atau bidang lain yang berfungsi.

Punca

tiada penemuan tepat yang menyebabkan gangguan dismorfik tubuh. Bagaimanapun, seperti kebanyakan penyakit mental yang lain, gangguan dismorfik tubuh mungkin akibat dari gabungan sebab, contohnya:

 • Menurut beberapa kajian, gangguan dismorfik tubuh adalah lebih biasa pada orang yang mempunyai saudara terdekat uang juga berkongsi keadaan ini atau mempunyai gangguan obsesif-kompulsif.
 • Perbezaan otak. Ketidaknormalan dalam struktur otak atau neurokimia boleh menyumbang kepada gangguan dismorfik tubuh.
 • Persekitaran sekitar, pengalaman hidup atau budaya mungkin memainkan peranan utama dalam menyebabkan gangguan dismorfik tubuh, terutama jika ia  termasuk dalam penilaian negatif atau kasar mengenai tubuh atau imej diri anda. Di samping itu, orang yang mempunyai gangguan dismorfik tubuh juga boleh mengalami zaman kanak-kanak diabaikan atau pengalaman dalam perhubungan yang kasar.

Bilakah perlu berjumpa doktor?

Malu boleh menghalang anda daripada mencari bantuan profesional untuk gangguan dismorfik tubuh. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai tanda atau simptom yang menunjukkan gangguan dismorfik tubuh, jumpa doktor atau profesional kesihatan mental secepat mungkin.

Gangguan dismorfik tubuh tidak hilang sendirinya. Selain itu, jika tidak dirawat, ia boleh membawa kepada keadaan yang teruk dan juga mengancam nyawa seperti kemurungan, kebimbangan, kos perubatan serta pemikiran dan tingkah laku bunuh diri.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 27/11/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan