home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Perubahan Wajah dan Penampilan Akibat Pendakap Gigi

Perubahan Wajah dan Penampilan Akibat Pendakap Gigi

Wajah anda boleh berubah kerana cara tubuh bertindak balas kepada pendakap. Terdapat banyak jenis pendakap, termasuk pendakap logam, pendakap seramik, pendakap lingual dan pendakap yang jelas seperti Invisalign. Itu semua mempunyai fungsi yang sama iaitu menggunakan tekanan pada ligamen periodontal.

Pendakap gigi atau rawatan ortodontik digunakan untuk membetulkan “gigitan buruk,” atau maloklusi (gigi yang penuh sesak atau bengkok). Sekiranya tidak dirawat, masalah ini boleh menyebabkan kerosakan gigi, penyakit gusi, sakit kepala dan sakit kepala, serta masalah bercakap, menggigit atau mengunyah.

Pendakap Gigi Mengubah Struktur Wajah

Adalah biasa bagi wajah manusia mempunyai darjah asimetri tertentu. Tetapi bagi sesetengah orang, asimetri itu sangat jelas dan sering bermula di dalam mulut. Pendakap gigi secara perlahan-lahan dan halus memulihkan simetri supaya wajah kelihatan seperti yang sebenarnya dan tanpa kecacatan.

Berikut beberapa masalah biasanya diatasi secara berkesan dengan pemakaian pendakap gigi.

  • Gigitan bawah (Underbite)

Underbite dicirikan oleh dagu yang menonjol yang membentuk bentuk “bulan”. Setelah gigi diluruskan, wajah kelihatan kurang cekung. Ciri-ciri wajah menjadi sedikit melembutkan, dan gigi dan bibir bersesuaian dengan lebih menarik. Diingatkan bahawa pendakap gigi tidak boleh menangani luka parah yang teruk yang disebabkan oleh abnomal struktur rahang.

  • Gigitan terbuka (Openbite)

Gigit terbuka menyebabkan bibir dan mulut kelihatan agak tidak teratur. Gigi yang terbuka teruk menghalang mulut daripada ditutup dan bibir tidak boleh menutup mulut sama sekali. Ini boleh menyebabkan bibir atas mencakah (flare out) dengan amat ketara. Setelah masalahnya ditangani, kawasan muka antara hidung dan dagu menunjukkan penampilan yang lebih lembut dan lebih semulajadi.

  • Gigitan lebih (Overbite)

Seorang yang overbite biasanya akan mempunyai bibir atas yang menonjol. Kadang-kadang bibir tidak dapat menutupi gigi. Ini adalah masalah penyelarasan biasa dan sering kali menjadi suatu yang memalukan. Overbite ini menyebabkan bibir atas keluar dan pipi kelihatan cekung. Seperti rawatan gigitan terbuka, ia pemakaian pendakap gigi mengubah cara penyesuaian rahang dan gigi dan mewujudkan ciri-ciri wajah kelihatan lebih lembut dan lebih harmoni.

  • Gigi bengkok (Crooked teeth)

Walaupun masalah ini kecil, ia boleh menyebabkan seseorang malu untuk tersenyum atau ketawa. Jarak pendakap gigi yang betul dan tersusun supaya pesakit tidak teragak-agak untuk mendedahkan gigi mereka.

Semasa pemakaian pendakap gigi adalah penting untuk mengekalkan diet seimbang bagi kesihatan gigi. Diet ini penting kerana pengambilan terlalu banyak makanan manis dengan boleh menyebabkan kewujudan plak di sekeliling ‘brakets’ yang boleh menyebabkan kerosakkan gigi. Elakkan juga makanan seperti bertih jagung, jagung, gula-gula getah dan apa-apa makanan yang melekit.

Sebaiknya tanya doktor gigi anda mengenai penjagaan pemakaan sepanjang pemakaian pendakap gigi supaya kebersihan mulut sentiada terjaga.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Why Do People Get Braces? http://www.knowyourteeth.com/infobites/abc/article/?abc=O&iid=322&aid=1304 Accessed on July 25, 2018.

How Braces Change Your Face And Appearance https://happytoothnc.com/braces-change-face-appearance/ Accessed on July 25, 2018.

Can Braces Change the Shape of Your Face? https://shrewsburydentist.com/2014/09/can-braces-change-the-shape-of-your-face/ Accessed on July 25, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 29/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x