backup og meta

Penjagaan Gigi Bagi Pesakit Jantung

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 13/09/2019

Penjagaan Gigi Bagi Pesakit Jantung

Bagi kebanyakan orang, penjagaan gigi hanya lawatan doktor yang biasa. Walau bagaimanapun, apabila ia melibatkan penyakit jantung, adalah dinasihatkan untuk mengambil langkah berjaga-jaga. Jika anda mempunyai mana-mana keadaan jantung di bawah, baca untuk mengetahui apa yang harus dipertimbangkan sebelum pemeriksaan gigi anda.

Serangan jantung

Jika anda mengalami serangan jantung, anda perlu menyemak dengan doktor anda untuk melihat sama ada anda perlu menunggu seketika atau tidak. Biarkan doktor gigi anda mengetahui mengenai apa-apa ubat yang anda mungkin ambil. Sesetengah ubat-ubatan jantung (mencair darah, contohnya) boleh menyebabkan komplikasi serius semasa prosedur oral. Anda juga perlu bertanya kepada doktor gigi sama ada dia mempunyai oksigen atau nitrogliserin di kliniknya jika anda memerlukannya.

Tekanan darah tinggi

Ubat untuk tekanan darah tinggi boleh memberi kesan seperti:

  • Pengurangan air liur
  • Perubahan rasa
  • Pembengkakan gusi

Sekiranya anda mengalami keadaan tersebut, tanyakan kepada doktor gigi anga tentang nasihat mengenai prosedur lain kebersihan oral untuk menyelesaikan masalah anda. Pastikan doktor gigi anda mengetahui reaksi potensi anda terhadap epinefrin yang terkandung dalam pelbagai jenis anestesia supaya dia boleh menggunakannya dengan berhati-hati.

Strok

Jika anda mengambil pencair darah untuk strok sebelum prosedur pergigian, maklumkan kepada doktor gigi anda kerana ia boleh menyebabkan pendarahan besar semasa pembedahan oral. Ia mungkin menyebabkan strok dengan pengurangan air liur atau masalah pada otot muka anda. Anda juga perlu meminta doktor gigi anda mengenai cara untuk menyesuaikan diri dengan keadaan ini dan menjaga kebersihan mulut dengan baik.

Sakit dada

Ubat sakit dada boleh meningkatkan pertumbuhan gusi, yang mana ia boleh dipulihkan dengan pembedahan gusi. Jika keadaan anda tidak stabil, anda harus mengelakkan sebarang prosedur pergigian yang tidak penting. Jika berlaku kecemasan, prosedur pergigian mesti dilakukan di hospital dengan pemantauan jantung.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 13/09/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan