home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Arang Gigi, Adakah Benar-benar Memutihkan?

Arang Gigi, Adakah Benar-benar Memutihkan?

Mempunyai senyuman menawan dengan gigi putih berseri menjadi impian setiap orang kerana ia salah satu faktor meningkatkan keyakinan diri. Proses mencuci gigi kebiasannya di klinik pergigian dengan prosedur tertentu. Namun kini, trend penggunaan arang diaktifkan untuk tujuan pemutihan gigi semakin menular di media sosial dan boleh dikatakan menjadi salah satu perhatian baru dalam kalangan masyarakat. Bagaimanapun, adakah ia benar-benar boleh memutihkan gigi atau ia bernar-benar berfungsi?

Memetik laporan mstar.com.my semalam, Pakar Bedah England Dr Amalina Che Bakri menjelaskan bahawa arang tidak memutihkan gigi. Berdasarkan kajian yang diterbitkan, tiada bukti bahawa arang boleh memutihkan gigi. Ia boleh membersihkan gigi tetapi tidak memutihkan gigi anda. Penggunaan dalam jangka masa panjang juga akan membuatkan lapisan gigi anda nipis.

Apa itu arang diaktifkan?

Arang yang diaktifkan adalah sangat serupa dengan arang biasa yang membakar berbeku, namun ia khusus digunakan untuk aplikasi perubatan. Ia dicipta dengan memanaskan arang menggunakan gas yang menghasilkan liang besar dalam mineral yang memerangkap bahan kimia. Arang aktif lebih tradisional digunakan untuk merawat gas usus, kolestasis semasa kehamilan dan tahap kolesterol yang lebih rendah. Ia tidak berbau, tidak berperasa, dan boleh dibeli dari kedai produk kesihatan dan farmasi.

Bagaimana ia berfungsi?

Liang arang diaktifkan mengikat bahagian yang kasar pada gigi, biasanya kotoran dan plak permukaan, menjadikannya lebih mudah untuk menghilangkan bahan kuning. Apabila arang itu telah diberi masa yang cukup untuk melekat pada gigi anda, ia boleh dikeluarkan dan ketika itu, mineral mengambil plak, zarah makanan, dan noda permukaan bersamanya.

Ini adalah bagaimana arang diaktifkan berjaya dalam pemutihan gigi dengan menghilangkan noda permukaan. Walau bagaimanapun, kerana ia mengetuk ke grittiness yang terdapat pada gigi, arang diaktifkan tidak mengubah warna gigi yang sangat berwarna atau secara semula jadi menguning. Oleh itu, langkah pemutihan yang lebih drastik perlu diambil seperti pemutihan profesional.

Adakah ia selamat?

Arang yang diaktifkan adalah selamat untuk ditelan, namun kelelasan (abrasiveness) mineral boleh merosakkan enamel gigi anda jika ia digosok ke arahnya mereka. Berhati-hati apabila menggunakannya supaya tidak mencalar, menyebabkan serpihan, atau kerosakan lain. Jangan melakukan prosedur ini jika anda mengalami luka. Sentiasa berunding dengan doktor gigi anda sebelum mencuba prosedur seperti ini kerana anda mungkin tidak dapat melihat keputusan diharapkan akibat keadaan tertentu.

Oleh yang demikian, Dr Amalina menyarankan anda berjumpa doktor gigi yang betul (dentist) untuk tujuan memutihkan gigi.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Netizen tanya ‘betul ke arang boleh putihkan gigi’, Dr Amalina jawab! http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2018/11/11/ubat-gigi-arang/ Accessed on Nov 12, 2018.

Whitening your teeth with activated charcoal https://www.123dentist.com/whitening-teeth-activated-charcoal/ Accessed on Nov 12, 2018.

Does Charcoal Toothpaste Really Whiten Teeth? https://www.shirleycagledds.com/2018/01/22/charcoal-toothpaste-really-whiten-teeth/ Accessed on Nov 12, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x