backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

5 makanan untuk senyuman yang lebih sihat

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 17/07/2023

5 makanan untuk senyuman yang lebih sihat

Apabila melibatkan kesihatan gigi anda, ia sebenarnya adalah apa yang anda makan. Makanan manis, seperti gula-gula dan soda, menyumbang kepada kerosakan gigi. Salah satu kawasan pertama yang merosot apabila diet anda kurang ideal adalah kesihatan mulut anda, menurut American Dental Association (ADA). Lihat senarai makanan yang sihat untuk memperbaiki diet dan kesihatan mulut anda.

1. Keju

Jika anda salah seorang yang sukakan keju, kini anda mempunyai sebab lain untuk menikmati makanan yang enak ini. Satu kajian yang diterbitkan dalam isu Pergigian Am, Mei / Jun 2013, jurnal Akademi Pergigian Am Amerika, dilaporkan di EurekAlert! mendapati bahawa makan keju meningkatkan pH subjek dalam mulut dan menurunkan risiko kerosakan gigi. Adalah difikirkan bahawa mengunyah yang diperlukan untuk makan keju meningkatkan air liur di dalam mulut. Keju juga mengandungi kalsium dan protein, nutrien yang menguatkan enamel gigi.

2. Yogurt

Seperti keju, yogurt tinggi kalsium dan protein, yang menjadikannya pilihan tepat untuk kekuatan dan kesihatan gigi anda. Probiotik atau bakteria yang bermanfaat, yang terdapat dalam yogurt juga memberi manfaat kepada gusi anda kerana bakteria yang baik menimbulkan bakteria yang menyebabkan rongga. Jika anda memutuskan untuk menambah yogurt lebih banyak untuk diet anda, pilih yang kosong tanpa gula tambahan.

3. Epal

Buah-buahan seperti epal, mungkin manis, tetapi ia juga tinggi serat dan air. Memakan epal menghasilkan air liur di dalam mulut anda, yang menghilangkan bakteria dan zarah makanan. Tekstur berserat buah juga merangsang gusi. Makan epal tidak sama dengan memberus gigi bersama ubat gigi yang mengandungi fluorida tetapi ia dapat menampung sehingga anda mempunyai masa untuk memberus gigi.

4. Sayuran berdaun hijau

Sayur berdaun hijau penuh dengan vitamin dan mineral manakala rendah kalori. Sayur hijau seperti bayam menggalakkan kesihatan mulut. Ia tinggi kalsium, yang membina enamel gigi anda. Ia juga mengandungi asid folik, sejenis vitamin B yang mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk merawat penyakit gusi pada wanita hamil, menurut MedlinePlus.

5. Lobak merah

Seperti epal, lobak merah rengup dan penuh serat. Makan lobak mentah pada akhir makan meningkatkan penghasilan air liur di mulut anda, yang mengurangkan risiko kaviti. Bersama serat yang tinggi, lobak merupakan sumber vitamin A yang hebat.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 17/07/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan