backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Tak Yakin Nak Bercakap Sebab Bau Mulut, Ini 10 Tip Disarankan Untuk Anda Buat

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 19/08/2020

Tak Yakin Nak Bercakap Sebab Bau Mulut, Ini 10 Tip Disarankan Untuk Anda Buat

Senyuman indah dengan gigi putih dan nafas segar boleh menarik perhatian orang ramai dan mencipta kesan yang baik. Untuk meningkatkan senyuman anda, ia tidak mudah sama sekali. Anda perlu mengikuti pelbagai cara untuk tempoh masa tertentu untuk mengekalkan senyuman yang sihat. Berikut adalah sepuluh tips yang boleh anda gunakan.

Flos setiap hari

Apabila memberus gigi tidak boleh mengeluarkan semua plak dan cebisan makanan terperangkap di antara gigi, menggunakan flos boleh membantu.

Menggunakan flos setiap hari akan mencegah penyakit periodontal, seperti kerosakan tulang, kehilangan gigi dan gingivitis yang disebabkan oleh tartar terperangkap di bawah permukaan garis gusi.

Berus gigi dua kali sehari

Memberus gigi anda sekurang-kurangnya dua kali sehari adalah perkara asas yang perlu anda lakukan untuk menjaga gigi dan gusi yang bersih, putih dan sihat.

Jumpa doktor gigi dua kali setahun

Mempunyai pembersihan rutin dua kali setahun dengan doktor gigi anda membantu untuk membuang kotoran dan kepingan makanan dari gigi anda. Selain itu, mereka boleh mendiagnosis risiko keadaan kesihatan lain, seperti gusi berdarah, tekanan darah tinggi, dan kanser mulut. Perlindungan mulut biasa mungkin membawa kepada  kesihatan gigi yang baik dan senyuman yang indah.

Berhenti merokok

Merokok sering membawa kepada nafas berbau, kotoran dan penyakit gusi. Bagaimana anda boleh menarik perhatian orang lain dengan senyuman ini? Anda perlu berhenti merokok secepat mungkin untuk mengekalkan kesihatan dan kecantikan senyuman anda.

Hadkan minuman berwarna

Beberapa jenis minuman berwarna seperti kopi, teh, dan wain merah bukan sahaja menyebabkan kerosakan gigi tetapi juga meninggalkan tanda gelap. Di samping itu, kadar gula yang tinggi dan asid yang terdapat dalam minuman ini memberi kesan kepada senyuman anda. Dan jangan lupa untuk bilas mulut anda dengan air atau pencuci mulut supaya cecair gelap tidak kekal pada gigi anda untuk tempoh masa yang panjang.

Minum air

Air adalah cecair yang paling sihat untuk senyuman anda dan keremajaan anda. Ia membantu  membersihkan gigi dan mengurangkan hakisan gigi dengan gula dan asid. Doktor mencadangkan bahawa orang harus minum air paip kerana ia menawarkan dos fluorida yang disyorkan, sedangkan air botol tidak.

Pilih berus gigi yang sesuai

Untuk mendapatkan manfaat maksimum memberus gigi, anda perlu mencari berus gigi yang sesuai dengan mulut anda dan mencapai semua gigi, terutama yang sukar untuk mencapai kembali gigi. Jenis pemegang, bentuk kepala dan gaya bulu adalah elemen utama yang boleh anda pilih untuk memilih yang paling selesa untuk anda.

Pilih produk pemutihan dengan teliti

Bergantung kepada keperluan anda, anda boleh menggunakan pelbagai produk pemutihan dengan fungsi yang berbeza. Ubat gigi dengan pemutihan dan pencuci mulut perlu jika anda seorang penagih kopi atau teh. Pen gel boleh membantu untuk menyentuh sehingga kawasan kecil, seperti gigi yang telah beralih. Kedua-dua dulang pemutihan dan pemutihan laser adalah rawatan pergigian profesional yang menghasilkan perubahan yang paling dramatik.

Memperbaiki keadaan kesihatan lain anda

Keadaan kesihatan berisiko seperti tekanan darah tinggi, kencing manis, obesiti, dan gigi pengisaran boleh merosakkan senyuman anda. Meningkatkan kesihatan anda secara keseluruhan dan mengekalkan ancaman ini disyorkan untuk badan yang sihat, nafas segar, dan gigi yang cantik.

Dapatkan rawatan pergigian tepat pada masanya

Penyakit pergigian hanya diperbetulkan oleh doktor gigi. Hubungi klinik pergigian anda untuk mendapatkan bantuan jika anda mencari kerosakan gigi di dalam mulut anda. Rawatan awal boleh mengekalkan struktur dan kestabilan gigi, serta mengelakkan penyebaran pereputan gigi lain.

Senyuman yang baik memerlukan masa dan usaha untuk mencapai. Perubahan ketara tidak boleh berlaku selepas satu malam. Bersabar dan amalkan cara ini ke dalam tabiat rutin harian, senyuman anda akan bersinar satu hari.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 19/08/2020

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan