backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Tip Mencantikkan Bibir

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 13/09/2019

Tip Mencantikkan Bibir

Bagi kebanyakan wanita, bibir mereka adalah bahagian yang sangat penting dan berharga di wajah mereka. Oleh itu, kami akan mencadangkan beberapa tip untuk membantu wanita mengekalkan bibir yang merah dan lembut secara semulajadi.

Minum air dengan banyak

Kita semua perlukan kira-kira dua liter air setiap hari. Minum air secukupnya bukan sahaja memberi kesegaran pada siang hari tetapi juga menghidrat kulit dan bibir.

Hentikan tabiat menjilat

Sesetengah orang biasa menjilat bibir apabila kering. Ini bukan cara yang baik untuk melembutkan bibir kerana menjilat bibir anda merosakkan lapisan pelindung bibir, yang boleh mengeringkan bibir, kata Robert Brodell, MD. Sebaliknya, dengan menggunakan lip balm dan minum air yang mencukupi akan membuat bibir kita lembut dengan sendiri.

Pengelupasan (exfoliate) apabila perlu

Ada di antara kita yang tidak mengamalkan tabiat ini tetapi bibir harus menjalani pengelupasan  sekali seminggu. Sama ada anda menggunakan produk pengelupasan yang dari kedai atau buatan sendiri, semuanya boleh. Kulit bibir anda sama seperti kulit wajah, pengelupasan kulit membantu menyingkirkan sel kulit bibir yang mati serta menjadikan bibir lembut, licin dan layak dicium.

Jangan lupa untuk melindungi bibir anda

Kebanyakan daripada kita biasanya memakai pelindung matahari untuk kulit tetapi hanya beberapa orang yang ingat untuk melindungi bibir daripada cahaya matahari. Anda tidak boleh menggunakan pelindung matahari untuk bibir, sebaliknya, lip balm dengan SPF akan membantu dalam perlindungan bibir.

Patutkah kita menggunakan gincu matte?

Lipstik matte memang menawan dan menakjubkan, sudah tentu ramai wanita selalu menggunakannya pada majlis khas. Walau bagaimanapun, gincu matte boleh menjadi sangat mengeringkan (yang membantu lipstik ini kekal lama). Jadi bagaimana untuk melindungi bibir anda semasa menggunakan gincu matte kegemaran anda? Sekali lagi, lip balm disyorkan. Sebelum mengenakan gincu matte, wanita harus menggunakan lip balm terlebih dahulu untuk melindungi bibir mereka dari bahan kimia.

Apa lagi yang patut saya lakukan untuk mendapatkan bibir berwarna merah jambu secara semula jadi?

Akhir sekali, sila ingat untuk membersihkan lipstik anda pada penghujung hari. Kebanyakan wanita menggunakan gincu setiap hari tetapi lupa untuk membersihkannya. Cukup untuk meletakkan minyak di bibir anda seperti minyak kelapa, minyak zaitun atau minyak badam untuk membersihkan solekan anda. Melakukan ini bukan sahaja melindungi bibir anda tetapi juga melembapkannya.

Jika anda wanita maka anda perlu mengingati tip ini untuk mendapatkan bibir yang cantik dan layak dicium!

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 13/09/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan