backup og meta

Bijak Memilih Lipstik

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  Bijak Memilih Lipstik

  Lipstik mencetuskan pelbagai kontroversi sepanjang tahun. Kenapa?

  Terdapat plumbum dalam gincu. Kebanyakan orang hanya akan berhenti di sini kerana, “oh ye ada plumbum, jadi apa? Apa yang kita makan setiap hari tidak sepenuhnya bersih, mengapa perlu mengganggu beberapa jumlah plumbum ini, yang mungkin kurang daripada anda boleh mengira?” Ada masalah yang lebih serius. Kajian U.S. Food and Drug Administration menunjukkan jumlah plumbum bagi 400 lipstik. Semuanya dilaporkan mengandungi plumbum yang terdiri daripada 0.9 hingga 3.06 ppm. Jadi, plumbum ada hampir di setiap lipstik.

  Adakah semua orang menggunakan gincu? Kebanyakannya ya. Wanita, nampaknya, pertimbangkan gincu sebagai bantuan kecantikan. Ia juga dianggap berfungsi sepenuh masa. Melihat seorang gadis meletakkan sedikit kemerahan di bibirnya bukan satu pandangan biasa lagi. Menurut satu kajian di University of California, 2 hingga 14 adalah jumlah masa purata wanita menggunakan gincu mereka. Satu pengiraan mudah akan menghasilkan hasil penyerapan plumbum setiap hari. Jumlah yang meningkat seiring dengan tahun. Tentang lelaki, siapa yang anda cium?

  Apa kesan plumbum terhadap badan? Jumlah terkumpul plumbum akan membawa kepada tahap toksik. Masalah otak sering kali merupakan komplikasi plumbum. Wanita mengandung mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk bayi kerana penembusan plumbum. Ia diperoleh melalui plasenta dan perkembangan otak janin. Plumbum dikenali dengan kesannya pada otak yang menjadikan ia neurotoksin. Tambahan pula, pelupusan plumbum adalah mustahil bagi tubuh manusia untuk menyingkirkannya apabila ia memasuki badan kita, ia hanya kekal di sana, dan secara beransur-ansur meningkat jumlahnya.

  Jadi bagaimana memilih gincu dengan bijak?

  Kita jelas tidak memiliki makmal untuk menguji jumlah plumbum dalam gincu yang dibeli. Juga, tidak ada senarai daripada jumlah logam itu di label. Memang sukar untuk menentukan yang mana satu kita perlu digunakan. Mungkin, mulakan dengan menyedari bahawa ada membawa dalam setiap gincu anda. Satu kajian yang tidak mengetahui bahawa warna merah yang mengandungi tahap yang lebih tinggi plumbum.

  Selain daripada kebimbangan perubatan, kita perlu mengambil kira kualiti gincu seperti warna, tempoh serta etika gincu. Kita tidak mahu pewarnaan gincu di mana sahaja. Bayangkan makan dengan gincu anda muncul di tangan, dagu, atau hidung, dahsyat, bukan? Belum lagi gigi!

  Manakala yang kurang bernasib baik adalah hampir tidak dapat dielakkan, apa yang kita boleh lakukan sekarang adalah untuk memilih dengan bijak. Kita semua menyerap faktor tidak sihat setiap hari, jadi ia adalah yang terbaik untuk melakukannya dengan cantik.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan