backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Resesi Gingiva

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Hadirah Mustafa · Disemak pada 28/11/2019

Definisi

Apa itu Resesi Gingiva?

Resesi Gingiva (Kemerosotan gusi) merupakan satu keadaan di mana gusi anda ditarik keluar daripada permukaan gigi, seterusnya mendedahkan permukaan akar gigi anda. Ia hanya satu bentuk penyakit gusi (periodontal).

Hal ini adalah akibat yang serius daripada kesihatan mulut yang lemah, yang mungkin mengakibatkan kehilangan gigi. Terdapat pelbagai rawatan yang boleh didapati, bergantung kepada tahap keterukan kehilangan tisu. Semakin awal sesuatu diagnosis dan rawatan, semakin baik hasilnya.

Apakah kebarangkalian Resesi Gingiva?

Resesi Gingiva ini merupakan masalah biasa bagi orang dewasa berumur lebih dari 40 tahun. Tetapi ia juga boleh berlaku seawal usia remaja atau sekitar umur 10 tahun.

Walau bagaimanapun, anda boleh mengurangkan menghidap penyakit ini dengan mengurangkan faktor risiko. Sila berjumpa dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Resesi Gingiva?

Beberapa tanda dan simptom biasa bagi resesi gingiva, antaranya:

 • Berdarah selepas berus gigi atau pemflosan.
 • Gusi merah, bengkak.
 • Pernafasan busuk.
 • Sakit pada garisan gusi.
 • Gusi yang mengecut kelihatan jelas.
 • Akar gigi terdedah.
 • Keguguran gigi.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Diagnosis dan rawatan awal boleh menghentikan penyakit ini daripada menjadi bertambah teruk dan mencegah kecemasan perubatan lain. Jadi berbincanglah dengan doktor anda secepat mungkin untuk mencegah keadaan ini.

Jika anda mengalami sebarang tanda atau simptom seperti yang dinyatakan di atas mahupun sebarang soalan, sila merujuk dengan doktor anda. Setiap tubuh badan seseorang bertindak secara berbeza. Langkah yang terbaik adalah anda berbincang dengan doktor tentang apa yang terbaik bagi situasi anda.

Punca

Apakah punca Resesi Gingiva?

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan gusi anda merosot, termasuk:

 • Penyakit periodontal: Ini adalah jangkitan gusi bakteria yang memusnahkan tisu gusi dan menyokong tulang yang memegang gigi anda pada tempatnya. Penyakit gusi adalah penyebab utama kemerosotan gingival.
 • Gen anda: Sesetengah orang lebih mudah untuk mendapat penyakit gusi. Malah, kajian menunjukkan bahawa 30% daripada populasi mungkin terdedah kepada penyakit gusi, tidak kira bagaimana mereka menjaga gigi mereka.
 • Memberus gigi secara agresif: Jika anda memberus gigi anda terlalu keras atau cara yang salah, ia boleh mengakibatkan enamel pada gigi anda terhakis dan gusi anda merosot.
 • Penjagaan gigi yang tidak mencukupi: Memberus gigi, pemflosan, dan pembilasan yang tidak mencukupi dengan ubat kumur antibakteria. Hal ini menjadikannya mudah untuk plak bertukar menjadi kalkulus (tartar), bahan keras yang terbina pada dan antara gigi anda dan hanya boleh disingkirkan dengan pembersihan gigi profesional. Ia boleh menyebabkan kepada kemerosotan gingival.
 • Perubahan hormon: Paras hormon wanita berubah-ubah sepanjang hidupnya, seperti puberti, kehamilan, dan menopaus. Hal ini boleh membuatkan gusi menjadi lebih sensitif dan lebih terdedah kepada kemerosotan gingival.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Resesi Gingiva?

Beberapa faktor risiko bagi keadaan ini antaranya:

 • Peningkatan plak yang keras (tartar).
 • Merokok.
 • Sejarah keluarga yang mengalami penyakit gusi.
 • Diabetes.
 • HIV / AIDS.
 • Ubatan tertentu yang menyebabkan mulut kering juga boleh meningkatkan risiko anda untuk mengalami kemerosotan gusi. Mulut kering bermaksud mulut anda kurang air liur daripada yang sepatutnya. Tanpa air liur yang cukup, tisu-tisu di mulut anda boleh terdedah kepada jangkitan bakteria dan kecederaan.
 • Diagnosis dan Rawatan

  Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

  Bagaimana pesakit Resesi Gingiva didiagnosis?

  Kemelesetan gingival dan lain-lain bentuk penyakit periodontal didiagnosis oleh seorang doktor gigi. Pemeriksaan fizikal boleh menunjukkan beberapa isu. Kuar juga boleh digunakan untuk mengukur poket gusi. Kuar ialah proses yang menggunakan pembaris kecil dan tidak menyakitkan. Saiz poket biasa berkisar antara 1 hingga 3 milimeter. Apa-apa yang lebih besar adalah tanda penyakit gusi.

  Diagnosis kemerosotan gingival mungkin mewajarkan rujukan kepada pakar periodontik. Pakar pergigian jenis ini boleh menentukan rawatan terbaik untuk menyelamatkan tisu gusi dan gigi anda. Pertama, sekiranya jangkitan didapati dalam gusi, antibiotik akan diberikan.

  Bagaimana pesakit Resesi Gingiva dirawat?

  Kemerosotan gingival yang ringan mungkin boleh dirawat oleh doktor gigi anda dengan membersihkan kawasan yang terjejas. Semasa pembersihan yang mendalam, yang juga dipanggil penskalaan gigi dan perancangan akar, plak dan tartar yang telah terbina di atas permukaan gigi dan akar di bawah garisan gusi dikeluarkan dengan berhati-hati. Seterusnya, kawasan akar yang terdedah dilicinkan bagi menjadikan bakteria lebih sukar untuk melekat. Antibiotik juga akan diberikan untuk menyingkirkan sebarang lebihan bakteria yang berbahaya.

  Jika kemerosotan gingival tidak dapat dirawat dengan pembersihan yang mendalam kerana kehilangan tulang yang berlebihan dan poket yang terlalu dalam, pembedahan gusi mungkin diperlukan untuk memperbaiki kerosakan yang disebabkan oleh kemerosotan gingival.

  Prosedur pembedahan berikut digunakan untuk merawat kemerosotan gingiva:

  • Pengurangan kedalaman poket: Semasa prosedur ini, doktor gigi atau pakar periodontik (doktor gusi) melipat semula tisu gusi yang terjejas, menyingkirkan bakteria berbahaya dari poket. Seterusnya mengunci tisu gusi dengan rapat di atas akar gigi, dengan itu menghapuskan poket atau mengurangkan saiznya.
  • Pertumbuhan semula: Sekiranya tulang yang menyokong gigi anda hancur akibat kemerosotan gingival, prosedur untuk memulihkan tulang dan tisu yang hilang mungkin disarankan. Seperti dalam pengurangan kedalaman poket, doktor gigi anda akan melipat semula tisu gusi dan menyingkirkan bakteria. Bahan pertumbuhan semula, seperti membran, tisu graf, atau protin merangsang tisu akan digunakan untuk menggalakkan badan anda secara semula jadinya menumbuhkan semula tulang dan tisu di kawasan itu. Setelah bahan-bahan itu diletakkan pada tempatnya, tisu gusi dikunci atas akar gigi atau gigi.

  Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

  Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Resesi Gingiva?

  Mungkin salah satu alat terbaik untuk mencegah kemerosotan gingival adalah dengan berjumpa doktor gigi untuk pembersihan dan pemeriksaan biasa. Walaupun anda tidak mengalami sebarang simptom, seorang doktor gigi boleh mengenal pasti tanda awal penyakit gusi. Anda juga boleh membantu mencegah masalah gusi dengan mengamalkan tabiat kesihatan mulut yang baik. Sementara itu, pemflossan biasa dan memberus gigi boleh menyingkirkan bakteria, zarah makanan, dan plak, tartar hanya boleh dikeluarkan dengan pembersihan pergigian. Oleh kerana tartar dapat menyumbang kepada penyakit gusi dan kemerosotan gusi, hal ini adalah sebab mengapa pembersihan dua kali setahun sangat penting dalam mencegah jenis komplikasi ini.

  Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Nur Hadirah Mustafa · Disemak pada 28/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan