backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Kandidiasis (seriawan) Mulut

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Muhammad Ikraam Abdul Latif · Disemak pada 13/09/2019

Definisi

Apa itu Kandidiasis (seriawan) Mulut?

Seriawan, atau juga dikenali sebagai kandidiasis mulut merupakan sejenis jangkitan kulat pada mulut. Ia tidak menular dan biasanya dirawat dengan ubat antikulat. Dalam keadaan ini, kulat Candida albicans didapati berkumpul pada lapisan mulut anda. Candida adalah organisma normal dalam mulut anda, tetapi kadang kala ia boleh menjadi terlalu banyak dan menyebabkan simptom.

Apakah kebarangkalian Kandidiasis (seriawan) Mulut?

Kandidiasis mulut ini sangat popular. Ia biasanya lebih melibatkan wanita berbanding lelaki. Ia boleh menjejaskan pesakit pada mana-mana lapisan umur. Penyakit ini boleh diuruskan dengan mengurangkan faktor risiko anda. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut..

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Kandidiasis (seriawan) Mulut?

Simptom umum kandidiasis mulut adalah:

 • Lesi (luka) putih berkrim pada lidah, bahagian dalam pipi dan kadang-kadang di lelangit, gusi dan tonsil.
 • Lesi yang timbul sedikit dengan penampilan seperti keju kotej.
 • Kemerahan atau kesakitan yang mungkin cukup teruk untuk menyebabkan kesukaran ketika makan atau menelan.
 • Pendarahan yang sedikit jika luka disapu atau dikikis;
 • Merekah dan kemerahan di sudut bibir anda (terutamanya pada pemakai gigi palsu);
 • Rasa seperti kapas dalam mulut anda;
 • Kehilangan rasa pada lidah.

Dalam kes-kes yang teruk, luka-luka ini boleh merebak ke dalam kerongkong anda yang merupakan suatu tiub panjang dan berotot dari mulut ke perut anda (Candida esofagitis). Apabila ini berlaku, anda mungkin mengalami kesukaran menelan atau merasakan seolah-olah makanan tersekat dalam kerongkong anda.

Pada mulanya, biasanya anda mungkin tidak dapat melihat tanda-tanda kandidiasis mulut. Bergantung pada punca penyakit, tanda-tanda dan simptom mungkin timbul perlahan-lahan atau secara tiba-tiba, dan ia mungkin berterusan selama beberapa hari, minggu atau bulan.

Sebagai tambahan kepada luka keputihan yang mudah dikenal pasti, jangkitan pada bayi mungkin menghasilkan masalah ketika makan, menjadi cerewet dan mudah marah. Mereka boleh menularkan jangkitan ke ibu mereka semasa menyusu. Jangkitan ini kemudiannya boleh berulang-ulang antara payudara ibu dan mulut bayi. Wanita yang payudaranya dijangkiti Candida mungkin mengalami tanda-tanda dan simptom yang berikut:

 • Puting merah, sensitif, merekah atau menjadi gatal yang luar biasa;
 • Kulit berkilat atau menggelupas pada kawasan sekeliling puting susu yang lebih gelap (areola);
 • Kesakitan yang luar biasa semasa menyusu atau puting yang sakit antara tempoh menyusu;
 • Kesakitan yang mendalam di dalam payudara.

Mungkin terdapat beberapa simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang apa-apa simptom, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Jika anda mempunyai sebarang tanda atau simptom yang disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor anda. Tubuh setiap orang bertindak secara berbeza. Adalah dinasihatkan untuk anda membincangkan dengan doktor tentang apa yang terbaik untuk keadaan anda.

Punca

Apakah punca Kandidiasis (seriawan) Mulut?

Biasanya, sistem imun anda akan berfungsi menangkis organisma berbahaya yang cuba menceroboh, seperti virus, bakteria dan kulat, sambil mengekalkan keseimbangan antara mikrob yang “baik’ dan “buruk’ yang biasanya menghuni tubuh anda. Walau bagaimanapun, kadang-kadang mekanisme perlindungan ini gagal, seterusnya meningkatkan jumlah kulat candida dan membolehkan jangkitan kandidiasis mulut terhasil.

Kandidiasis mulut dan jangkitan candida lain boleh berlaku apabila: sistem imun anda lemah akibat penyakit, disebabkan oleh ubat-ubatan seperti prednison, atau apabila antibiotik mengganggu keseimbangan semula jadi mikroorganisma dalam badan anda.

Penyakit dan keadaan berikut juga boleh membuat anda lebih mudah terdedah kepada jangkitan kandidiasis mulut:

 • HIV / AIDS: Virus kurang daya tahan manusia (HIV) – virus yang menyebabkan AIDS – merosakkan atau memusnahkan sel-sel pada sistem imun anda, menjadikan anda lebih mudah terdedah kepada jangkitan oportunis yang biasanya akan ditentang oleh tubuh anda. Serangan kandidiasis mulut berulang, bersama dengan simptom lain, mungkin menunjukkan tanda awal kekurangan imun, seperti jangkitan HIV.
 • Kanser: Jika anda mempunyai kanser, sistem imun anda berpotensi menjadi lemah dari penyakit dan juga dari rawatan seperti kemoterapi dan penyinaran (radiasi). Kedua-dua penyakit dan rawatan boleh meningkatkan risiko jangkitan candida seperti kandidiasis mulut.
 • Diabetes melitus: Jika anda tidak mengawasi diabetes atau penyakit itu tidak terkawal, air liur anda mungkin akan mengandungi kadar gula yang besar, seterusnya menggalakkan pertumbuhan candida.
 • Jangkitan yis pada faraj: jangkitan ini adalah disebabkan oleh kulat yang sama yang menyebabkan kandidiasis mulut. Walaupun jangkitan yis tidak berbahaya, jika anda hamil jangkitan kulat tersebut boleh menular ke bayi semasa bersalin. Akibatnya, bayi anda yang baru lahir boleh mendapat kandidiasis mulut.

Sebab-sebab lain termasuk:

 • Mengambil antibiotik, terutamanya dalam tempoh yang lama atau pada dos yang tinggi
 • Mengambil ubat kortikosteroid yang disedut untuk asma;
 • Memakai gigi palsu, terutamanya jika ia tidak muat dengan betul dan sesuai
 • Mempunyai kebersihan mulut yang tidak baik;
 • Mulut menjadi kering, sama ada disebabkan oleh masalah kesihatan atau apa-apa ubat yang anda ambil.
 • Merokok;
 • Mempunyai kemoterapi atau radioterapi untuk merawat kanser.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Kandidiasis (seriawan) Mulut?

Terdapat banyak faktor risiko untuk kandidiasis mulut, seperti:

 • Pesakit bayi atau orang tua;
 • Mempunyai sistem imun yang lemah;
 • Memakai gigi palsu;
 • Mempunyai masalah kesihatan yang lain, seperti diabetes;
 • Mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti antibiotik atau kortikosteroid yang dimakan atau disedut;
 • Menjalani kemoterapi atau radioterapi untuk kanser;
 • Memiliki keadaan yang menyebabkan mulut kering.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Kandidiasis (seriawan) Mulut didiagnosis?

Doktor gigi anda boleh mendiagnosis kandidiasis dengan memeriksa mulut anda. Dia akan mencari sebarang tanda luka keputihan yang timbul di mulut, lidah, atau pipi. Dengan membersihkan luka-luka itu, ia akan mendedahkan kawasan yang kemerahan, sakit dan mungkin berdarah sedikit. Pemeriksaan mikroskopik tisu dari luka tersebut boleh mengesahkan diagnosis.

Kandidiasis yang merebak ke esofagus anda mungkin memerlukan ujian lain untuk membuat diagnosis. Ujian tersebut mungkin termasuk:

 • Mengambil kultur kerongkong dengan menyapu lelangit belakang anda dengan puting kapas yang steril dan mengkaji mikroorganisma yang ada di bawah mikroskop
 • Melakukan endoskopi pada esofagus, perut, dan usus kecil – memeriksa permukaan bahagian-bahagian ini dengan melalukan kamera bersama lampu yang terpasang di hujung tiub pada kawasan-kawasan ini
 • Mengambil X-ray esofagus anda

Bagaimana pesakit Kandidiasis (seriawan) Mulut dirawat?

Kandidiasis mulut biasanya boleh dirawat dengan ubat-ubatan antikulat. Walaupun tablet atau kapsul kadang-kadang digunakan, ubat ini biasanya datang dalam bentuk gel atau cecair yang dipakai terus ke dalam mulut anda (ubat topikal). Perlu diambil perhatian bahawa ubat topikal biasanya perlu digunakan beberapa kali sehari selama 7 hingga 14 hari, dan tablet atau kapsul biasanya diambil sekali sehari. Walaupun sesetengahnya boleh menyebabkan rasa mual (rasa tidak sihat), muntah, kembung, sakit perut dan cirit-birit; ubat-ubatan ini biasanya tidak datang dengan kesan sampingan. Doktor gigi anda akan mengesyorkan pendekatan rawatan khusus yang direka untuk anda berdasarkan umur anda dan punca jangkitan.

Sekiranya antibiotik atau kortikosteroid dianggap menyebabkan kandidiasis mulut ini, ubat – atau cara pengambilannya – mungkin perlu diubah atau dosnya perlu dikurangkan.

Sebabnya ialah kehadiran jangkitan candida dapat menjadi tanda kepada masalah perubatan yang lain, maka doktor gigi anda mungkin menyarankan anda mendapatkan rawatan dari doktor perubatan, supaya masalah kesihatan yang menjadi punca sebenar  dapat dirawat.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Kandidiasis (seriawan) Mulut?

Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan yang berikut mungkin membantu anda mengatasi kandidiasis mulut:

 • Patuhi amalan kebersihan mulut yang baik: Berus gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari dan flos sekurang-kurangnya sekali sehari.
 • Jangan gunakan terlalu banyak cecair pencuci mulut atau semburan: Gunakan cecair pencuci mulut antibakteria sekali atau dua kali sehari sahaja untuk membantu menjaga gigi dan gusi anda sihat. Penggunaan lebih daripada itu boleh mengganggu keseimbangan normal mikroorganisma di dalam mulut anda.
 • Membuat temu janji dengan doktor gigi anda secara teratur: Terutama jika anda menghidap diabetes atau memakai gigi palsu.
 • Mengurangkan jumlah makanan yang mengandungi gula dan ragi yang anda makan: Makanan seperti roti, bir dan wain menggalakkan pertumbuhan candida.
 • Jika anda merokok, berhenti mengambilnya dan tanya doktor atau doktor gigi tentang cara-cara untuk membantu anda menghentikan kebiasaan tersebut.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Muhammad Ikraam Abdul Latif · Disemak pada 13/09/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan