home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Hilangkan Stres Dengan Mencuci Pinggan!

Hilangkan Stres Dengan Mencuci Pinggan!

Tidak dinafikan ramai yang mengelak daripada aktiviti dapur khususnya mencuci pinggan-mangkuk selepas apa-apa majlis keraian mahupun waktu makan harian. Malah, ada yang sanggup membiarkan pinggan-mangkuk memenuhi sinki dan menunggu keesokan harinya untuk mencucinya. Tetapi tahukah anda mencuci pinggan boleh melegakan tekanan?

Mencuci pinggan dan melegakan stres

Terdapat satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Mindfulness 2015 menemui cara berkesan untuk melegakan tekanan. Ia bukannya bermeditasi atau yoga, tetapi mencuci pinggan. Membasuh pinggan boleh mengurangkan tekanan dengan ketara jika anda melakukannya secara sedar.

Penulis kajian mendapati bahawa mencuci pinggan boleh menjadi cara yang berkesan untuk berehat dan mengurangkan tekanan. Daripada berangan/termenung atau tertekan dengan tugasan lain yang perlu dilakukan, dengan memfokus kepada mencuci pinggan-mangkuk ia adalah paling bermanfaat dalam melawan tekanan. Mencuci pinggang-mangkuk memberi tumpuan kepada rasa makanan, suhu air dan bau sabun.

Ini meningkat perasaan inspirasi sebanyak 25 peratus (%) dan menurunkan tahap berasa gementar sebanyak 27%. Selain itu, ia mendorong ke dalam keadaan positif dengan pemikiran yang tenang dan mengelakkan tekanan.

Menurut penulis lagi, ia adalah cara berkesan untuk mengurangkan tekanan dengan memberi tumpuan pada satu masa dan membolehkan kehadiran kesedaran yang lengkap. Kajian itu mencadangkan bahawa kesedaran yang fokus dapat meningkatkan kualiti tidur, mengurangkan kegelisahan dan melawan tekanan.

Walau bagaimanapun, saiz kajian yang sangat kecil ini iaitu hanya melibat 51 pelajar perlu dilakukan semula, tetapi para penyelidik mencadangkan kesedaran perlu dicapai dalam pelbagai aktiviti umum, dan mungkin mengurangkan tekanan dan meningkatkan kesejahteraan psikologi.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Washing the Dishes May Help Relieve Stress, According to Science https://www.thekitchn.com/washing-the-dishes-may-help-relieve-stress-265082 Accessed on Dec 14, 2018.

Washing Dishes Is a Really Great Stress Reliever, Science Says https://www.cookinglight.com/syndication/washing-dishes-stress-relief-mindfulness?utm_brand=ba&mbid=social_facebook&utm_social-type=owned&utm_medium=social&utm_source=facebook&fbclid=IwAR1ZxwXKNbxDSW-u56XBVbxVKf8XYgwvUQS8dlWW8EKaWDFj5sXzfNid9cI Accessed on Dec 14, 2018.

Washing Dishes Is a Really Great Stress Reliever, Science Says http://time.com/4056280/washing-dishes-stress-relief-mindfulness/ Accessed on Dec 14, 2018.

Have Stress? Wash Dishes! https://www.thealternativedaily.com/washing-dishes-relieves-stress/ Accessed on Dec 14, 2018.

 

Gambar penulis
Ditulis oleh Farah Aziz pada 14/12/2018
Maklumat perubatan disemak oleh Dr. Shelby
x