backup og meta

Tip Mengubah Tabiat Buruk dengan Berjaya

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  Tip Mengubah Tabiat Buruk dengan Berjaya

  Menukar tabiat tidak selalunya mudah. Walaupun sesetengah orang kelihatan mampu melakukan perubahan dengan hanya menetapkan fikirannya, kebanyakan orang berjuang, gagal, dan cuba lagi, kadang-kadang melalui banyak kitaran sebelum berjaya – pepatah populat mengatakan “Anda tidak boleh mengajar anjing tua dengan helah baru”. Tetapi dengan ketabahan dan sedikit bantuan, anda, sebenarnya, boleh mengajar kedua-dua anjing tua dan muda dengan helah baru.

  Membuat tabiat lama sukar atau tidak menyenangkan

  Salah satu faktor yang memastikan kita terkunci dalam tabiat buruk adalah ia mungkin lebih mudah dan lebih bermanfaat daripada tabiat yang baik. Anda mahu mengubah keseimbangan itu. Sebagai contoh, jika anda ingin berhenti bermain permainan video dan mendapatkan lebih banyak tidur, cuba alihkan komputer atau peralatan permainan keluar dari bilik tidur anda. Begitu juga, orang-orang yang mahu meninggalkan makanan ringan yang tidak sihat atau snek harus mengharamkannya daripada rumah.

  Menuliskannya

  Terdapat suatu komitmen di atas kertas untuk membuatkannya lebih nyata. Para penyelidik telah mendapati bahawa hanya menulis matlamat dan menyimpannya berguna untuk dilihat setiap hari (atau seberapa banyak kali yang hari yang anda perlukan) boleh membantu anda kekal di landasan yang betul. Jadi tulis janji anda kepada diri sendiri dan baca terlebih dahulu sebelum waktu makan dan sebelum tidur. Itu adalah satu preskripsi yang tidak mempunyai kesan sampingan dan mungkin membantu.

  Pastikan ia mudah

  Perubahan tabiat tidak begitu rumit. Walaupun tip di bawah akan kelihatan banyak, ada yang hanya beberapa perkara yang anda perlu tahu. Segala-galanya hanya membantu menjadi realiti.

  Membuat perubahan tabiat yang memberi ganjaran

  Sama seperti anda membuat tabiat lama anda yang tidak menyenangkan, cuba untuk membuat tabiat baru anda lebih mudah untuk dilakukan dan lebih menarik. Sebagai contoh, jika mendapat tidur yang cukup adalah isunya, jadikan bilik tidur anda lebih selesa dan santai. Jika pemakanan sihat kebimbangan anda, cari cara untuk membuat makanan ringan yang lebih berkhasiat dan lazat.

  Lakukan hanya satu tabiat pada satu masa

  Sangat penting. Perubahan tabiat adalah sukar, walaupun dengan hanya satu kebiasaan. Jika anda melakukan lebih daripada satu tabiat pada satu masa, anda menetapkan diri untuk kegagalan. Pastikan ia mudah, membenarkan diri anda memberi tumpuan, dan memberi diri anda peluang terbaik untuk berjaya. Ini adalah mengapa resolusi tahun baru sering gagal – orang cuba untuk menangani lebih daripada satu perubahan pada satu masa.

  Buat perancangan

  Semasa anda menulis, tulis juga perancangan anda. Ini akan memastikan anda benar-benar bersedia. Rancangan ini hendaklah termasuk sebab-sebab anda (motivasi) untuk berubah, halangan, pencetus, rakan sokongan, dan cara-cara lain yang anda akan menjadikannya satu kejayaan.

  Dapatkan sokongan

  Ia sering membantu untuk bersama dengan orang lain yang cuba untuk mengubah tabiat yang sama. Ini boleh memberi anda sokongan emosi apabila kali mendapat kesukaran dan juga tip dan idea untuk mencapai kejayaan.

  Jadikan diri anda sebagai rakan

  Ada sebab program pemulihan banyak termasuk mesyuarat kumpulan dan penaja individu atau terapi. Bertanggungjawab kepada orang lain adalah insentif yang kuat untuk terus menjaganya. Oleh kedua-duanya memberi dan menerima sokongan, anda pastikan matlamat dalam fokus. Bekerja dengan penaja individu atau kaunselor boleh membantu anda berurusan dengan asas tabiat buruk anda dan mencari positiviti, cara yang lebih sihat untuk menjaga diri anda. Bertanggungjawab kepada rakan (sendiri atau maya) membantu anda hanya kekal di landasan yang betul.

  Menangani masalah yang sebenar

  Kadang-kadang berurusan adalah agak mudah. Jika snek makanan ringan pada petang adalah pampasan untuk tidak makan makan tengah hari, ia adalah jelas bahawa fungsi makan yang ada di mesin layan diri adalah untuk memuaskan kelaparan. “Tabiat” anda memberitahu anda bahawa anda benar-benar perlu berhenti dan mengambil 15 minit untuk makan tengah hari. Tetapi jika masa anda pada permainan video adalah cara anda untuk meninggalkan pergaduhan dengan pasangan anda, ia mungkin menyakitkan untuk menghadapi bagaimana ketidaksesuaian hubungan anda sebenarnya menjadi.

  Percaya pada diri sendiri

  Orang yang percaya kepada keupayaan mereka untuk melaksanakan perubahan yang berkekalan dan merasa cukup cekap untuk menjalankan pelbagai langkah yang terlibat, sama ada beralih kepada diet yang lebih sihat atau belajar untuk menggunakan kondom untuk seks lebih selamat, lebih cenderung berjaya dalam mengubah tabiat. Salah satu cara untuk mengukuhkan kepercayaan pada diri sendiri adalah untuk mengambil perhatian terhadap kejayaan kecil dalam perjalanan ke matlamat yang besar.

  Berikan diri anda masa yang cukup

  Kebijaksanaan konvensional mengambil masa 28 hari untuk bebas daripada tabiat buruk. Malangnya, tanggapan itu sekadar salah. Tabiat buruk sukar untuk dihapuskan kerana ia ‘Habits’. Ingat: otak anda telah meletakkan tabiat buruk anda dalam kategori “automatik”. Apabila di sana, ia sukar untuk mengubahnya.

  Mengambil langkah-langkah bayi

  Pecahkan proses perubahan ke dalam langkah – dan perhatikan kejayaan anda pada setiap peringkat. Ini akan membina kepercayaan dalam keupayaan anda untuk berjaya. Langkah yang anda ambil boleh termasuk: komitmen untuk melakukan perubahan, pendidikan mengenai perubahan yang anda ingin, persediaan untuk perubahan, amalan, dan pengulangan.

  Kurangkan kekurangan diri

  Tabiat adalah sukar untuk diubah kerana ia tabiat. Ada sebab mengapa ia sukar untuk ditinggalkan. Kita sangat memerlukan kebanyakan tabiat yang kita ada. Kita melalui sebahagian besar daripada hari dengan tabiat yang baik, rutin dan aktiviti. Jika kita tidak berbuat demikian, semua yang kita lakukan setiap hari akan menjadi sesuatu yang membelenggu kita.

  Mengenal pasti punca asas

  Semua tabiat mempunyai fungsi. Tabiat memberus gigi setiap pagi menghalang lawatan ke doktor gigi. Tabiat memeriksa e-mel di tempat kerja membantu anda mengatur hari anda. Tabiat buruk adalah tidak berbeza. Ia juga mempunyai fungsi.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan