home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Apakah itu methamphetamine?

Apakah itu methamphetamine?

Methamphetamine (juga dipanggil meth, crystal, chalk, dan ice, antara lain) biasanya dipreskripsikan untuk program penurunan berat badan sebagai terapi alternatif. Menggunakan chalk untuk masa yang lama menimbulkan risiko penyalahgunaan. Tambahan pula, menggunakan methamphetamine dengan cara yang salah boleh menyebabkan kematian secara tiba-tiba dan kerosakan kardiovaskular yang serius.

Apakah itu methamphetamine?

Secara kimia, methamphetamine adalah turunan amfetamin (amphetamine). Ia adalah ubat perangsang yang menyebabkan potensi ketagihan yang tinggi serta untuk disalahguna. Ia boleh berupa kristal, serbuk putih, tidak berbau yang berasa pahit. Walaupun ia tidak digunakan secara perubatan, dan hanya pada dos yang jauh lebih rendah daripada yang disalahgunakan, methamphetamine boleh dipreskripsikan untuk menyembuhkan gangguan kekurangan perhatian hiperaktif dan beberapa keadaan.

Bagaimanakah methamphetamine digunakan?

Seseorang biasanya mengambil methamphetamine dengan mulut, perokok, menghidu, atau melarut dalam air atau alkohol dan menyuntik ke dalam badan dengan dos berulang-ulang. Dadah akan dihantar dengan cepat ke otak selepas merokok atau menyuntik. Kemudian, ia menghasilkan euforia dengan serta-merta.

Apakah kesan methamphetamine?

Methamphetamine memberi kesan paling besar di dalam otak. Jumlah neurotransmite yang dinaikkan oleh Methamphetamine. Bahan ini boleh membawa kepada tahap dopamin yang tinggi di dalam otak, jadi, ia boleh mencetuskan ganjaran, motivasi, rasa keseronokan, dan fungsi motor. “Rush” atau “Flash” euforik yang banyak dialami pengguna methamphetamine adalah akibat daripada peningkatan tahap dopamin di dalam otak. Dos methamphetamine yang berterusan boleh mempunyai risiko ketagihan yang merupakan penyakit kronik, boleh berulang yang dibezakan oleh pencarian dan penggunaan dadah kompulsif.

Kesan lain methamphetamine adalah sama dengan perangsang seperti amfetamin (amphetamine) atau kokain. Kesan-kesan ini termasuk peningkatan kesedaran, peningkatan aktiviti fizikal, penurunan selera makan, peningkatan pernafasan, kadar denyutan pesat, degupan jantung yang tidak teratur, peningkatan tekanan darah, dan peningkatan suhu badan.

Akan ada banyak kesan negatif terhadap kesihatan fizikal, termasuk penurunan berat badan yang melampau, masalah pergigian yang serius (“mulut meth”), dan luka kulit yang dicetuskan oleh menggaru jika methamphetamine digunakan dalam jangka panjang.

Selain itu, pengguna methamphetamine juga menimbulkan risiko mengidap penyakit berjangkit seperti HIV dan hepatitis B dan C dan memperburuk pertumbuhan HIV / AIDS dan kesannya melalui beberapa tingkah laku yang berisiko, contohnya, berkongsi peralatan suntikan dadah yang tidak disteril atau seks yang tidak selamat.

Apakah kesan sampingan methamphetamine yang mungkin berlaku?

Terdapat beberapa kesan sampingan yang serius, termasuk:

  • Degupan jantung cepat, berdebar-debar, atau tidak sekata
  • Pening lalat, pengsan dan gangguan mood. Mereka juga mungkin menunjukkan simptom psikosis, seperti paranoia, halusinasi visual dan auditori, dan khayalan. Sebagai contoh, mereka mungkin merasa seolah-olah serangga merangkak di bawah kulit mereka
  • Tekanan darah tinggi berbahaya. Berikut adalah beberapa simptom termasuk sakit kepala yang serius, penglihatan kabur, berdengung di telinga, kebimbangan, kekeliruan, sakit dada, sesak nafas, degup jantung yang tidak seimbang, insomnia, sawan
  • Gegaran, kegelisahan

Apakah langkah berjaga-jaga apabila mengambil hidroklorida methamphetamine (methamphetamine hydrochloride)?

Ubat ini tidak boleh digunakan jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu termasuk glaukoma, penyakit jantung / saluran darah, masalah dengan struktur jantung, sejarah serangan jantung atau strok, tekanan darah tinggi yang tinggi atau parah (hipertensi), tiroid yang terlalu aktif. Sebelum menggunakan ubat ini, rujuk doktor atau ahli farmasi anda jika anda memilikinya.

Methamphetamine adalah perangsang yang membentuk tabiat yang kuat yang mempunyai kesan dramatik terhadap sistem saraf pusat. Ia jarang disyorkan untuk tujuan perubatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulis
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin pada 12/09/2018
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x