backup og meta

Alkohol, Tiada Manfaat untuk Tubuh

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  Alkohol, Tiada Manfaat untuk Tubuh

  Menurut laporan CNN Health, analisis baru pada 2016 mengenai penggunaan alkohol global dan risiko penyakit menyatakan tiada jumlah minuman keras, wain atau bir yang selamat untuk kesihatan anda secara keseluruhan.

  Menurut kajian yang diterbitkan jurnal The Lancet, alkohol adalah faktor risiko utama bagi penyakit dan kematian awal pada lelaki dan wanita antara umur 15 dan 49 di seluruh dunia pada tahun 2016, yang menyumbang hampir satu dalam 10 kematian.

  Memetik laporan Kosmo semalam, 15 lelaki maut, manakala 33 lagi dimasukkan ke hospital dipercayai akibat keracunan arak di beberapa kawasan di Lembah Klang sejak kelmarin.

  Apa itu alkohol?

  Alkohol (ethanol or ethyl alcohol) adalah ramuan yang terdapat dalam bir, wain dan minuman keras yang menyebabkan mabuk.

  Alkohol terbentuk apabila fermentasi yis (rosak tanpa oksigen) gula dalam makanan yang berbeza. Sebagai contoh, wain diperbuat daripada gula dalam anggur, bir dari gula dalam barli direndam, cider dari gula dalam epal, vodka dari gula dalam kentang, bit atau tumbuhan lain.

  Alkohol dikelaskan sebagai ubat ‘‘sedative hypnotic’, yang bermaksud ia bertindak untuk menekan sistem saraf pusat pada dos yang tinggi. Pada dos yang lebih rendah, alkohol boleh bertindak sebagai perangsang,  termasuk merangsang perasaan euforia dan percakapan, tetapi minum terlalu banyak alkohol dalam satu masa boleh menyebabkan rasa mengantuk, tekanan pernafasan (di mana pernafasan menjadi lambat, pendek atau berhenti sepenuhnya), koma atau mati.

  Kesan alkohol terhadap tubuh

  Kesan alkohol terhadap tubuh bermula dari saat hirupan pertama anda. walaupun segelas wain pada acara makan malam bukan satu asbab yang perlu diberi perhatian, kesan kumulatif pengambilan minuman alkohol boleh mempengaruhu fungsi tubuh.

  Gambar ihsan healthline

  Kematian akibat alkohol

  Menurut AlcoRehab, kematian yang berkait dengan alkohol lazimnya dalam kalangan orang pertengahan umur iaitu dari 35 hingga 64 tahun, dan statistik kematian alkohol menunjukkan bahawa 76 peratus (%) daripada populasi ini adalah lelaki dan 24% adalah perempuan. Setiap tahun, kira-kira 88,000 orang mati akibat masalah berkaitan alkohol.

  Rata-rata, kira-kira 6 orang mati akibat keracunan alkohol setiap hari. Ini seiring dengan laporan CDC pada tahun 2015 dan menyebabkan peningkatan statistik keracunan alkohol. 76% daripada kes pengambilan alkohol berlebihan dan kematian adalah biasa dalam kalangan kelas pekerja antara umur 35 dan 64 tahun.

  Grafik ihsan AlcoRehab

  Penyalahgunaan alkohol membawa seseorang ke arah keadaan yang berisiko. Risiko untuk meningkatkan penyakit serius. Ini kerana alkohol juga mengambil alih minda. Pengguna kronik dan penagih tidak dapat mengawal refleks, dorongan, dan fakultatif kognitif mereka, menyebabkan insiden yang berorientasikan keganasan meningkat. 

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, rawatan atau diagnosis.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan