backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Tip Rutin Harian untuk Penghidap ADHD Dewasa

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

Tip Rutin Harian untuk Penghidap ADHD Dewasa

Orang yang mempunyai Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) biasanya mempunyai kesukaran menguruskan masa, menjadi terurus, menetapkan matlamat, menangguhkah kerja serta masalah lain. Jadi apa yang boleh mereka lakukan untuk menyederhanakan kehidupan atau sekurang-kurangnya, menjadikannya lebih mudah?

Hadkan masa membuat keputusan

Orang yang mempunyai ADHD boleh menghabiskan masa berfikir berulang kali beberapa keputusan mudah yang dilakukan oleh orang lain dalam beberapa minit. Untuk mempercepatkan proses dan menjimatkan masa, mereka boleh menetapkan jangka masa untuk melakukan sesuatu. Sebagai contoh, jika orang itu memilih sekolah untuk anak-anak mereka, mereka harus menetapkan tarikh akhir, dan membuat pilihan terbaik pada tarikh itu. Sebaliknya, jika mereka memilih untuk mebeli kasut baru, tetapkan bajet harga dan mengabaikan kasut mahal yang lain.

Kuncinya adalah untuk mengenal pasti faktor terpenting untuk dipertimbangkan ketika membuat keputusan, sama ada harga, estetika, kemudahan atau kegunannya. Cuba tumpukan semata-mata pada faktor itu apabila membuat keputusan.

Mencegah kecenderungan terlebih komitmen

Sekiranya anda seorang ADHD dan anda mahu membuat komitmen baru, maka pada mulanya, hapuskan dengan yang lama. Sebagai contoh, jika anda bersetuju untuk menyertai kelab buku, maka itu adalah yang terbaik untuk anda melepaskan kelab muzik. Orang yang mempunyai kecenderungan gangguan hiperaktif defisit cenderung untuk melibatkan diri terlalu tipis, dan itu boleh menjejaskan kualiti kerja, serta keseronokan yang mereka dapat daripada aktiviti yang disertai.

Simpan ubat tambahan di tangan

Setiap kali anda mengisi preskripsi, tulis pada kalendar atau perancang anda tarikh yang anda perlu memperbaharuinya. Sebagai alternatif, anda juga boleh menetapkan komputer anda untuk membuat amaran atau menghasilkan peringatan e-mel pada tarikh tersebut. Sekiranya boleh, tanyakan ahli farmasi anda untuk mengingatkan anda apabila sudah tiba masanya untuk mengisinya semula. Untuk yang terbaik, anda perlu mengisi semula sekurang-kurangnya satu minggu sebelum ubat-ubatan habis.

Sertai kumpulan sokongan ADD

Apabila anda menyertai kumpulan sokongan orang yang berkongsi keadaan yang sama, anda akan mendapat sokongan emosi yang banyak. Sebagai contoh, ahli-ahli boleh bersama-sama dalam talian bukannya melakukan tugas membosankan seperti melakukan tugasan kerja. Sekali sekala, seseorang meninggalkan perbualan untuk melakukan kerja dengan betul selama 15 minit, dan kemudian kembali untuk bercakap atau berseronok dengan yang lain.

Permudahkan almari pakaian anda

Lebih banyak pakaian yang ADHD memiliki, lebih sukar untuk menentukan apa yang akan dipakai setiap pagi. Oleh itu, adalah lebih baik untuk terus memakai pakaian tambahan. Untuk menjadi khusus, setiap kali anda mendapat baju baru, anda harus mempertimbangkan menyingkirkan yang lama.

Sekiranya anda mempunyai ADHD, anda pasti akan mencuba petua di atas, kerana ia mungkin berfungsi dengan baik untuk anda. Walau bagaimanapun, jika anda masih menghadapi kesukaran untuk menghadapi kehidupan anda, maka mungkin sudah tiba masanya untuk mendapatkan bantuan profesional.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan