home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

5 Latihan Untuk Mengeluarkan Kebaikan Anda

5 Latihan Untuk Mengeluarkan Kebaikan Anda

Menunjukkan cinta dan kebaikan kepada orang lain adalah penting. Setiap orang akan berasa gembira dan anda akan menerima kebaikan sebagai balasan.

5 latihan harian untuk mengeluarkan kebaikan anda

1. Berhenti seketika di lampu merah

Setiap kali anda berhenti di lampu merah, tarik nafas dalam dan fikirkan ucapan terbaik kepada diri anda dan orang lain. “Semoga saya gembira dan selamat. Semoga saya hidup senang.” Teruskan mengucapkan kata-kata tersebut di dalam diri anda sehingga lampu isyarat berubah warna. Apabila sampai ke perhentian seterusnya atau lampu merah, ulang latihan tersebut.

2. Membina hubungan dengan penjaga kedai

Apabila anda membeli di kedai runcit, beratur untuk membeli tiket pawagam atau mengisi minyak, buatkan diri anda berinteraksi dengan orang lain. Dari dalam, keluarkan ucapan yang baik kepada mereka. Dengar semasa mereka bercakap dan berikan senyuman yang manis. Teguran ringkas sudah cukup untuk membuatkan orang berasa lebih terbuka dan sayang. Dengan berhubung dengan mereka, anda berhubung dengan diri anda yang terbaik.

3. Lanjutkan kepada rakan seperjalanan anda

Iika anda menggunakan bas, keretapi atau kapal terbang secara berkala, bawa semua orang yang anda bersama anda dalam perjalanan kepada kesedaran dan cerminkan tentang bagaimana mereka, seperti anda, berkongsi suka dan duka dan inginkan kegembiraan, ketenangan dan jauh dari kesengsaraan. “Semoga anda gembira. Semoga anda selamat. Semoga anda bebas dari bahaya. Semoga anda hidup senang.”

4. Dengar bunyi telefon

Pada hari ini, kita menerima banyak emel dan peringatan kelendar. Jangan biarkan ia membuatkan anda tertekan. Sebaliknya, anda boleh menggunakannya sebagai petanda untuk melakukan kebaikan. Setiap kali anda mendengar bunyi atau melihat peringatan, ambil nafas dalam dan fikirkan tentang kebaikan. Latihan ini boleh dilakukan semasa mandi. Rasakan air di badan anda, berhenti seketika, ambil nafas dan hantarkan kepada anda dan orang lain fikiran tentang kebaikan tersebut.

5. Berhubung dengan mereka yang memerlukan

Apabila anda bertemu dengan mereka yang memerlukan di tepi jalan, berhenti seketika dan tanyakan kepada mereka tentang keadaan mereka. Cuba sebaik mungkin untuk membantu mereka jika boleh. Memberikan sumbangan atau meliabtkan diri dalam aktiviti kebajikan juga merupakan idea yang baik.

Latihan-latihan ini tidak susah dan boleh dilakuka di mana-mana sahaja, pada bila-bila waktu samada di rumah, tempat kerja atau bersama kawan-kawan. Dengan sedikit kesabaran, anda boleh mula melalukannya sepanjang hari dan sepanjang hidup anda kerana di akhirnya, apa yang anda yang orang di sekeliling anda ada ialah kebahagiaan

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

5 ways to develop kindness and generosity http://www.mindful.org/5-ways-to-develop-kindness-and-generosity/ Accessed October 1, 2016

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Fong Jiar Yi Disemak pada 08/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel