backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Kecelaruan Personaliti Pinggiran (BPD)

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apa itu Kecelaruan Personaliti Pinggiran (BPD)?

Kecelaruan Personaliti Pinggiran adalah gangguan personaliti namun tidak cukup untuk dikelaskan dalam gejala-gejala sakit mental. Ia merupakan gangguan emosi yang menyebabkan emosi tidak stabil, yang membawa kepada tekanan dan masalah-masalah lain. Pesakit-pesakit selalu merasakan perasaan mereka menyimpang, membuatkan mereka fikir yang diri mereka ini tidak bernilai dan cacat.

Apakah kebarangkalian Kecelaruan Personaliti Pinggiran (BPD)?

Sesiapa sahaja boleh mengalami Kecelaruan Personaliti Pinggiran, terutamanya ahli sukan. Penyakit ini boleh terjadi pada mana-mana peringkat umur. Anda boleh mengehadkan keupayaan anda mendapatkan penyakit ini dengan mengurangkan faktor-faktor risiko. Sila berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Kecelaruan Personaliti Pinggiran (BPD)?

Jika anda mempunyai sekurang-kurangnya lima daripada gejala-gejala berikut, anda memang mengalami Kecelaruan Personaliti Pinggiran:

 • Hubungan peribadi yang tidak stabil atau tertekan
 • Diri sendiri sedar bahawa diri sendiri masih tidak stabil dalam jangka masa yang panjang
 • Mengikut gerak hati
 • Ingin bunuh diri atau cederakan diri
 • Mood yang luar biasa
 • Rasa kosong
 • Marah yang ganas atau marah yang tidak dapat dikawal

Mungkin terdapat gejala-gejala dan tanda-tanda lain yang tidak disebut. Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai tanda-tanda ini, sila berunding dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Anda patut berunding dengan doktor anda secepat yang mungkin jika anda rasa murung, kecewa atau ingin mencederakan diri sendiri atau yang lain. Jika anda bertangguh, anda berisiko terlepas daripada mendapatkan masa rawatan yang terbaik.

Punca

Apakah Punca Kecelaruan Personaliti Pinggiran (BPD)?

Doktor masih belum dapat menentukan punca sebenar Kecelaruan Personaliti Pinggiran. Pakar-pakar mempercayai jika menggabungkan faktor genetik, psikologi, sosial dan biologi boleh terjadinya penyakit ini.

Selain itu, Kecelaruan Personaliti Pinggiran menjadi lebih teruk jika digabungkan dengan gangguan neurologi yang lain seperti kemurungan, kebimbangan, penggunaan ubat dan gangguan mood.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Kecelaruan Personaliti Pinggiran (BPD)?

Mereka yang selalu didera atau diabaikan ketika kanak-kanak senang mengalami Kecelaruan Personaliti Pinggiran berbanding masyarakat umum.

Tidak bermakna jika anda tidak mempunyai faktor-faktor risiko anda tidak akan mengalami penyakit ini. Faktor-faktor ini adalah faktor yang biasa dan sebagai rujukan sahaja. Anda patut berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Kecelaruan Personaliti Pinggiran (BPD) didiagnosis?

Rawatan Kecelaruan Personaliti Pinggiran termasuklah terapi psikologi menggabungkan terapi tingkah laku kognitif. Psikoterapi boleh dilakukan oleh pakar psikiatri (iaitu doktor yang mahir dalam diagnosis dan rawatan bagi masalah mental dan emosi dan boleh menetapkan ubat) atau pakar psikiatri (seorang pakar yang bukan doktor perubatan, mahir dalam diagnosis dan rawatan bagi masalah mental dan perasaan tanpa preskripsi). Tujuan rawatan adalah untuk mengurangkan gejala dan perubahan tingkah laku pesakit untuk memulihkan hubungan dengan keluarga, rakan-rakan dan rakan sekerja.

Terapi tingkah laku kognitif lebih menumpukan kepada cara berfikir yang khusus apabila tibanya gejala gangguan personaliti pesakit. Terapi kognitif digunakan untuk memisahkan kaitan antara tekanan kerja dan tindak balas mental pesakit bagi agen-agen tersebut. Doktor anda akan menggabungkan kedua-dua terapi untuk menamatkan gangguan pesakit.

Beberapa ubat yang ditetapkan oleh doktor akan membantu para pesakit mengawal dorongan mereka dan memendekkan kes-kes neurosis (e.g., halusinasi, khayalan), membantu menstabilkan mood, atau mengurangkan gejala mood yang selalu berubah-ubah dan kemurungan.

Bagaimana pesakit Kecelaruan Personaliti Pinggiran (BPD) dirawat?

Pakar psikiatri akan mendiagnosis berdasarkan gejala-gejala yang disenarai di atas. Jika anda mempunyai gejala-gejala ini, doktor anda akan menjalankan darjah perubatan diagnostik dan dengan itu membantu anda memilih dan memohon masa terapi.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Kecelaruan Personaliti Pinggiran (BPD)?

Berikutnya merupakan gaya hidup dan rawatan sampingan di rumah yang boleh membantu anda mengatasi Kecelaruan Personaliti Pinggiran:

 • Fahami bahawa gangguan ini boleh membawa kepada masalah-masalah yang serius dalam perhubungan dengan keluarga dan orang-orang sekeliling.
 • Fahami bahawa penyakit ini bukannya skizofrenia, namun anda boleh mengalami kemurungan yang teruk.
 • Awasi bahawa ini boleh menjurus kepada hendak membunuh diri dan perlu dipantau.
 • Ikuti arahan doktor anda.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 27/11/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan