backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Kecelaruan Personaliti Antisosial

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Muhammad Ikraam Abdul Latif · Disemak pada 13/09/2019

Definisi

Apa itu Kecelaruan Personaliti Antisosial?

Kecelaruan personaliti antisosial (ASPD), yang kadangkala dipanggil sebagai sociopathy, adalah keadaan mental di mana seseorang secara konsisten tidak mempedulikan apa yang benar dan salah, serta mengabaikan hak dan perasaan orang lain. Orang yang mengalami kecelaruan personaliti antisosial cenderung untuk menentang, memanipulasi atau melayan orang lain dengan kasar atau dengan sikap acuh tak acuh. Mereka tidak menunjukkan rasa bersalah atau menyesal kerana tingkah laku mereka.

Individu yang mempunyai kecelaruan personaliti antisosial sering melanggar undang-undang, dan menjadi penjenayah. Mereka mungkin berbohong, berkelakuan ganas atau impulsif, dan menghadapi masalah penyalahgunaan dadah dan alkohol. Kerana ciri-ciri ini, orang-orang dengan kecelaruan ini biasanya tidak dapat memenuhi tanggungjawab yang berkaitan dengan keluarga, pekerjaan atau sekolah.

Apakah kebarangkalian Kecelaruan Personaliti Antisosial?

Kecelaruan ini lebih biasa berlaku di kalangan lelaki berbanding wanita. Kira-kira 3 peratus lelaki dan 1 peratus wanita mempunyai ASPD. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Kecelaruan Personaliti Antisosial?

Tanda-tanda umum bagi kecelaruan personaliti antisosial adalah:

 • Tidak mengendahkan perkara yang betul dan salah
 • Pembohongan atau penipuan berterusan untuk mengeksploitasi orang lain
 • Menjadi tidak berperasaan, sinis dan tidak menghormati orang lain
 • Menggunakan keperibadian yang menawan atau kelicikan dalam memanipulasi orang lain untuk keuntungan atau keseronokan peribadi
 • Kesombongan, rasa besar diri dan menjadi sangat menonjol
 • Masalah yang berulang dengan undang-undang, termasuk tingkah laku jenayah
 • Berulang kali melanggar hak orang lain melalui ugutan dan ketidakjujuran
 • Menjadi impulsif atau kegagalan untuk merancang ke hadapan
 • Penentangan, kerengsaan yang ketara, pergolakan, keagresifan atau keganasan
 • Kekurangan empati untuk orang lain dan tidak menyesal dalam membahayakan orang lain
 • Mengambil risiko atau tingkah laku berbahaya tanpa mengambil kira keselamatan diri atau orang lain
 • Hubungan yang buruk atau mengasari orang
 • Kegagalan untuk mempertimbangkan akibat negatif tingkah laku atau belajar daripadanya
 • Secara konsisten tidak bertanggungjawab dan berkali-kali gagal memenuhi kewajipan kerja atau kewangan

Orang dewasa dengan gangguan keperibadian antisosial biasanya menunjukkan simptom gangguan kelakuan sebelum usia 15 tahun. Tanda-tanda dan simptom gangguan kelakuan termasuk masalah tingkah laku serius, berterusan, seperti:

 • Kekasaran terhadap orang lain dan haiwan
 • Pemusnahan harta benda
 • Penipuan
 • Pencurian
 • Pelanggaran peraturan yang serius

Walaupun gangguan personaliti antisosial dianggap seumur hidup, dalam sesetengah orang, gejala-gejala tertentu – terutamanya perilaku yang merosakkan dan jenayah – boleh berkurang dari masa ke masa. Tetapi masih belum jelas sama ada penurunan ini adalah hasil penuaan atau kesedaran yang meningkat terhadap akibat kelakuan antisosial.

Mungkin terdapat beberapa simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang apa-apa simptom, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Orang yang mengalami kecelaruan personaliti antisosial cenderung mencari bantuan hanya dengan mendesak orang yang tersayang. Sekiranya anda mengesyaki seorang rakan atau ahli keluarga yang mungkin mengalami masalah ini, anda mungkin perlu mencadangkan dengan baik kepada orang itu mendapatkan perhatian perubatan, bermula dengan doktor penjagaan primer atau profesional kesihatan mental.

Punca

Apakah punca Kecelaruan Personaliti Antisosial?

Penyebab kecelaruan ini adalah tidak diketahui. Gen seseorang dan beberapa faktor lain, seperti penderaan semasa kanak-kanak, boleh menyumbang kepada perkembangan keadaan ini. Orang yang mempunyai ibu bapa yang antisosial atau ketagih alkohol adalah berisiko tinggi. Lelaki lebih banyak terjejas berbanding wanita. Keadaan ini biasa berlaku dalam kalangan orang yang berada di penjara.

Memulakan kebakaran dan kekejaman terhadap haiwan semasa zaman kanak-kanak sering dilihat dalam perkembangan kecelaruan personaliti antisosial.

Sesetengah doktor percaya bahawa keperibadian psikopat (psychopathy) adalah masalah kecelaruan yang sama. Terdapat yang lain pula mempercayai bahawa keperibadian psikopat adalah masalah yang sama tetapi gangguannya lebih teruk.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Kecelaruan Personaliti Antisosial?

Terdapat banyak faktor risiko bagi kecelaruan personaliti antisosial, seperti:

 • Sejarah diagnosis terhadap kecelaruan kelakuan kanak-kanak
 • Sejarah keluarga terhadap kecelaruan personaliti antisosial, gangguan personaliti lain atau penyakit mental
 • Terdedah kepada penyalahgunaan atau pengabaian semasa zaman kanak-kanak
 • Kehidupan keluarga yang tidak stabil, ganas atau huru-hara pada zaman kanak-kanak

Lelaki lebih berisiko tinggi mengalami kecelaruan personaliti antisosial berbanding wanita.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Kecelaruan Personaliti Antisosial didiagnosis?

Gangguan personaliti antisosial didiagnosis berdasarkan penilaian psikologi. Penyedia penjagaan kesihatan akan mempertimbangkan berapa lama dan betapa serius gejala seseorang itu. Untuk didiagnosis dengan kecelaruan personaliti antisosial, seseorang mesti pernah mengalami masalah emosi dan tingkah laku (kecelaruan kelakuan) semasa zaman kanak-kanak.

Bagaimana pesakit Kecelaruan Personaliti Antisosial dirawat?

Walaupun gangguan keperibadian antisosial adalah sukar untuk dirawat, bagi sesetengah orang, rawatan dan lawatan susulan yang rapi dalam jangka masa panjang mungkin bermanfaat. Carilah profesional kesihatan perubatan dan mental dengan pengalaman dalam merawat kecelaruan personaliti antisosial.

Rawatan bergantung pada keadaan tertentu setiap orang, kesediaan mereka untuk mengambil bahagian dalam rawatan dan keterukan gejala yang ada.

Psikoterapi

Psikoterapi, juga dikenali sebagai terapi perbualan, kadang-kadang digunakan untuk merawat kecelaruan personaliti antisosial. Terapi mungkin termasuk, misalnya, pengurusan kemarahan dan keganasan, rawatan untuk penyalahgunaan bahan, dan rawatan untuk keadaan kesihatan mental yang lain.

Tetapi psikoterapi tidak selalunya berkesan, terutama jika gejala-gejalanya teruk dan pesakit sendiri tidak mengakui bahawa dia menyumbang kepada masalah yang berlaku dengan serius.

Ubat-ubatan

Tiada ubat khusus yang diluluskan oleh Badan Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan Amerika Syarikat (FDA) untuk merawat gangguan personaliti antisosial. Doktor boleh memberikan ubat-ubatan untuk keadaan yang kadang-kadang dikaitkan dengan kecelaruan personaliti antisosial, seperti kebimbangan, kemurungan, atau untuk gejala-gejala keagresifan. Ubat biasanya ditetapkan dengan berhati-hati kerana sesetengahnya mempunyai potensi untuk disalahgunakan.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Kecelaruan Personaliti Antisosial?

Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan yang berikut mungkin membantu anda menangani kecelaruan personaliti antisosial:

 • Orang yang mengalami kecelaruan personaliti antisosial sering bertindak dan membuat orang lain sengsara – tanpa perasaan menyesal. Jika anda mempunyai orang yang tersayang dengan kecelaruan personaliti antisosial, adalah penting bagi anda untuk mendapatkan bantuan untuk diri anda sendiri.
 • Seorang profesional kesihatan mental dapat mengajar anda kemahiran untuk mempelajari cara menetapkan sempadan dan membantu melindungi diri anda dari ancaman, keganasan dan kemarahan yang biasa dengan kecelaruan personaliti antisosial. Mereka juga boleh mengesyorkan beberapa strategi untuk mengatasinya.
 • Dapatkan rujukan profesional kesihatan mental yang mempunyai latihan dan pengalaman dalam menguruskan gangguan personaliti antisosial. Tanyakan pasukan yang merawat orang tersayang anda untuk rujukan kes. Mereka juga boleh mencadangkan beberapa kumpulan sokongan untuk keluarga dan rakan-rakan yang terjejas oleh kecelaruan personaliti antisosial.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Muhammad Ikraam Abdul Latif · Disemak pada 13/09/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan