Bromidrofobia: Ketakutan Melampau dengan Bau Badan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 29/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Tiada siapa yang selesa dan mampu mengekalkan keyakinan diri jika bau badan sendiri mengganggu orang lain. Malah ramai yang memakai minyak wangi berlebihan untuk memastikan tubuh tetap wangi sebelum keluar. Bahkan kerana takut mempunyai bau badan yang kurang menyenangkan orang lain, ada yang kerap mandi secara berlebihan. Dalam dunia psikologi, hal ini disebut sebagai bromidrofobia atau takut bau badan. Adakah terdapat cara untuk mengatasi fobia bau badan ini? Berikut adalah penjelasannya.

Apa itu bromidrofobia?

Adalah wajar jika anda ingin memiliki tubuh yang bersih dan wangi sepanjang hari. Terutamanya setelah bersenam atau melakukan aktiviti yang banyak mengeluarkan peluh, pasti terasa ingin segera mandi, bukan?

Mereka yang mengalami bromidrofobia biasanya akan menjadi terlebih pembersih dan mempunyai hobi mandi untuk mencegah bau badan. Ini disebabkan mereka yang mengalami fobia ini menjadi sangat takut dengan bau badan kerana risau akan dipulaukan orang lain.

Tanpa disedari, fobia jenis ini sangat kerap berlaku dalam kalangan masyarakat. Dr. Katharine Phillips daripada Rhode Island Hospital di Providence, mengungkapkan pada WebMD bahawa sehingga 85 peratus orang berasa mereka mempunyai bau badan yang busuk dan mengganggu orang lain, walaupun sebenarnya tidak.

Dalam kes yang lebih teruk, penderita bromidrofobia mungkin melukakan tubuhnya sendiri kerana menggosok dengan berlebihan sewaktu mandi.

Selain takut bau badan sendiri, penderita bromidrofobia juga takut terhadap bau badan orang lain. Secara amnya, penghidap fobia ini percaya bahawa bau tubuh yang tidak menyenangkan itu sangat mengganggu dan kotor.

Apa punca seseorang takut bau badan secara berlebihan?

Setiap orang memang wajib menjaga kebersihan tubuhnya untuk mengurangkan risiko penyakit berjangkit. Bukan sahaja tubuh, membersih rumah dan mencuci peralatan dapur juga dapat membantu anda mencegah penyakit berjangkit.

Namun, seperti mysofobia atau fobia kepada kuman, penderita bromidrofobia juga cenderung menjaga kebersihan secara berlebihan. Menurut pakar, penderita bromidrofobia mungkin mengalami gangguan obsesif-kompulsif atau OCD. Jika dikaitkan dengan OCD, seseorang mungkin mengalami tindak balas berlebihan terhadap perkara yang mengganggu fikiran mereka.

Membezakan rasa takut bau badan yang normal dan yang berlebihan

Kebanyakan orang memiliki rutin membersihkan badan sebelum keluar rumah. Contohnya mandi, memberus gigi, memakai deodoran atau minyak wangi. Namun, bagi mereka yang mengalami bromidrofobia, semua rutin tersebut dirasakan tidak mencukupi.

Mereka yang terkena fobia bau badan akan membersihkan diri secara berlebihan sebelum meninggalkan rumah. Contohnya, rutin mandi mereka mungkin terlalu kerap (kebiasaannya lebih daripada tiga kali sehari) kerana khuatir tidak cukup bersih. Bahkan, mereka cenderung menyental badan secara berlebihan untuk menyingkirkan kuman pada kulit.

Sama seperti jenis fobia yang lain, simptom bromidrofobia boleh bertambah teruk apabila tidak ditangani dengan segera. Kerana terlalu ingin kekal bersih dan wangi, penderita bromidrofobia sering:

 • Tidak mahu bersenam atau melakukan aktiviti berat yang boleh mengeluarkan peluh
 • Menolak untuk pergi ke mana saja jika tidak ada kemudahan tandas yang bersih dan wangi
 • Mengalami fobia sosial atau bahkan agorafobia, iaitu perasaan takut berada di tempat awam hingga panik berlebihan

Bagaimana cara mengatasi bromidrofobia?

Mereka yang takut bau badan secara berlebihan selalunya tidak dapat mengendalikan rasa takutnya sendiri. Oleh itu, penderita bromidrofobia perlu segera mendapatkan bantuan doktor atau ahli psikologi untuk belajar menenangkan diri mereka.

Biasanya, doktor akan menyarankan anda menjalani terapi kognitif dan perilaku (CBT) supaya anda boleh kembali kepada kebiasaan yang normal. Dalam terapi tersebut, anda akan belajar untuk:

 • Mengendalikan rasa cemas dan takut terhadap bau badan yang berlebihan melalui siri teknik relaksasi.
 • Menerima bau tubuh anda sebagai sesuatu yang semula jadi dengan siri latihan yang dikenali sebagai desensitisasi sistematis. Melalui siri ini, anda akan difahamkan bahawa tubuh secara semula jadinya menghasilkan bau badan yang mungkin muncul pada bila-bila masa. Oleh itu, bau semula jadi badan tidak perlu ditakuti secara berlebihan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Si Kecil Takut Dengan Belon? Jangan Biarkan Nanti Sampai Ke Besar Fobia, Ini Cara Atasinya!

  Anak anda mempunyai rasa takut pada belon atau ketika mendengar bunyi belon meletup? Mereka mungkin alami globofobia, iaitu jenis fobia terhadap belon.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz

  Jangan Permainkan Orang Yang Takut Kepada Badut! Ini Bukan Dibuat-buat!

  Penyakit fobia kepada ketinggian ataupun air sudah biasa kita dengar, tetapi bagaimana pula dengan coulphobia yang membawa maksud fobia terhadap badut?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Gangguan Kegelisahan, Kesihatan Mental 10/07/2020 . 3 minit bacaan

  Anak Takut Gelap, [email protected]? Ketahui Fobia Lazim Bayi, Kanak-kanak & Remaja

  Ketakutan dialami kanak-kanak adalah 1 perkara normal. Ia menjadikan anak lebih berwaspada. Tetapi ada cara untuk ibu bapa bantu atasi fobia anak.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  Individu Dengan Masalah OCD Atau ‘Anxiety’ Menderita Ketika PKP? INI 5 Cara Atasinya!

  Bagi mereka yang mengalami gangguan kebimbangan dan OCD, ini cara untuk anda hadapi wabak COVID-19 dengan lebih baik. Ada 5 cara!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  COVID-19, Penyakit Berjangkit 02/04/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  serangan panik dan kegelisahan

  Serangan Panik & Kegelisahan, Macam Sama Tapi Tak Serupa! Ini Cara Untuk Bezakannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 27/01/2021 . 3 minit bacaan
  cara menghilangkan bau kaki

  Malu Nak Tanggal Kasut Sebab Kaki Berbau Busuk? Ini Cara Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 27/11/2020 . 3 minit bacaan
  fakta rambut

  Suka Pintal Rambut Guna Jari? Ini Mungkin Tanda Anda Alami Masalah Sakit Jiwa, OCD!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 06/11/2020 . 3 minit bacaan
  ocd

  Anak Basuh Tangan Lama, Petanda Awal OCD, Mak Ayah Jangan Biar Si Kecil Alami Masalah Mental Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 27/07/2020 . 3 minit bacaan