Bagaimana Rasa Bersyukur Mempengaruhi Hidup Anda

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Kadang-kadang dalam hidup, anda mesti mengalami kemurungan, kegelisahan atau kesedihan. Pada saat-saat ini, mencari rawatan di luar selalunya tidak berfungsi. Pernahkah anda mendengar bahawa setiap sikap positif yang anda lakukan membuatkan anda lebih bahagia atau sekurang-kurangnya berasa lebih baik?

Berikutan banyak penyelidikan psikologi, rasa syukur atau berterima kasih dianggap mempunyai hubungan utama dengan kebahagiaan manusia. Oleh itu, sangat penting untuk mempelajari cara-cara untuk menyatakan sikap yang berharga ini dan bagaimana anda boleh mengamalkannya dalam setiap keadaan kehidupan anda.

Tahu mengenai bersyukur

Gratitude adalah perkataan yang berasal dari perkataan Latin gratina. Ia bermakna rasa bersyukur dan sentiasa menghargai apa yang anda miliki tanpa mengira ia nyata atau tidak. Pemikiran bersyukur mendorong anda untuk menghargai pengalaman hidup. Dengan mengambil dan menikmati perasaan yang menyenangkan dalam kehidupan, anda mencipta cahaya untuk diri anda mencapai kenikmatan hidup maksimum tanpa menghiraukan kesulitan semasa anda.

Dengan pemikiran yang bersyukur, anda boleh mengakui perkara kebaikan yang anda miliki. Dengan itu, anda boleh mencari cara untuk menyelesaikan masalah yang membebankan anda. Melalui proses itu, anda secara beransur-ansur akan merealisasikan sumber kebaikan. Semua orang hidup bukan sebagai individu tetapi dikelilingi oleh orang lain dan ciptaan yang tidak dapat dijelaskan.

Mencari kebahagiaan adalah untuk mencari sambungan yang tepat kepada apa yang mengelilingi anda. Orang yang bersyukur terbukti lebih baik dalam menyelesaikan masalah ketika menghadapi kesulitan. Sebagai contoh, orang yang mempunyai penyakit kronik seperti HIV lebih optimis untuk mencari pelan pemulihan dan elak menyalahkan diri sendiri.

Rasa dan ucapkan rasa bersyukur

Untuk merasakan dan mengucapkan rasa syukur/terima kasih, anda dengan mudah boleh mengamalkannya dengan meditasi seperti mendapatkan saat-saat gembira dan bersyukur atas apa yang telah anda lakukan dan terima. Jangan beranggapan bahawa dengan mengekalkan pemikiran positif untuk sesuatu akan datang. Berikut beberapa tip berguna untuk anda:

 • Luahkan melalui nota

Dengan menulis atau menghantar mesej perasaan berterima kasih, anda boleh memupuk hubungan anda dengan orang lain atau hanya membuat anda berasa lebih bahagia. Tuliskan semua yang anda hargai dan membuat anda berasa selesa, kemudian hantar atau menyimpannya sendiri. Apabila anda berasa sedih, bacanya sekali lagi untuk mengingatkan diri anda bahawa terdapat saat bahagia dan elakkan diperngaruhi dengan keadaan yang tidak baik.

 • Menghargai secara secara mental

Jika anda berasa malu atau tidak menulis perkara-perkara yang dialami, anda boleh memikirkan mereka yang telah melakukan sesuatu yang baik kepada anda, dan secara mental mengucapkan terima kasih.

 • Cuba bersikap baik

Kebaikan sentiasa merupakan cara yang terbaik untuk mengucapkan terima kasih kepada orang lain dan mengembalikan perasaan positif untuk diri sendiri. Anda boleh membantu dan menyokong orang ramai dan mempelajari manfaat kebaikan.

 • Berdoa

Orang yang agama boleh berdoa untuk menenangkan jiwa mereka dan mencari bantuan daripada apa yang mereka percayai. Itu mungkin dapat melegakan tekanan dan kadang-kadang membimbing anda ke arah yang betul.

Jelas sekali, matlamat besyukur tidak menggalakkan orang mencari apa yang mereka tiada, ia tentang menghiasi apa yang mereka miliki. Penyelidikan telah menunjukkan keprihatinan yang baik untuk membantu anda mendapatkan emosi yang lebih positif, menghargai pengalaman yang baik, mencerminkan kejadian yang buruk, mengubah mood dan akhirnya meningkatkan kesihatan. Oleh itu, bukannya mencari apa yang anda tidak perlu, tumpukan pada apa yang anda ada dan amalkan sikap ini setiap hari untuk menjadikan keadaan mental ini berkembang.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tak Guna Membazir Beli Produk Anti Penuaan Mahal-Mahal Jika Masih Buat Tabiat Ini…

  Semua orang pasti idamkan wajah yang cantik dan awet muda. Tetapi, ia mungkin sukar dikecapi sekiranya anda masih kekal dengan tabiat-tabiat buruk.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kesihatan Kulit, Penjagaan Kulit 22/01/2021 . 3 minit bacaan

  Normal Untuk Rasa Gelisah, Tapi Apa Tanda Anda Mungkin Menghidap ‘Anxiety Disorder’?

  Rasa gelisah merupaan salah satu daripada perasaan yang normal bagi seorang manusia. Namun, ia boleh menjadi satu gangguan iaitu gangguan kegelisahan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 15/01/2021 . 3 minit bacaan

  Memori Tahun 2020, Ini 5 Pengajaran Yang Tidak Boleh Dilupakan

  Dalam beberapa hari lagi kita akan menyambut tahun baharu 2021. Ada beberapa pengajaran dan memori daripada tahun 2020 yang mungkin takkan dilupakan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kesihatan, Pengetahuan Kesihatan Umum 23/12/2020 . 3 minit bacaan

  Ibu Hamil Alami Tekanan? Hati-hati, Jika Kesihatan Mental Tak Dijaga, Ada Risiko Pada Janin Nanti

  Tekanan dialami oleh ibu mengandung bukan sesuatu yang boleh dipandang enteng. Pernah tak terfikir mengenai reaksi janin saat ibu menangis? Jom ketahuinya..

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Kehamilan, Tips Hamil 10/12/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kemurungan selepas bersalin

  Ada Tempoh Kemurungan Normal Selepas Bersalin; Seminggu, Sebulan @ Lebih Lama? Baca Kajian Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 02/02/2021 . 3 minit bacaan
  serangan panik dan kegelisahan

  Serangan Panik & Kegelisahan, Macam Sama Tapi Tak Serupa! Ini Cara Untuk Bezakannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 27/01/2021 . 3 minit bacaan
  penyakit saraf multiple sclerosis

  Sukar Orgasme & Selalu Rasa Penat? Ini Tanda Awal Wanita Muda Alami Sakit Saraf MS!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 27/01/2021 . 3 minit bacaan
  rasa gelisah

  Alami Kegelisahan Setiap Kali Nak Period? Usah Bimbang, Ada Cara Untuk Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 26/01/2021 . 4 minit bacaan