Bagaimana Media Sosial Boleh Mempengaruhi Imej Seseorang

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 08/01/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Laman media sosial seperti Facebook, Instagram dan Twitter telah menjadi sebahagian besar daripada kehidupan semua orang, khususnya remaja. Namun, adakah ia membantu atau menjejaskan imej harga diri seseorang?

Media sosial adalah bahagian penting dalam kehidupan orang muda di seluruh dunia. Melalui kajian yang telah dijalankan, daripada 32 juta penduduk Malaysia, dianggarkan 24.5 juta daripada mereka merupakan pengguna Internet (76.9%). Manakala selebihnya (23.1%) tidak memiliki akses kepada Internet.

Kajian York University menunjukkan bahawa wanita muda secara aktif dengan imej rakan-rakan media sosial dan memikirkan mereka lebih menarik daripada diri sendiri melaporkan perasaan lebih buruk tentang penampilan diri mereka pada kemudiannya.

Tiada rahsia dalam media sosial yang boleh mengkaburkan apa yang yang sebenar dan fantasi. Tetapi kajian baru di  York’s Faculty of Health menunjukkan bagaimana wanita muda berinteraksi dengan imej atas talian boleh mempengaruhi perasaan mereka mengenai tubuhnya sendiri.

Penyelidikan bertajuk “The effects of active social media engagement with peers on body image in young women” dalam jurnal Body Image memberi tumpuan kepada wanita muda berusia 18 hingga 27 tahun yang suka atau komen gambar individu yang mereka anggap lebih baik daripada diri sendiri.

Hasilnya, wanita muda berkenanan berasa lebih tidak berpuas hati dengan tubuh mereka dan berasa lebih teruk mengenai penampilan diri mereka selepas melihat laman media sosial seseorang yang mereka anggap lebih menarik. Walaupun mereka juga berasa buruk mengenai diri mereka sebelum belajar, dan secara purata mereka berasa lebih teruk selepas menyelesaikan tugasan.

Kesan media sosial terhadap imej tubuh

Penyelidikan menunjukkan bahawa terdapat hubungan antara menghabiskan lebih banyak masa di platform media sosial atau melibatkan lebih banyak kandungan yang berkaitan dengan penampilan (contohnya, imej) di media sosial dan kebimbangan imej tubuh yang lebih besar dan makan tidak teratur dalam kalangan lelaki dan wanita muda. (Holland & Tiggemann, 2016)

Walau bagaimanapun, pendedahan singkat selama 10 hingga 20 minit kepada Facebook dalam tetapan eksperimen tidak kelihatan memberi kesan buruk terhadap imej badan wanita secara umum (Fardouly, Diedrichs, Vartanian, & Halliwell, 2015; Mabe, Forney, & Keel, 2014). Sebaliknya, melayari media sosial hanya untuk memberi impak kepada imej wanita muda yang mempunyai kecenderungan yang lebih tinggi untuk membandingkan penampilan mereka dengan orang lain (Fardouly et al., 2015), menunjukkan bahawa sesetengah orang mungkin lebih terdedah kepada kesan sosial media daripada yang lain.

Selain imej yang menarik, ada trend di media sosial (terutamanya di Instagram) untuk menyiarkan imej fitspiration, yang direka untuk memberi motivasi kepada orang ramai untuk bersenam dan makan dengan sihat. Walaupun imej-imej ini dapat memotivasi orang terhadap gaya hidup yang lebih sihat, melihat imej-imej ini juga boleh meningkatkan ketidakpuasan badan wanita, terutamanya apabila wanita membandingkan tubuh mereka dengan tubuh yang kurus dalam imej-imej ini (Tiggemann & Zaccarco, 2015).

Perbandingan rupa adalah faktor utama dalam hubungan antara penggunaan media sosial dan kebimbangan imej badan (mis., Kim & Chock, 2015; Tiggemann & Zaccardo, 2015), mungkin kerana pengguna menilai diri mereka kurang menarik berbanding yang lain ketika melayari platform ini.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Desakan Berkahwin Punca Prestasi Safawi Merudum? Sebelum Ajak Si Dia Kahwin, Lihat Perkara Ini Dulu!

  Adakah anda sedang alami situasi pasangan desak ajak kahwin? Jika ya, jangan tertekan. Perhatikan perkara ini terlebih dahulu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 06/03/2020 . 4 minit bacaan

  Mengapa Isteri Gemar Tag Suami Di Facebook? Ini 3 Sebab Utama Husband Perlu Tahu

  Tiap-tiap hari, mesti ada sahaja post Facebook yang ditag si isteri. Aduh, rimaslah. Bukan ada masa untuk baca pun. Kenapa isteri gemar tag suami ya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 28/02/2020 . 3 minit bacaan

  Alamak! Instagram Buat Anda Teringin Nak Makan Makanan Tidak Sihat?

  Pernah tak apabila rakan anda berkongsi gambar makanan tengah harinya di media sosial, tiba-tiba, anda juga teringin memakannya. Sudah terpengaruhkah anda?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 19/02/2020 . 3 minit bacaan

  Suami Kena Caras Dengan BFF, Bagaimana Elak Curang Dalam Perkahwinan?

  Telah tular di media sosial cerita Yaya Mooncake yang dikatakan berkahwin dengan suami kawan baiknya sendiri. Adakah ia benar?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Berita, Berita Tempatan 13/01/2020 . 5 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kes penculikan digital

  Digital Kidnapping, Penculikan Kanak-kanak Atas Talian Yang Tidak Disedari Ibu Bapa, BAHAYA!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan
  selamat untuk kanak-kanak

  TIKTOK Trend Terbaru Kanak-kanak, Ibu Ayah Kena Tahu 5 BAHAYA Jika Anak ‘Gila’ Berdansa

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan
  group whatsapp

  Bahana Group WhatsApp Keluarga, Boleh Pengaruhi Kesihatan Mental Secara Negatif?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 17/03/2020 . 3 minit bacaan
  detoks media sosial

  Dilabel Antisosial Sebab Asyik Dengan FB? Ini Masanya Anda Detoks MedSoc, Banyak Keburukan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 16/03/2020 . 4 minit bacaan