home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Apakah Penyebabnya Serangan Panik?

Apakah Penyebabnya Serangan Panik?

Pernahkah anda berdepan situasi diserang ketakutan secara tiba-tiba untuk tempoh beberapa minit? Dalam situasi tersebut, jantung anda berdegup pantas, sukar bernafas atau tidak mampu berfikir tentang apa-apa. Jika jawapannya adalah ya, anda mungkin mengalami serangan panik. Mari kita ketahui apakah penyebabnya.

Apakah serangan panik?

Serangan panik adalah perkara biasa. Ketika makan, melakukan tugasan rumah, anda mungkin diserang ketakutan yang luar biasa. Anda berpeluh, jantung mula berdegup kencang, gementar, merasa ketegangan pada otot. Anda risau anda mungkin mengalami masalah kesihatan, seperti jantung atau serangan angin ahmar. Keadaan ini berlangsung selama 10-30 minit. Dan simptom ini hilang selepas beberapa jam.

Tidak kira sama ada anda mempunyai keadaan fizikal yang lemah atau kuat, serangan ini boleh berlaku pada bila-bila masa, tanpa dapat diramal. Ketika mengalami situasi ini, anda mungkin tidak dapat ke sekolah, tidak mampu bekerja seperti kebiasaan kerana takut mendapat serangan lain. Jika tingkah laku anda berubah disebabkan oleh serangan panik, anda mungkin mengalami gangguan panik.

Apa yang menyebabkan berlakunya serangan ini?

Walaupun punca sebenar serangan panik tidak dapat dikenal pasti. Faktor-faktor berikut boleh menjadi punca kepada peningkatan risiko serangan:

  • Sejarah keluarga. Jika ibu bapa, adik-beradik, saudara-mara; pernah alami serangan panik, anda juga berkemungkinan untuk mengalaminya
  • Jika anda menderita kematian individu yang anda sayangi, ahli keluarga, rakan rapat, anda mungkin mengalaminya.
  • Jika anda mempunyai masalah kesihatan yang serius seperti kanser, HIV/AIDS, diabetes, anda berisiko mengalaminya.
  • Jika hidup anda berubah, disebabkan penceraian, pertambahan anak setelah sekian lama menunggu.
  • Minum terlalu banyak kopi atau merokok terlalu kuat. Kedua-duanya boleh mendatangkan impak buruk kepada kesihatan mental anda.
  • Pernah mengalami penderaan seksual, penderaan fizikal. Ia turut membuatkan anda berisiko untuk mengalaminya.

Reaksi semula jadi anda terhadap bahaya boleh menjadi sebahagian daripada serangan panik. Walau bagaimanapun, sebab berlakunya serangan apabila tiada bahaya yang berlaku, tidak diketahui.

Serangan panik bukanlah satu masalah yang mengancam nyawa. Walau bagaimanapun, ia boleh menjejaskan kualiti hidup anda dan anda tidak dapat meneruskan kehidupan secara normal. Walaupun punca sebenar tidak dapat dikenal pasti, faktor risikonya telah diketahui. Anda boleh melindungi diri dengan mengurangan potensi risiko.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Panic Disorder: When Fear Overwhelms. https://www.nimh.nih.gov/health/publications/panic-disorder-when-fear-overwhelms/index.shtml. Accessed December 2, 2016.

Panic attack. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/panic-attack. Accessed December 2, 2016.

Understanding Panic Attack — the Basics. http://www.webmd.com/anxiety-panic/understanding-panic-attack-basics. Accessed December 2, 2016.

Panic attacks and panic disorder – Causes. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/panic-attacks/basics/causes/con-20020825. Accessed December 2, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 05/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x