home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Adakah Diri Anda Benar-benar ‘Merdeka’?

Adakah Diri Anda Benar-benar ‘Merdeka’?

Tanggal 31 Ogos sudah menjadi tarikh keramat dan menjadi ingatan semua rakyat Malaysia. Sambutan Hari Kemerdekaan ini disambut oleh setiap lapisan masyarakat di seluruh Malaysia. Tahun ini, 61 tahun negara merdeka daripada dijajah oleh kuasa asing. Bagaimana pula dengan diri kita?

Tip mencapai kebebasan diri

Merdeka sudah sinonim dengan pengertian kebebasan. Namun, tanpa sedar kebebasan sebenar haruslah bermula daripada dalam diri sendiri supaya hidup dalam keadaan harmoni dan terhindar daripada perkara negatif.

1. Kenali diri anda

Anda tidak mampu mengecapi kemerdekaan diri sekiranya tidak mengenali diri anda sebaiknya. Tanyakan diri anda: “Adakah saya bercakap benar?” Perhatikan jurang antara perasaan dalam diri anda, kata-kata dan tingkah laku anda. Sebagai contoh, dalam sesetengah perkara anda mungkin mengiyakan sesuatu tetapi sebaliknya ada mungkin menidakkannya dan tidak mahu melakukannya.

2. Tingkatkan kemahiran diri

Kemahiran adalah jalan pendek bagi kebebasan luaran. Lebih banyak kemahiran yang anda ada, lebih banyak perkara yang anda boleh lakukan dan mungkin membuka pelbagai peluang dalam hidup anda. Malah, anda juga boleh menikmati pekerjaan yang anda sukai dan meninggalkan pekerjaan yang tidak memberi keserasian pada diri anda.

3. Bina rangkaian anda

Orang adalah sumber pertama yang boleh dimanfaatkan untuk mendapatkan hubungan persahabatan, keintiman emosi, penghargaan bantuan, maklumat dan lain-lain. Orang yang mahir secara sosialnya dapat menambah kenalan dengan mudah dan membolehkan anda menikmati pelbagai pengalaman sosial dengan baik.

Semakin ramai kenalan yang ada peroleh, semakin tinggi kualitinya dan semakin banyak kebebasan yang anda akan alami. Libatkan diri anda dalam aktiviti sosial untuk berjumpa orang baru dan cuba untuk membina hubungan yang berkualiti. Jadilah positif dan mesra, dan kebanyakan orang akan bertindak balas dengan baik.

4. Merdekakan emosi

Kurangkan tekanan dan menggalakkan kebahagiaan. Kebebasan emosi bermakna anda boleh membuat keputusan peribadi dan menghadapi realiti kehidupan yang mencabar tanpa membabitkan orang lain.

Kemerdekaan emosi juga boleh menyebabkan kurang penderitaan dan kekecewaan, kerana anda tidak bergantung kepada orang lain untuk memenuhi keperluan emosi anda. Walau bagaimanapun, adalah baik untuk memahami bahawa sokongan sosial diperlukan, tetapi anda masih boleh mendapatkannya tanpa perlu bergantung secara emosional.

5. Kebebasan kewangan

Apabila membabitkan kemerdekaan peribadi, tiada kepuasan yang setanding dengan keupayaan untuk menguruskan perbelanjaan diri.Kemerdekaan kewangan bermakna anda boleh mengawal pendapatan dan perbelanjaan peribadi. Kemampuan untuk menampung diri tanpa bergantung kepada ibu bapa, keluarga, sahabat atau pasangan.

Lebih banyak anda belajar untuk bebas dari segi kewangan, ia mengurangkan tekanan hidup kerana anda mampu menguruskan perbelanjaan dengan baik.

6. Nilai dan harga diri

Kebebasan dapat membantu meningkatkan nilai dan harga diri anda, lebih-lebih lagi jika berdikari adalah salah satu tujuan anda. Pencapaian kewangan, emosi, sosial, kerjaya dan kebebasan peribadi memberikan anda pencapaian yang akhirnya mengubah bagaimana anda menilai diri anda dan bagaimana pandangan orang lain.

Peningkatan nilai diri yang datang dengan kebebasan ini merupakan penggalak yang hebat untuk kejayaan diri dan kejayaan peribadi anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Ini sebabnya Tarikh 31 Ogos 1957 Dipilih Sebagai Tarikh Kemerdekaan https://iluminasi.com/bm/sebab-tarikh-31-ogos-1957-dipilih-sebagai-tarikh-merdeka.html Accessed on Aug 28, 2018.

How to Experience More Freedom in Life – 5 Great Tips https://www.pickthebrain.com/blog/how-to-experience-more-freedom-in-life-5-great-tips/ Accessed on Aug 28, 2018.

8 Important Reasons Why You Should Be More Independent https://addicted2success.com/life/8-important-reasons-why-you-should-be-more-independent/ Accessed on Aug 28, 2018.

 

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Farah Aziz
Disemak pada 28/08/2018
x