backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

6 Pengaruh EQ dalam Kehidupan

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 01/08/2023

6 Pengaruh EQ dalam Kehidupan

Kecerdasan emosi (EQ) adalah bagaimana anda meluahkan emosi  dan berurusan dengannya secara positif walaupun dalam keadaan tertekan. Orang yang mempunyai EQ tinggi sering berkomunikasi dengan berkesan, empati dengan orang lain, mengatasi cabaran dan meredakan konflik. Pengiktirafan dan pemahaman ini, untuk sebahagian besar, proses bukan lisan yang menggerakkan pemikiran dan pengaruh bagaimana anda berhubung dengan orang lain.

Tidak seperti pintar (IQ), EQ adalah kebolehan yang anda boleh belajar, bukan sesuatu yang anda dilahirkan dengannya. Adalah penting untuk ingat bahawa terdapat perbezaan, bagaimanapun, antara belajar tentang kecerdasan emosi dan menggunakan pengetahuan itu untuk hidup anda. Hanya kerana anda tahu anda perlu melakukan sesuatu tidak akan bermakna – terutamanya apabila anda ditenggelami dengan tekanan, yang boleh mengatasi niat anda yang terbaik. Dalam usaha untuk mengubah tingkah laku selama-lamanya dengan cara yang bangun daripada tekanan, anda perlu belajar bagaimana untuk mengatasi tekanan ketika ini, dan dalam hubungan anda untuk kekal emosi sedar.

Seperti yang kita tahu, ia bukan orang paling bijak yang paling berjaya atau yang paling memenuhi dalam kehidupan. Anda mungkin tahu orang-orang yang dalam bidang akademik cemerlang tetapi secara sosial tidak cekap dan tidak berjaya di tempat kerja atau dalam hubungan peribadi mereka. Kecerdasan intelek (IQ) tidak cukup dengan sendiri untuk berjaya dalam kehidupan. Ya, IQ anda boleh membantu anda masuk ke kolej, tetapi kecerdasan emosi  (EQ) yang akan membantu anda menguruskan tekanan dan emosi ketika menghadapi peperiksaan akhir anda. IQ dan EQ seiring wujud dan adalah paling berkesan apabila kedua-duanya ditinggi dan membina satu sama lain.

Apakah kesan EQ?

Prestasi anda di sekolah atau kerja. Kecerdasan emosi boleh membantu anda menguruskan kerumitan sosial di tempat kerja, memimpin dan memberi motivasi kepada orang lain, dan cemerlang dalam kerjaya anda. Malah, apabila ia datang untuk mengukur calon pekerja, banyak syarikat kini melihat kecerdasan emosi sebagai sama pentingnya dengan keupayaan teknikal dan ujian penggunaan EQ sebelum diambil.

Kesihatan fizikal anda. Jika anda tidak dapat menguruskan emosi anda, anda mungkin tidak dapat mengurus tekanan. Ini boleh membawa kepada masalah kesihatan yang serius. Tekanan yang tidak terkawal boleh meningkatkan tekanan darah, menekan sistem imun, meningkatkan risiko serangan jantung dan strok, menyumbang kepada kemandulan, dan mempercepatkan proses penuaan. Langkah pertama untuk meningkatkan kecerdasan emosi adalah belajar bagaimana untuk melegakan tekanan.

Kesihatan mental anda. Emosi yang tidak terkawal dan tekanan juga boleh memberi kesan kepada kesihatan mental anda, menjadikan terdedah kepada kebimbangan dan kemurungan. Jika anda tidak dapat memahami, selesa, dan menguruskan emosi, anda akan berada di risiko yang tidak dapat membentuk hubungan yang kukuh yang boleh membuat anda merasa sunyi dan terpencil.

Hubungan anda. Dengan memahami emosi anda dan bagaimana untuk mengawalnya, lebih baik meluahkan perasaan anda dan memahami bagaimana perasaan orang lain. Ini membolehkan anda untuk berkomunikasi dengan lebih berkesan dan menjalin hubungan yang lebih kukuh, kedua-duanya di tempat kerja dan dalam kehidupan peribadi anda.

Pengaruh EQ

Keupayaan mengurangkan emosi negatif

Mungkin tiada aspek EQ adalah lebih penting daripada keupayaan untuk menguruskan emosi negatif kita sendiri dengan berkesan, supaya ia tidak menyukarkan dan memberi kesan terhadap pertimbangan kita. Dalam usaha untuk mengubah cara kita rasa tentang keadaan, kita perlu mengubah cara kita berfikir mengenainya.

Keupayaan kekal tenang dan menguruskan tekanan

Sebahagian besar daripada kita mengalami tahap tekanan dalam hidup. Bagaimana kita menguruskan keadaan tertekan boleh membuat perbezaan antara sikap tegas dan reaktif, dan bersedia berbanding lesu. Apabila di bawah tekanan, perkara yang paling penting yang perlu diingat adalah untuk memastikan kekal tenang.

Keupayaan menjadi tegas dan menyatakan emosi sukar apabila perlu

Terdapat banyak masa dalam kehidupan kita apabila penting untuk menetapkan sempadan kita dengan sewajarnya, supaya orang tahu di mana kita berdiri. Ini boleh termasuk melaksanakan hak kita untuk tidak bersetuju (tanpa marah-marah), dengan berkata “tidak” tanpa rasa bersalah, menetapkan keutamaan kita sendiri, mendapat apa yang kita bayar, dan melindungi diri kita daripada kecaman dan kecederaan.

Keupayaan kekal proaktif, tidak reaktif dalam menghadapi orang yang sukar

Kebanyakan kita menghadapi orang yang tidak munasabah dalam kehidupan kita. Kita boleh “terperangkap” dengan individu yang sukar di tempat kerja atau di rumah. Ia mudah untuk membiarkan orang yang mencabar menjejaskan kita dan merosakkan hari kita. Apakah sebahagian kunci untuk kekal proaktif dalam keadaan seperti ini?

Keupayaan bangkit daripada kesukaran

Hidup tidak selalunya mudah. Kita semua mengetahuinya. Bagaimana kita memilih cara berfikir, merasa, dan bertindak berhubung dengan cabaran hidup sering membuat perbezaan antara harapan berbanding putus asa, keyakinan berbanding kekecewaan, dan kemenangan berbanding kekalahan. Dengan setiap keadaan mencabar kita berdepan, bertanya soalan seperti “Apakah pengajarannya?” “Bagaimana saya boleh belajar daripada pengalaman ini?” “Apa yang paling penting sekarang?” Dan “Jika saya berfikir di luar kotak, apakah ada jawapan yang lebih baik? “Semakin tinggi kualiti soalan yang kita minta, yang lebih baik kualiti jawapan yang kita akan terima. Tanya soalan yang membina berdasarkan pembelajaran dan keutamaan, dan kita boleh mendapatkan perspektif yang betul untuk membantu menangani keadaan kita.

Keupayaan meluahkan emosi intim dalam, hubungan peribadi yang rapat

Keupayaan untuk mengekspresikan dan mengesahkan emosi yang lembut dan penyayang secara berkesan adalah penting untuk mengekalkan hubungan peribadi yang rapat.  Dalam kes ini, “berkesan” bermakna berkongsi perasaan intim dengan seseorang dalam hubungan yang sesuai, dengan cara yang berkhasiat dan membina, dan dapat bertindak balas dengan tegas apabila orang lain melakukan perkara yang sama.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 01/08/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan