backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

1

Tanya Doktor
Simpan

5 Simptom Skizofrenia Yang Patut Anda Tahu

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 17/05/2024

5 Simptom Skizofrenia Yang Patut Anda Tahu

Skizofrenia (schizophrenia) adalah satu masalah yang mencabar yang sering membuatkan seseorang sukar untuk membezakan antara apa yang nyata dan tidak nyata, berfikir dengan jelas, menguruskan emosi, berkaitan dengan orang lain, dan berfungsi dengan normal. Mengesyaki bahawa anda atau seseorang yang anda suka mempunyai skizofrenia boleh menjadi tekanan dan pengalaman emosi.

Tanda-tanda awal skizofrenia

Bagi sesetengah orang, skizofrenia muncul secara tiba-tiba dan tanpa amaran. Skizofrenia fasa awal ini, anda mungkin kelihatan aneh, tidak aktif dan tidak emosi kepada orang lain. Anda mula mengasingkan diri, mengabaikan penampilan, mengatakan perkara-perkara yang pelik dan menunjukkan ketidakpedulian kepada kehidupan. Prestasi anda di tempat kerja atau sekolah juga boleh merosot. Selalunya, pada awalnya rakan atau ahli keluarga akan tahu sesuatu yang salah, tanpa mengetahui apa sebenarnya.

Antara tanda amaran awal termasuk:

 • Kemurungan, tidak bersosial
 • Huru-hara atau kecurigaan, tindak balas melampau terhadap kritikan
 • Kebersihan diri merosot
 • Pandangan mendatar, tanpa ekspresi
 • Ketidakupayaan untuk menangis atau ketawa atau menangis yang tidak sesuai
 • Terlebih tidur atau insomnia, pelupa, tidak dapat menumpukan perhatian
 • Penyataan ganjil atau tidak rasional,penggunaan perkataan atau cara bercakap yang pelik

Simptom skizofrenia

1. Khayalan (Delusions)

Khayalan adalah sangat biasa dalam skizofrenia, yang mana berlaku di lebih daripada 90% daripada mereka yang mengalami gangguan itu. 

4 jenis khayalan:

 • Khayalan penyeksaan: Kepercayaan bahawa orang lain, sering kali “mereka” samar-samar, keluar untuk mendapatkan anda. Khayalan ini sering melibatkan idea-idea dan plot aneh.
 • Khayalan rujukan: Kejadian alam sekitar yang neutral dipercayai mempunyai maksud khusus dan peribadi. Contohnya, anda mungkin percaya papan iklan atau individu di TV memberi pesanan bermakna khusus untuk anda.
 • Khayalan kemegahan: Percaya bahawa anda terkenal dan individu penting. Selalunya, khayalan ini mungkin melibatkan kepercayaan bahawa anda mempunyai kuasa luar biasa, seperti keupayaan untuk terbang.
 • Khayalan kawalan: Kepercayaan bahawa pemikiran atau tindakan anda dikendalikan oleh pihak luar, tentera asing. Kekeliruan kawalan umum termasuk penyiaran pemikiran (pemikiran peribadi anda berpindah kepada orang lain), pemikiran masuk (seseorang di dalam fikiran anda), dan pemikiran keluar (pemikiran anda dirompak).

2. Halusinasi (Hallucinations)

Halusinasi adalah bunyi atau deria lain yang dialami sebagai nyata apabila ia hanya wujud dalam fikiran anda. Walaupun halusinasi boleh melibatkan mana-mana lima deria, halusinasi pendengaran (misalnya mendengar suara atau bunyi lain) adalah yang paling biasa dalam skizofrenia, yang sering berlaku apabila anda salah menafsirkan perbincangan diri sendiri sebagai datang dari sumber luar.

Halusinasi skizofrenia biasanya bermakna kepada anda sebagai orang yang mengalaminya. Banyak kali, suara itu adalah orang yang anda kenal, dan biasanya iaa kritikal, kasar atau kesat. Halusinasi visual juga agak biasa, sementara itu semua halusinasi cenderung menjadi lebih buruk apabila anda bersendirian.

3. Ucapan tidak teratur

Skizofrenia boleh menyebabkan anda mengalami masalah menumpukan perhatian dan mengekalkan kerangka pemikiran, secara luaran memanifestasikan dirinya dengan cara anda bercakap. Anda boleh bertindak balas terhadap pertanyaan dengan jawapan yang tidak berkaitan, mulakan ayat dengan satu topik dan tamat di tempat yang sama sekali berbeza, bercakap secara tidak sengaja, atau mengatakan perkara yang tidak logik.

Tanda-tanda ucapan tidak teratur

i. Hubungan lemah: Segera beralih dari topik ke topik, tanpa sambungan antara satu pemikiran dan seterusnya.

ii. Neologisms: Kata-kata atau frasa yang dibuat hanya mempunyai makna kepada anda.

iii. Ketekunan: Pengulangan perkataan dan pernyataan; dengan mengatakan perkara yang sama berulang kali.

iv. Clang: Penggunaan kata berima tanpa maksud.

4) Tingkah laku tidak teratur

Skizofrenia mengganggu aktiviti yang diarahkan oleh matlamat, merosakkan keupayaan anda untuk menjaga diri, kerja dan berinteraksi dengan orang lain. Tingkah laku tidak teratur muncul sebagai:

 • Penurunan fungsi keseluruhan harian
 • Respons emosi yang tidak dapat diramalkan atau tidak sesuai
 • Kelakuan yang kelihatan aneh dan tidak mempunyai tujuan
 • Kurangnya had dan kawalan dorongan

5) Simptom negatif

Simptom yang disebut  skizofrenia “negatif” merujuk kepada ketiadaan perilaku normal yang terdapat pada individu yang sihat, seperti:

 • Kurangnya ekspresi emosi – Wajah yang tidak ekspresif, termasuk suara mendatar, kekurangan hubungan mata, dan ungkapan muka kosong atau terhad.
 • Kurang minat atau semangat – Masalah dengan motivasi; kekurangan penjagaan diri.
 • Seolah-olah kurang minat di dunia – Ketidaksamaan persekitaran yang ketara; pengeluaran sosial.
 • Kesukaran berucap dan keabnormalan – Ketidakupayaan untuk membawa perbualan; balasan pendek dan kadang-kadang diputuskan kepada soalan; bercakap dalam monotone.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 17/05/2024

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan