backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Penggunaan Telefon Pintar boleh Menjejaskan Hubungan bersama Anak

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 27/11/2019

Penggunaan Telefon Pintar boleh Menjejaskan Hubungan bersama Anak

Sebagaimana telefon pintar dan tablet mengaburkan garis sempadan di antara tempat kerja, rumah, dan kehidupan sosial, ibu bapa menghadapi kesukaran untuk menyeimbangkannya. Penggunaan teknologi telefon oleh ibu bapa di sekitar anak kecil boleh mengakibatkan ketegangan dalaman, konflik, dan hubungan negatif dengan anak mereka, menurut satu kajian.

Bagaimanakah penggunaan telefon mudah alih yang berleluasa boleh menjejaskan hubungan di antara ibu bapa dan anak-anak?

Peserta menunjukkan konflik dalaman yang berterusan di antara penggunaan teknologi telefon bimbit serbaguna, kerja dan anak-anak. Maklumat yang terlampau banyak dan ketegangan emosi di sekeliling menjejaskan rutin keluarga seperti waktu makan. Ia digambarkan seperti seluruh dunia di atas riba anda. Sesetengah ibu bapa juga melaporkan kesan trickle-down. Sebagai contoh, tindak balas emosi mereka terhadap apa sahaja yang dibaca mereka pada telefon bimbit, malahan emel kerja atau berita buruk, kadangkala mempengaruhi bagaimana mereka bertindak balas kepada anak mereka. Ibu bapa juga digambarkan dengan tingkah laku inginkan perhatian daripada anak-anak apabila ibu bapa terlalu menumpukan perhatian kepada telefon bimbit, yang mana menimbulkan hubungan negatif seperti memarahi anak-anak.

Kebaikan

Pada masa yang sama, penjaga berkata teknologi mudah alih memberikan “satu pelepasan” daripada kebosanan dan tekanan menjaga anak dan keperluan hidup. Faedah lain termasuklah berupaya untuk bekerja dari rumah (sekiranya hubungan digital ke tempat kerja boleh dipastikan), memudahkan komunikasi dengan ahli keluarga yang jauh dengan membolehkan ibu bapa melihat kehidupan mereka “yang ditapis”, dan menjadi alat yang menjaga suasana di rumah tenang dan aman. Anda tidak perlu berada di sisi anak anda setiap masa. Bahkan, amat berfaedah kepada mereka untuk berdikari. Ia juga penting kepada ibu bapa untuk mempunyai hubungan dengan tempat kerja dan aspek lain di dalam kehidupan mereka.

Keburukan

Para pengkaji melakukan kajian dengan lebih mendalam selepas melakukan kajian pemerhatian terhadap penjaga yang makan dengan anak kecil di restoran makanan segera. Di dalam kajian tersebut dan kajian video susulan, mendapati bahawa penggunaan telefon bimbit ibu bapa berkaitan dengan beberapa hubungan verba dan bukan verba bersama anak mereka. Teknologi telah merubah cara penggunaan media digital di sisi anak mereka. Berbanding hiburan tradisional seperti buku, teknologi mudah alih dipercayai lebih memerlukan perhatian yang tidak boleh diramal dan memerlukan pelaburan emosi yang besar. Menyeimbangkan tugas menjaga anak dan teknologi boleh menyebabkan emosi dan mental keletihan.

Apakah yang boleh dilakukan oleh ibu bapa?

 • Mempunyai masa menonton yang terkawal
 • Meletakkan had. Bina rutin keluarga termasuklah ruang tanpa teknologi atau masa yang khas untuk keluarga
 • Rekodkan penggunaan telefon bimbit. Pertimbangkan untuk menggunakan aplikasi penapis atau penghalang pada telefon anda bagi menghalang keinginan untuk menggunakannya di rumah
 • Kenal pasti aplikasi yang menyebabkan anda stres. Fikirkan tentang bahagian manakah di dalam telefon bimbit anda yang menyebabkan stres terhadap anda. Dengan ini, anda boleh mempunyai ruang masa kepada anda dan ruang untuk memproses maklumat tanpa mengganggu masa bersama anak-anak yang mungkin akan bertindak balas terhadap emosi negatif anda dengan perlakuan mereka yang negatif
 • Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 27/11/2019

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan