What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Manfaat Menjadi Seorang Yang Berterima Kasih

Manfaat Menjadi Seorang Yang Berterima Kasih

Berterima kasih adalah satu amalan yang penting dalam kehidupan kita. Banyak agama menggalakkan penganutnya berterima kasih. Malah orang bukan agama juga mengajar anak-anak mereka untuk mengucapkan terima kasih. Jadi, mengapa kita perlu berterima kasih? Malah, berterima kasih lebih daripada sekadar menunjukkan kepada orang lain bahawa anda mempunyai akhlak yang baik. Berikut adalah manfaat anda menjadi seorang yang berterima kasih.

Menambah kenalan

Sebagai manusia, kita memerlukan kepada masyarakat. Membuat kawan adalah cara terbaik untuk membuatkan kita berintegrasi ke dalam masyarakat. Persahabatan memerlukan banyak unsur untuk berkembang maju. Berterima kasih adalah salah seorang daripadanya. Ia membantu mengukuhkan persahabatan anda. Semua orang suka apabila kebaikannya dihargai. Oleh itu, jika anda ingin membuat kawan, jangan pernah lupa untuk mengucapkan terima kasiht, tidak kira sekecil mana pun perkara tersebut.

Memperbaiki tidur anda.

Menurut kajian yang diterbitkan dalam Applied Psychology: Health And Well-Baing, orang yang berterima kasih cenderung untuk tidur lebih baik, kurang mengalami gangguan tidur dan berasa lebih baik apabila bangun dari tidur. Jika anda menghadapi masalah tidur, sebelum mengambil pil tidur yang berbahaya, anda mungkin ingin mencuba dahulu terapi berterima kasih. Ambil pen dan sehelai kertas, fikir tentang kebaikan yang berlaku dalam hidup anda, apa yang anda selalu ambil mudah dan kemudian tuliskan di atas kertas tersebut. Bayangkan bagaimana anda akan rasa jika tiba-tiba kehilangan barang berharga anda seperti tangan atau kaki. Fikirkan bagaimana anda akan berterima kasih apabila mendapatkannya kembali. Biasakan diri untuk berterima kasih dan bersyukur dengan apa yang anda ada sebelum tidur boleh membantu anda tidur dengan lebih baik, mengetahui bahawa anda sangat bertuah kerana mempunyai banyak nikmat dan kesenangan.

Membuat emosi lebih stabil.

Emosi negatif seperti iri hati, dengki atau sedih boleh memberikan pengaruh buruk kepada kesihatan mental anda. Untuk memastikan kebahagiaan dalam hidup, anda mesti belajar untuk menangani perasaan negatif tersebut. Cara terbaik untuk melakukannya adalah bersyukur dan berterima kasih. Sentiasa ada orang yang dilihat memiliki lebih banyak daripada yang anda ada. Ia akan membuat anda berasa bahawa diri anda kurang. Bersyukur membantu anda berhenti membandingkan diri anda dengan orang lain dengan meletakkan fokus anda pada pencapaian anda. Berbanding terus dalam rasa cemburu dengan orang lain, anda harus cuba untuk menghargai apa yang anda ada.

Bersyukur biasa mudah disebut tetapi susah dilakukan. Walau bagaimanapun, seperti mana-mana tabiat yang lain, anda boleh membiasakannya dengan amalan yang konsisten. Ia mungkin tugas yang paling mencabar dalam hidup anda, tetapi manfaatnya membuatkan ia berbaloi dicuba.


Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!

Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!


Kalkulator Ovulasi

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Panjang Kitaran

(hari)

28

Objektif

(hari)

7

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

7 Scientifically Proven Benefits Of Gratitude That Will Motivate You To Give Thanks Year-Round. http://www.forbes.com/sites/amymorin/2014/11/23/7-scientifically-proven-benefits-of-gratitude-that-will-motivate-you-to-give-thanks-year-round/#48af48e96800 Assessed September 24, 2016

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 28/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel