backup og meta

Hubungan Sihat Bantu Keadaan Kesihatan

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  Hubungan Sihat Bantu Keadaan Kesihatan

  Hubungan yang sihat membolehkan kedua-dua pasangan berasa saling disokong dan berhubungan tetapi masih berasa bebas. Komunikasi dan batasan (boundaries) adalah dua komponen penting dalam hubungan yang sihat.

  Pada akhirnya, dua orang dalam hubungan itu memutuskan apa yang sihat dan tidak bagi mereka. Sekiranya ada sesuatu yang tidak betul, anda harus mempunyai kebebasan untuk menyuarakan kebimbangan kepada pasangan anda.

  Mengapa perhubungan yang sihat penting?

  Sebagai manusia, hubungan yang kita bentuk dengan orang lain adalah penting untuk kesejahteraan mental, emosi dan kelangsungan hidup kita.

  Hubungan positif boleh dikongsi antara dua orang yang saling menyayangi, menyokong, menggalakkan dan membantu antara satu sama lain secara praktikal dan juga emosi. Tanpa urutan tertentu, orang dalam hubungan yang sihat cenderung untuk:

  • Saling mendengar
  • Mendengar tanpa menghukum
  • Percaya dan hormat antara satu sama lain
  • Sentiasa cipta masa bersama
  • Ingat butiran tentang kehidupan masing-masing
  • Terlibat dalam aktiviti sihat bersama

  Terdapat berbagai kajian tentang kesan positif hubungan romantis yang sihat dapat menyembuhkan kesihatan anda. Berikut adalah beberapa manfaat hubungan sihat:

  Mengurangkan tekanan

  Komited dalam hubungan dikaitkan dengan pengeluaran kortisol iaitu hormon stres yang kurang. Ini menunjukkan bahawa orang yang berkahwin atau berpasangan kurang responsif terhadap tekanan psikologi, dan sokongan sosial dan emosi muncuk dengan adanya pasangan yang boleh menjadi pengaruh besar kepada stres. Terdapat juga bukti bahawa pasangan yang tinggal bersama lebih bahagia berbanding sebaliknya.

  Penyembuhan yang lebih baik

  Sama ada ada seseorang mengingatkan anda untuk mengambil ubat atau mempunyai rakan kongsi untuk membantu mengalihkan perhatian anda daripada kesakitan, penyelidikan menunjukkan bahawa orang sudah berkahwin yang menjalani pembedahan jantung adalah tiga kali lebih cenderung untuk bertahan tiga bulan pertama selepas pembedahan berbanding pesakit bujang. Pesakit yang berkahwin juga dilaporkan berasa lebih yakin tentang keupayaan mereka untuk mengendalikan kesakitan pasca pembedahan dan kurang bimbang tentang pembedahan secara umum. Sokongan emosi yang sedikit boleh pergi jauh ke arah membantu seseorang memulihkan daripada prosedur atau penyakit.

  Rasa lebih baik

  Ia semulajadi bagi manusia untuk berasa perlu, dan seperti mereka adalah sebahagian daripada sesuatu yang lebih besar. Ramai orang berusaha untuk berasa seperti mereka melakukan sesuatu yang baik untuk orang lain, dan memperbaiki dunia dalam beberapa cara. Berada dalam hubungan yang penyayang, tidak kira apa pun, dapat memberi seseorang rasa kesejahteraan dan meningkatkan jangka hayat anda.

  Meningkatkan jangka hayat

  Penyelidikan menunjukkan bahawa hubungan sosial yang sihat memberikan impak yang lebih besar untuk mengelakkan kematian awal daripada mengambil ubat tekanan darah atau terdedah kepada pencemaran udara. Satu kajian juga menunjukkan bahawa kekurangan hubungan sosial mempunyai kesan yang sama pada kesihatan seperti merokok sebanyak 15 batang sehari.

  Tingkah laku yang sihat

  Hubungan yang sihat menetapkan nada sempurna untuk gaya hidup sihat secara keseluruhannya. Sekiranya pasangan, kawan atau orang tersayang anda menggalakkan makan makanan yang sihat, bersenam, tidak merokok, dan lain-lain, anda mungkin mengikuti jejak mereka. Lebih mudah untuk mengambil tingkah laku yang sihat apabila anda dikelilingi dengan orang yang melakukan perkara yang sama.

  Semua orang adalah unik dan mempunyai keperluan dan keinginan mereka sendiri apabila ia berkaitan dengan hubungan, menangani tekanan dan menjalani kehidupan yang sihat dan bermakna. Jika anda jenis orang yang suka bersendirian, tidak mengapa, tetapi cuba untuk mempunyai pasangan kerana ia boleh memberi manfaat ketara untuk kesihatan mental dan fizikal anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan