backup og meta

8 Tabiat Boleh Menamatkan Perkahwinan, Menurut Ahli Terapi

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  8 Tabiat Boleh Menamatkan Perkahwinan, Menurut Ahli Terapi

  Tabiat harian anda boleh merosakkan perkahwinan anda. Penyelidikan mendakwa bahawa terdapat banyak perkara kecil yang dilakukan oleh kebanyakan orang yang dapat menunjukkan masalah yang serius dalam hubungan. Berita baik? Malah jika anda mempunyainya sekarang, itu tidak bermakna anda akan bercerai. Satu tinjauan menunjukkan bahawa pasangan sepertinya cuba untuk menyelesaikan masalah. Menurut ahli terapi, elakkan kebiasaan buruk ini kerana ia boleh menyebabkan perceraian.

  Bergosip di belakang pasangan anda

  Seseorang seolah-oleh bercakap perkara buruk tentang pasangan mereka apabila ketiadaan pasangan. Wanita mungkin mempunyai tabiat ini jika mereka bersama orang yang melakukan tabiat ini. Jika teman anda terus bercakap mengenai suami mereka, anda boleh menyertainya dengan lebih mudah. Tetapi sebenarnya, ia menyerlahkan isu dalaman. Ia menunjukkkan anda kurang menghormatinya dan perhubungan anda, walaupun dia tidak pernah mengetahuinya. Dan, keadaan ini boleh membawa kepada lebih banyak kritikan dan penghinaan. Sebelum anda mengetahunya, hubungan anda semakin memburuk.

  Membaiki apa yang tidak lakukan dengan baik oleh suami

  Sama ada anda memerintah suami seperti suami rakan anda atau secara negatif membandingkannya dengan orang lain adalah satu lagi tabiat yang dahsyat. Walaupun anda memikirkannya, ia masih boleh membunuh hubungan anda dari semasa ke semasa. Cuba mengingati perkara lain yang lebih baik kerana seseorang tidak pernah akan memenuhi semua permintaan anda, dan rakan anda biasanya mungkin cemburu dengan suami anda. Dan, jika ada kebiasaannya yang menyebabkan anda mahu mencubit, ianya tidak salah. Gunakan pendekatan yang lembut. Anda mungkin memberi tumpuan kepada kebaikan.

  Jangan letakkan diri anda di tempat pasangan

  Lelaki cenderung mempunyai lebih banyak masalah dengan mempunyai keupayaan untuk memahami perspektif orang lain yang penting, walaupun anda tidak bersetuju dengannya. Pakar berfikir bahawa lelaki berjuang lebih banyak untuk meningkatkan kemahiran ini kerana wanita cenderung lebih empati. Tetapi ini tidak bermakna wanita terselamat. Lelaki juga mahu berasa difahami, jadi kedua-duanya harus cuba berada di tempat pasangan apabila berdepan masalah.

  Permulaan pergaduhan dengan serangan

  Wanita lebih cenderung untuk menimbulkan isu-isu yang agresif berbanding lelaki. Ia mungkin kerana lelaki biasanya cepat “tenang” dan menganalisis situasi, sedangkan wanita kelihatan terasa. Sekiranya anda cenderung berteriak atau menggunakan nada yang keras setiap kali anda mempunyai konflik, cuba elakkannya.

  Tidak tahu bila untuk menghentikan diri anda dalam pergaduhan

  Apabila hujahan keluar, adalah sukar untuk mengawal diri anda. Dengan marah yang buruk, seseorang boleh mengatakan kata-kata buruk yang benar-benar boleh melukakan pasangan mereka dengan mendalam. Dalam kes itu, cuba berdiam diri dan beri masa yang lama untuk menenangkan diri. Lebih penting lagi, jangan meneruskan perbualan.

  Sentiasa menunjukkan wajah yang baik

  Walaupun anda cuba bertenang, tubuh anda mungkin bertentangan. Oleh itu, seseorang terus menunjukkan wajah yang agresif, menyembunyikan emosi sebenar mereka dan tidak jujur ​​tentang perasaan mereka yang mendalam. Perbuatan ini boleh mengambil kesempatan untuk pasangan anda memahami dan bersimpati dengan anda.

  Tidak bergaduh sama sekali

  Apabila anda tidak menimbulkan sesuatu yang mengganggu anda, itu bermakna anda tidak meletakkan usaha ke dalam hubungan itu dan boleh menjadi beremosi. Sekiranya terdapat perselisihan pendapat, lebih baik menimbulkan isu ini daripada membiarkannya terpendam.

  Menunggu terlalu lama untuk menangani isu anda

  Adalah perkara biasa untuk melambatkan perbualan yang sukar. Tetapi tidak menghadapi masalah, lama-kelamaan boleh meletakkan anda dalam keadaan yang sukar. Pada masa yang sama banyak pasangan temujanji terapi pertama, dinamik toksik telah lama wujud sehingga sukar untuk memulihkannya. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna bahawa semua harapan hilang. Ingatlah bahawa semakin lama anda menunggu, semakin banyak masa dan usaha yang diperlukan untuk memulihkan keadaan. Di samping itu, anda berdua perlu memulihkan dan menyelamatkan perkahwinan anda.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan